Top 10: A legjobb 3D architektúra szoftver

Megosztás

Tartalom

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A professzionális építészek manapság még ceruzát sem tartanak kéznél. A kezdeti vázlatoktól a végső építési utasításokig minden digitális. Így nem meglepő, hogy az építészeti fejlesztés különböző szakaszaihoz és a tervezés különböző szintjeihez meglehetősen sok szoftveropció áll rendelkezésre .

A legfejlettebb (és legdrágább) programok automatizálják a gyakori feladatokat, lehetővé teszik az együttműködést, és általában felgyorsítják a teljes architektúra folyamatot. Az ingyenes programok azonban meglepően sok hasznos funkciót kínálnak a diákok és a profik számára.

Top 10: A legjobb 3D architektúra szoftver - 3DNyomtass.hu
Edificius szoftver (Forrás: All3dp)

Ebben az útmutatóban áttekintjük a legjobb számítógéppel segített tervezési (CAD) és épületinformációs modellező (BIM) szoftverprogramok legfontosabb jellemzőit az építészet számára.

Akár egy robusztus, többfunkciós programot keres cége számára, amely jól integrálható más programokkal és szolgáltatásokkal, akár egy alaposabb, belépő szintű verziót keres személyes építési projektjéhez, mi leszűkítettük a területet . Itt bemutatjuk a legjobbak közül néhányat – sok ingyenes.

Ismerje meg a különbséget a CAD és a BIM között

A CAD és a BIM különbözik, de fontos kapcsolatuk van. A CAD-szoftver teljes építészeti 3D-s modellek és alaprajzok készítésére szolgál, amelyek az ötletek pontos megjelenítését kínálják. A BIM egy lépéssel tovább megy. Többek között sokkal több adatot ad hozzá ehhez a modellhez, beleértve az elektromos vezetékek, a vízvezetékek és a HVAC pontos terveit, hogy lehetővé tegye a valósághű méretű tervek megjelenítését számos szögből – ez inkább az épület virtuális élménye.

Top 10: A legjobb 3D architektúra szoftver - 3DNyomtass.hu
(Forrás: All3dp)

A BIM-et a CAD és az építés közötti hídnak nevezték. Ahol a CAD egy épület pontos vizuális ábrázolása, a BIM képes például kiszámítani, milyen mélyen kell megtisztítani a talajt az építés előtt, iparági szabványos méréseket és anyagokat rendelhet a tervezéshez, nyomon követheti a költségeket, sorrendbe állíthatja az építési tervet és ütemtervet, akár meghatározza a szóban forgó területen tervezett épület termikus és akusztikai tulajdonságait.

A BIM azonban több, mint egy eszközkészlet, hanem egy olyan együttműködési módszer is, amely CAD építészeti modelleket is magában foglal – ezért beszélünk ebben az útmutatóban a CAD-ről és a BIM-ről együtt. Tekintse a BIM-et egy munkafolyamatnak, amely segít egy egész csapatnak a projektek megjelenítésében és megtervezésében, valamint a lehetséges problémák megoldásában az építkezés megkezdése előtt.

Természetesen a CAD-et használják a mérnöki, gyártási, ipari tervezési és egyéb területeken, de itt olyan CAD-programokat mutatunk be, amelyek kifejezetten az építészetre irányulnak (vagy nagyon népszerűek az építészek körében), és sok beépített BIM-képességekkel és funkciókkal rendelkezik. Vessen egy pillantást a tisztán BIM alkalmazásokra is. A legjobb 3D architektúra szoftverek és BIM programok árait és szolgáltatásait is felsoroljuk, hogy megkönnyítsük a választást. Ez egyáltalán nem kimerítő lista, de szilárd áttekintést ad az iparág legjobb szoftvertermékeiről.

SzoftverÁrRendszer
FreeCAD ArchIngyenesWindows 7+, macOS 10.12+, Linux
SketchUp 2023Ingyenes / Pro $ 299 éventeWindows 10+, macOS 11+
BlenderIngyenesWindows 8.1+, macOS 10.15+, Linux
HomestylerIngyenes / Pro ~5 $/hó / Master ~10 $/hóWindows 7+, iOS 11+
AutoCAD 2024Oktatás: 1 év ingyenes / Kereskedelmi: 1955 USD éventeWindows 10+, macOS 11+
Revit (Autodesk) 2024Oktatási: Ingyenes / kereskedelmi: 2805 USD éventeWindows 10+, macOS 10.13+
ArchicadOktatási: Ingyenes / kereskedelmi: $ 225 / hóWindows 10+, macOS 11.3+
Vectorworks 2023Oktatási: Ingyenes / kereskedelmi: 1530 USD éventeWindows 10+, macOS 11+
MicroStation 17.2Oktatási: Ingyenes / kereskedelmi: 2135 USDWindows 10+
Rhino 7Oktatási: $195 / Kereskedelmi: $995Windows 8.1+, macOS 10.14.6+
BuildingOktatási: Ingyenes / kereskedelmi: $ 55 havontaWindows 7+, macOS 10,5+
CedreoIngyenes 1 projekt, 119 USD/hó Pro eseténWindows 7+. macOS 10.10+
 

FreeCAD Arch

Top 10: A legjobb 3D architektúra szoftver - 3DNyomtass.hu
(Forrás: All3dp)
KÖVETELMÉNYEK

 • Szoftver: FreeCAD Arch
 • Ár: Ingyenes
 • OS: Windows 7+, macOS 10.12+, Linux
 • Processzor: minimum Pentium IV és Intel Core2 Solo
 • RAM: 4 GB RAM min

A parametrikus modellezés (egy sor előre programozott szabályon vagy algoritmuson alapuló digitális modell) köré tervezett FreeCAD-et bármilyen méretű valós objektumok 3D tervezésére fejlesztették ki – beleértve az épületeket is. A FreeCAD szoftver olyan moduláris architektúrát kínál, amely lehetővé teszi a munkapadok beszerelését bizonyos területekre az alapalkalmazásba. Ezen munkaasztalok között van olyan, amely teljes körű BIM szoftverképességeket tesz lehetővé.

A FreeCAD BIM funkcionalitása most fokozatosan fel van osztva az Arch Workbench-re, amely alapvető építészeti eszközöket tartalmaz, és a BIM Workbench-re, amely az Addon Managerből érhető el. Ez a BIM Workbench egy új interfész réteget ad az Arch eszközök tetejére, azzal a céllal, hogy a BIM munkafolyamatot intuitívabbá és felhasználóbarátabbá tegye.

Bár a FreeCAD ingyenes BIM szoftver, van néhány előnye a kereskedelmi alternatívákkal szemben. Például az olyan tárgyak, mint a falak és a padlók, nem korlátozódnak „tipikus” formákra. Ez azt jelenti, hogy szabadon készíthet például egy padlólapot, amely felfelé görbül, és falvá válik. Ez a fajta funkcionalitás jól jön az élvonalbeli architektúra tervezésekor.

A szoftver magját képező parametrikus modellezési képesség lehetővé teszi, hogy egyszerűen módosítsa az összetevőt, ha visszamegy a modell történetébe, és megváltoztatja a méreteit. További előny, hogy a FreeCAD többi munkaasztalának teljes szolgáltatáskészletére támaszkodhat, és ezeket az összetevőket építészeti objektumokká alakíthatja, miközben megőrzi a teljes modellezési előzményt.

A FreeCAD gyorsan válik a hagyományos CAD-tervezés alapvető, költségmentes belépési pontjává. Nyílt forráskódja, akárcsak az OpenSCAD, szintén alkalmas a hivatalos és a felhasználók által készített módosításokra és fejlesztésekre. A szeretet non-profit munkájaként a FreeCAD-nek van néhány furcsasága, amelyek a használhatóság maximalizálása során felmerülnek. Néhányat a közösségtől kapott tanácsokkal és dokumentációval meg lehet oldani, de néhányat egyszerűen beépítenek a FreeCAD működésébe.

Top 10: A legjobb 3D architektúra szoftver - 3DNyomtass.hu
Architectural Workbench képernyőkép a FreeCAD-ből (Forrás: All3dp)

FreeCAD Arch animáció / renderelés

A FreeCAD még azt is lehetővé teszi, hogy a tervből rendereléseket készítsen. A dedikált Raytracing ebben a 3D architektúrájú szoftveres munkaasztalban két renderelő motort támogat: a PovRay-t és a LuxRender-t. Mivel azonban ezt a szoftvert a BIM és más mérnöki célok szem előtt tartásával fejlesztették ki, nem szabad fotorealisztikus eredményekre számítani.

SketchUp 2023

Top 10: A legjobb 3D architektúra szoftver - 3DNyomtass.hu
Kereskedelmi projekthez használt SketchUp (Forrás: All3dp)
KÖVETELMÉNYEK

 • Szoftver: SketchUp 2023
 • Ár: Ingyenes / Pro $ 299 évente
 • OS: Windows 10+, macOS 11+
 • Processzor: minimum 2,1 GHz, ajánlott 2,8+ GHz
 • RAM: minimum 4 GB RAM, ajánlott 8+ GB RAM

Jó oka van annak, hogy a SketchUp-ot a profik 3D architektúra szoftverként és BIM programként is használják. A SketchUp a mai napig az építészeti koncepcionális rajzok készítésének kedvence volt. Azonban az a kiemelkedő funkció, amely a SketchUpot potenciális 3D architektúra szoftverré teszi, a bővítmények hatalmas piaca . Ezen beépülő modulok jelentős része BIM-szerű funkciókat ad a SketchUphoz.

A SketchUp 2023 új kiadása mindenki számára tartogat valamit. Tartalmazza az új flip eszközt, amely megkönnyíti az objektumok tükrözését, javítja a nagy modellek mentési módját, és most a LayOutban az importált .dwg fájlok referenciaként kezelhetők. Ezek a frissítések felgyorsítják és leegyszerűsítik a munkafolyamatokat, így Ön a fontos dolgokra koncentrálhat – gyorsan életre keltve kreatív elképzeléseit.

Más szóval, a SketchUp lehetővé teszi, hogy saját BIM szoftverét állítsa össze, amely pontosan megfelel az Ön igényeinek, más 3D architektúra programok költségeinek töredékéért. Íme néhány ilyen bővítmény, amelyek felkeltették a figyelmünket:

 • A PlusSpec for Architects and Builders (110 USD havonta) a Rubysketch for SketchUp bővítménye, amely átfogó BIM-szolgáltatásokat tesz lehetővé. A kiadó szerint „A PlusSpec könnyen megtanulható és használható, és olyan szakemberek számára készült, akik túl elfoglaltak ahhoz, hogy több száz órát töltsenek a BIM-szoftver vezetésének kitalálásával.” Példaként említhetjük, hogy ezzel a BIM-bővítménnyel egyszerűen készíthet teljes mennyiségi jegyzéket. A beépülő modul egy pillanat alatt 2D építési terveket is kiadhat.
 • Az OpenStudio egy ingyenes beépülő modul, amelyet az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma fejlesztett ki, hogy segítse az energiahatékony épületek tervezését. Tehát egy nagyon specifikus BIM-feladathoz kínál támogatást. A SketchUpban számos épülettípus és éghajlati zóna közül választhat (ezek az Egyesült Államokra vonatkoznak). Ezenkívül a 3D architektúra szoftverben minden helyiséghez funkciókat rendelhet – a program a szállodai banketttermektől a csemegeüzletekig terjedő funkciókat fedi le.
 • A Builder Pro (79 USD) azonnali költségbecsléseket készít a rajzolás során. A Builder grafikus kivágási listákat is készít a lemez- és szalaganyagokhoz, hogy az építkezés gyors és hatékony legyen.
Top 10: A legjobb 3D architektúra szoftver - 3DNyomtass.hu
Építészeti renderelés Lumion 9 használatával, a Huster & Caplan Architects, Németország (Forrás: All3dp)

SketchUp Animáció/ Rendering

Egy másik SketchUp plusz a rajzelrendezés és a felületmegjelenítési funkcionalitás különféle stílusokban. Ezek a stílusok a művészi rajzoktól a promóciós anyagok fotorealisztikus rendereléséig terjednek. Röviden: ebben a 3D architektúra szoftverben mindenki talál valamit.

Ha ez nem elég, választhat a kiterjesztésként elérhető renderelőmotorok széles skálája közül. Frissítse 3D architektúra szoftverét olyan opciókkal, mint a Thea Render, Lumion vagy V-Ray, amelyek mindegyike elérhető a hatalmas SketchUp Extension Warehouse- ban .

Blender

Top 10: A legjobb 3D architektúra szoftver - 3DNyomtass.hu
A Blender BIM bővítmény a Blenderhez (Forrás: All3dp)
KÖVETELMÉNYEK

 • Szoftver: Blender
 • Ár: Ingyenes
 • OS: Windows 8.1+, macOS 10.15+, Linux
 • Processzor: min: 64 bites négymagos CPU SSE2 támogatással
 • RAM: Minimum 8 GB RAM, 32 GB RAM ajánlott

Igen, Blender ! Egy kis helyettesítő karakter a listánkban, de ennek az ingyenes szoftvernek a radaron kell lennie.

A Blender egy nyílt forráskódú 3D-s készítőcsomag, amelyet a teljes 3D-folyamathoz használnak – modellezéshez, animációhoz, szimulációhoz, rendereléshez, videószerkesztéshez és még sok máshoz. Az építészek régóta használják animált vagy állóképekhez kliensbemutatókhoz, de nem olyan népszerű, mint a kereskedelmi építészeti szoftverek stand-in. Azonban pontos architektúra modelleket tud készíteni, és lehet, hogy a nem profik által keresett jó és megfizethető 3D munkaeszköz. A profik számára a Blender hatékony eszköz a szoftver eszköztárában, mert gyorsabb megoldás lehet, mint a robusztusabb programok a gyors koncepciómodellek számára.

Más ingyenes szoftverekhez hasonlóan a kiegészítők ökoszisztémája az, ami igazán énekel. A Blenderhez számos kiegészítő tartozik, például az Építőeszközök , amelyek segítségével néhány kattintással Szerkesztés módban építhet házat. Hozzáadhat padlókat (szint), ablakokat, ajtókat és minden lényeges elemet, több előre beállított értékben, vagy beállíthatja őket.

Az Archipack egy másik nagyszerű kiegészítő, amely az archívumokhoz (architektúra megjelenítés) tartalmaz egy valós idejű képernyőn megjelenő szerkesztőfelületet az intuitívabb objektumkezelés érdekében. A Blender-Archipack tartalmaz egy anyagkönyvtárat, az előbeállítások kezelését és a parametrikus építészeti primitívek gyűjteményét.

Homestyler

Top 10: A legjobb 3D architektúra szoftver - 3DNyomtass.hu
Homestyler Interior Design (Forrás: All3dp)
KÖVETELMÉNYEK

 • Szoftver: Homestyler
 • Ár: Ingyenes / Pro ~5 $/hó / Master ~10 $/hó
 • OS: Windows 7+, iOS 11+
 • Processzor: Intel Core i3, AMD Ryzen 3000
 • RAM: Minimum 8 GB, ajánlott 16 GB

A Homestyler egy kizárólag belsőépítészeti célú program, de profik és amatőrök is profitálhatnak belőle. Nem tévesztendő össze az Autodesk megszűnt Homestyler-rel . Kiemelkedő funkcióként az AR és a VR lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy körbejárják a házat, átvizsgálják a környezetet, és valós időben díszítsék fel az általuk választott bútorokkal.

Az alaprajzok JPG, PNG vagy DWG fájlokként importálhatók. A 3D-s modellek importálásához a támogatott fájlformátumok a 3DSMAX vagy az SKP, amelyek az Autodesk 3ds Max és SketchUp programjaira jellemzőek .

A Homestyler rendelkezik egy galériával , ahol a felhasználók közzétehetik projektjeikat, és egy kiterjedt modelltár áll rendelkezésére, ahol bútorokat választhat. A Pro-előfizetéssel a renderelések gyorsak és jó minőségűek , de a főterv esetén nincs korlátozva a létrehozás módja. Alapszintű előfizetésük ingyenes, alacsony felbontású rendereléssel, valamint több mint 100 000 3D-s modellel és anyaggal együtt. Az alapcsomagot használó nagyobb felbontású renderelésekért vagy videókért pontokat szerezhet 2K-ért, vagy vásárolhat 4K-leképezést a rászoruló projektekhez.

A szoftver minden szinten könnyen elérhető és használható. A szobák téglalapok vagy egyfalak vázlatolásával és összekapcsolásával alakíthatók ki. A falak méretei egyszerűen húzással is módosíthatók. A felhasználók könnyen válthatnak a 2D és 3D megtekintési módok között. Nagy hátránya azonban, hogy csak a Google Chrome-mal nyújt igazán zökkenőmentes tervezési élményt.

Az oktatóvideókon kívül a Homestylernek van egy online fóruma , egy Facebook-csoportja , GYIK-je és egy YouTube-csatornája , amelyek erős támogatási források.

Amit tudnia kell a 3D architektúra szoftver vásárlása előtt

A legjobb ingyenes 3D architektúra és BIM szoftvert mutattuk be , mielőtt belevágtunk volna az előfizetési lehetőségekbe, két okból: először is, egyesek (különösen a diákok) számára az ingyenes szoftverre van szükség; Másodszor, az ingyenes termékekkel való kísérletezés először is segít azonosítani saját személyes munkastílusát és eszközpreferenciáit, amelyek alapján megtudhatja, melyik professzionális opció lesz a legmegfelelőbb.

Természetesen, ha már dolgozik egy építészeti cégnél, akkor lehet, hogy alig van választása a szoftverek terén, ezért jó, ha ismeri az „ipari szabványnak” tekintett programokat. Ne feledje, hogy az alább bemutatott szoftvereken kívül vannak speciális BIM programok, amelyek szűkebb fókuszúak, mint például a HxGN Smart Build , amelyet kifejezetten olyan építményekhez terveztek, mint a gyárak és erőművek, illetve a Trimble Connect a nagy kereskedelmi projektekhez.

Akár gondjai vannak a CAD és BIM elsajátításához szükséges első szoftver kiválasztásával, akár csak más programok funkcióit szeretné megismerni, itt található a legjobb 3D architektúra szoftver áttekintése.

AutoCAD 2024

Top 10: A legjobb 3D architektúra szoftver - 3DNyomtass.hu
(Forrás: All3dp)
KÖVETELMÉNYEK

 • Szoftver: AutoCAD 2024
 • Ár: Oktatás: 1 év ingyenes / Kereskedelmi: 1955 USD évente
 • OS: Windows 10+, macOS 11+
 • Processzor: 64 bites
 • RAM: 8 GB RAM

Az 1982 óta elérhető AutoCAD a legkiforrottabb és legstabilabb CAD szoftver a piacon. Ahogy az egy élvonalbeli CAD programtól elvárható, ez a CAD szoftver a parametrikus modellezést is támogatja. Az építészeknek több mint két évtizeden át a CAD-szoftver szabványos verziójával (AutoCAD) kellett dolgozniuk, mígnem az Autodesk kiadta az építészet tervezésének kihívásainak szentelt verziót, az AutoCAD Architecture-t. 2019-ben azonban az Autodesk úgy döntött, hogy az összes architektúra funkciót visszahelyezi zászlóshajója, az AutoCAD szoftverébe.

Az Autodesk az összes épülethez kapcsolódó eszközét kínálja „Architecture, Engineering & Construction Collection” néven, amely a projektek támogatására szolgál a korai fázistól az építésig. Az egy előfizetési áron elérhető csomag tartalmazza a Revitet (részletesebben lentebb), a Civil 3D-t, az AutoCAD-et, az InfraWorks-t és a Navisworks Manage-et. A Flex segítségével az Autodesk most lehetővé teszi az alkalmi felhasználók számára, hogy pénzt takarítsanak meg azáltal, hogy menet közben fizetnek. Vásároljon tokeneket a mindennapi használatra, és csak akkor használja a különféle termékeiket, amikor az egész évben szükséges.

Ha csak AutoCAD-je van, továbbra is együttműködhet más Autodesk-szoftverekkel dolgozó felhasználókkal, ami különösen hasznos lehet olyan nagy projekteknél, amelyeknél több építész, mérnöki csapat és vállalkozó kell dolgoznia ugyanazon adatkészlettel. Az Autodesk olyan eszközöket tett közzé, amelyeket nagyon specifikus feladatokra terveztek, de kiváló kölcsönös kompatibilitás tartja össze őket. Így ha AutoCAD-et vásárol, biztos lehet benne, hogy munkatársai gond nélkül meg tudják nyitni a fájlokat.

Az AutoCAD architektúra-specifikus szolgáltatáskészlete robusztus, és olyan eszközöket tartalmaz, amelyek hasznosak az építészeti építési tervek készítéséhez. Ezekkel az eszközökkel például gyorsan megrajzolhat falakat, ajtókat és ablakokat, amelyek valós objektumként viselkednek, és tartalmazzák a megépítésükhöz szükséges részleteket. A részletösszetevők könyvtárával, például a gerendák és oszlopok metszeti nézeteivel is javíthatja termelékenységét.

Bár az AutoCAD nem kínál BIM funkciókat – ezek az Autodesk Revit, BIM 360, InfraWorks programjaiban találhatók –, de ez az első lépés a BIM útján.

Újdonságok 2024-ben: 

 • A Markup Import és a Markup Assist fejlesztések lehetővé teszik, hogy bármilyen eszközről megjegyzéseket fűzzön projektjeihez, beleértve a laptopot vagy a telefont is. A Jelölés importálása segít a nyomtatott dokumentumok vagy PDF-fájlok módosításainak automatikus felvételében. A Markup Assist beépíti az új módosításokat, és eltávolítja az elavultakat.
 • Az Activity Insights nyomon követi a fájlban végrehajtott összes fontos módosítást. Ez lehetővé teszi, hogy a projekt élettartama során bármikor nyomon követhesse a felhasználók által végrehajtott összes módosítást.
 • A teljesítményjavítások révén a 2024-es verzió kilencszer gyorsabb lett, mint az előző évben, ami az elrendezési lapok közötti váltást illeti. A 2024-es törlesztőrészlet most 2x gyorsabb!
Top 10: A legjobb 3D architektúra szoftver - 3DNyomtass.hu
(Forrás: All3dp)

AutoCAD Animáció/ Rendering

Ezzel a 3D architektúra szoftverrel közvetlenül fotórealisztikus rendereket hozhat létre. Válasszon a különféle követelményekhez szabott előre beállított beállítások közül, mint például a gyors, alacsony felbontású renderek a tervbemutató kommunikálásához, az érdekelt felekkel folytatott megbeszéléseken használható minőségi renderelések érdekében. Az AutoCAD a saját 3ds Max-szal is integrálható, így a projektekről lenyűgöző klipeket készíthet, valamint az Autodesk Rendering szoftvert.

Az AutoCAD ingyenes beszerzése

Az AutoCAD egyéves ingyenes előfizetést kínál diákok és oktatók számára. Az Autodesk a honlapján részletesen ismerteti az AutoCAD egy hónapos ingyenes próbaverziójára vonatkozó ajánlatát.

Revit (Autodesk) 2024

Top 10: A legjobb 3D architektúra szoftver - 3DNyomtass.hu
A Revit 2024 újdonsága, hogy szolgáltatási pontokat hozhat létre az új pontszerkesztővel (Forrás: All3dp)
KÖVETELMÉNYEK

 • Szoftver: Revit (Autodesk) 2024
 • Ár: Oktatási: Ingyenes / kereskedelmi: 2805 USD évente
 • OS: Windows 10+, macOS 10.13+
 • Processzor: 64 bites
 • RAM: 16 GB RAM

Az Autodesk saját elképzelést kínál a BIM-modellezésről a Revittel, amely építészek számára készült, de célja, hogy az épülettervezés összes releváns tudományát egy csomagba foglalja. Ennek a megközelítésnek az előnye nyilvánvaló; az építészeknek együtt kell működniük az európai parlamenti képviselőkkel, elektromos, gépészeti és szerkezeti tervezői csapatokkal, így ugyanazon eszköz használata megkönnyíti a kommunikációt és a koordinációt a szakterületek között.

A Revit egyik legfontosabb jellemzője a parametrikus épületmodellezés megvalósítása. Ez azt jelenti, hogy ebben a BIM-szoftverben egy épület összes összetevője kölcsönösen függ egymástól. Tehát a fal áthelyezésével a tervezésben a szomszédos elemek, például a falak vagy a padlók is frissülnek, hogy az épület tervezési szándéka következetes maradjon. Ez a funkció lehetővé teszi a tervezők számára, hogy lényeges változtatásokat hajtsanak végre anélkül, hogy minden alkatrészt kézzel újra kellene rajzolniuk.

A Revit egy 4D-képes BIM 3D architektúra szoftver. Ez azt jelenti, hogy eszközeit nemcsak az épület építésének megtervezésére tervezték, hanem az épület teljes életciklusának különböző szakaszainak nyomon követésére is, beleértve a bontást is. A Revithez hasonló BIM-szoftverek használata megkönnyíti a fenntarthatóbb épületek tervezését.

A Revit 2024 újdonságai:

A Revit néhány kisebb frissítést, valamint néhány nagy változtatást hajtott végre ebben az új frissítésben. A felhasználók imádni fogják a Sötét mód hozzáadását – amely lehetővé teszi, hogy végre fehéren, fekete háttéren dolgozhasson, ahogyan a 2D szoftver évtizedek óta lehetővé teszi a felhasználók számára. A Revit azonban egy lépéssel tovább ment, és testreszabási lehetőségeket kínál. Egy másik apró változás a programban, hogy a Project Browser most hozzáadott egy keresési funkciót, amely lehetővé teszi, hogy bármit megtaláljon, amit a projektbe bevittek.

Az egyik nagy újdonság ehhez a verzióhoz a Toposolids. Ez az új eszköz lehetővé teszi a topográfia kezelését hasonló módon, mint más elemek, például falak, padlók, tetők stb. Most már megadhat olyan változókat, mint például az anyagvastagság vagy a kitöltési minták, hogy a felületet teljes mértékben hozzáigazítsa a tervéhez. Ez csak néhány az idei frissítésben végrehajtott változtatások közül.

Ha többet szeretne megtudni, nézze meg ezt a videót:

Revit Animáció / Rendering

A Revit számos eszközt kínál a rendereléshez. Ezek képesek a belső és külső jelenetek fotorealisztikus megjelenítésére. A beépített Autodesk Raytracer egy olyan renderelő motor, amely valósághű árnyékolási/világítási modelleket alkalmaz a valós anyagok pontos megjelenítéséhez. A BIM szoftver felhasználói az előre definiált anyagok nagy könyvtárából választhatnak, amelyek a projekt egyedi igényei szerint módosíthatók. A fejlettebb renderelés érdekében a Revit modellek az Autodesk 3ds Max-ba is importálhatók.

Archicad

Top 10: A legjobb 3D architektúra szoftver - 3DNyomtass.hu
Építészeti renderelés Archicad segítségével (Forrás: All3dp)
KÖVETELMÉNYEK

 • Szoftver: Archicad
 • Ár: Oktatási: Ingyenes / kereskedelmi: $ 225 / hó
 • OS: Windows 10+, macOS 11.3+
 • Processzor: 64 bites
 • RAM: 16 GB

A név maga mindent elmond, az Archicad egy 3D-s építészeti szoftver, amelyet kifejezetten építészek és belső építészek számára fejlesztettek ki. A falak, ajtók, ablakok, mennyezetek, lépcsők és tetők a kezdetek óta két- és háromdimenziósak. Az Archicad alkalmas kis épületek és belső terek, valamint nagyon nagy építési projektek számára, és a BIM-et több éve integrálják az Archicadba.

Hogyan viszonyul az Archicad legnagyobb riválisához, a Revithez? Manapság sok észak-amerikai építésziroda a Revit 3D-s építészeti szoftvert részesíti előnyben, mivel az európai parlamenti képviselők és a mérnöki szakterületek bevonásával sok időt és pénzt takarítanak meg. Az Archicad legújabb verziói azonban tartalmaznak egy MEP modellezőt is. Tehát meglátjuk, hogy a könnyebben használható Archicad elkezd-e haladni a Revittel szemben, különösen mivel most már egyszerű a fájlok importálása és exportálása az Archicad és a Revit között.

Az Archicad legújabb verziója optimalizálta a projektek tervezését, megjelenítését, együttműködését és dokumentálását; időt takarít meg és javítja a minőséget. Íme egy áttekintés az újdonságokról:

Az Archicad 26 újdonságai

Az Archicad munkatársai egy gyors áttekintő videót készítettek (lent) a 2022 júliusában kiadott legújabb verzió, az Archicad 26 új funkciójáról. Ezek közé tartozik az új Library Part Maker eszköz, az új felület-felülírási beállítások és a Részletes Konyhai Szekrény Könyvtár bemutatása az Archicad 25-ben.

Újdonság az Archicad 26-ban 

 • Az attribútumok kezelése az egyszerűbb navigációs rendszer és az újonnan felépített hierarchia révén javult.
 • Az új Navigator keresővel gyorsan megtalálhatja az egyes elemeket.
 • A továbbfejlesztett Graphic Override opciók lehetővé teszik a felületi nyílások gyorsabb modellezését.
 • A Library Part Maker segítségével testreszabott objektumokat és nyílásokat hozhat létre parancsfájlok nélkül.
 • A További felületi katalógus új tartalommal frissült.

Archicad Animáció/ Rendering

Az építészek mindig is használhatták az Archicad árnyékokat épületeikben, de a Cinema 4D integrációja révén lehetőség nyílik fotorealisztikus renderelés létrehozására. A Photoshop utófeldolgozásával projektjeik még valósághűbbek lehetnek.

Jobb eszköz azonban ügyfelei elkápráztatására a Graphisoft BIMx-e , amelyet arra terveztek, hogy áthidalja a szakadékot a tervezőstúdió és az építkezés között egy játékszerű navigációs és prezentációs eszközzel és koordinációs alkalmazással a projekt összes érintettje számára. A BIMx segít az érdekelt feleknek nem csak az épületmodell megtekintésében, hanem a projektek eredményeinek valódi feltárásában és megértésében is.

Hogyan szerezzük be az Archicadot ingyen

Diákok, oktatók, kutatók és iskolák jogosultak ingyenesen megkapni az Archicad teljesen működőképes oktatási verzióját . Ehhez először le kell töltenie a 30 napos verziót a MyArchicad.com platformról, majd kérvényeznie kell az egész éves hosszabbítást tanulmányai végéig.

Vectorworks 2023

Top 10: A legjobb 3D architektúra szoftver - 3DNyomtass.hu
(Forrás: All3dp)
KÖVETELMÉNYEK

 • Szoftver: Vectorworks 2023
 • Ár: Oktatási: Ingyenes / kereskedelmi: 1530 USD évente
 • OS: Windows 10+, macOS 11+
 • Processzor: 64 bites
 • RAM: 8 GB

Az egyesült államokbeli székhelyű Vectorworks cég 1985 óta működik, és a Mac gépeken dolgozó építészek kedvence. Ez egy szűk köteg olyan hatékony eszközökről, amelyek népszerűek a cégek végpontok közötti megoldásaként, valójában a cég szlogenje: „A végső szoftver a vázlattól a BIM-ig”.

A Vectorworks rugalmasan támogatja az egész projektet az elejétől a végéig, vagy bárhol a folyamat során – a koncepciótervezéstől a teljesen összehangolt BIM-modelleken át az építési dokumentumokon át a lenyűgöző prezentációkig. Ez egy sokoldalú megoldás, hogy mindent egy platformra hozzon össze.

Bár erőteljes kreatív eszközökkel rendelkezik, a BIM-adatokban ez az, ahol ez a szoftver igazán ragyoghat. A Vectorworks lehetővé teszi az információk számszerűsítését és elemzését már a vázlatos tervezési fázisban, így okos döntéseket hozhat a „mi lett volna, ha” forgatókönyvek alapján.

További előnye, hogy jól játszhat más szoftverekkel, beleértve az alapértelmezett importálási/exportálási lehetőségeket és a Revit, a SketchUp, a Rhino, a Photoshop és a Cinema4D közvetlen kapcsolatait, valamint az openBIM támogatását.

Top 10: A legjobb 3D architektúra szoftver - 3DNyomtass.hu
A Vectorworks oktatóanyagokat kínál a YouTube-csatornáján (Forrás: All3dp)

A Vectorworks 2023 újdonságai

A Vectorworks 2023 számos új frissítést tartalmaz, amelyek megkönnyítik a munkát, beleértve az új kezdőképernyőt, amely megkönnyíti a programban való navigálást.

A Room Plan lehetővé teszi, hogy bármilyen LiDAR-kompatibilis iOS-eszközt használjon egy szoba átvizsgálására, és azonnali elrendezés létrehozására a Vectorworks Nomad alkalmazás segítségével. Rögzíti az ajtókat, ablakokat, nyílásokat és tárgyakat, amelyeket aztán megtekinthet az alkalmazásban, vagy importálhat .obj-részletként a rajzába.

A fényképekből készült 3D modell funkció frissítései mostantól az Apple Object Capture technológiáját használják, hogy gyorsabban és pontosabban rögzítsék a fényképeket. Ezzel a funkcióval gyorsabban készíthet valósághűbb modelleket.

Az összes új frissítésről itt tájékozódhat:

Vectorworks Animáció/ Rendering

A Vectorworks beépített renderelő és prezentációs eszközökkel, a Vectorworks Designerrel, a Visionnal és a Renderworks-szel érkezik. A Vectorworks Designer szoftverrel egyetlen, intuitív felületen rajzolhat, modellezhet és prezentálhat, míg a Vision szoftver lehetővé teszi a műsor előnézetének megtekintését és jelzéseit a keze ügyében, a választott konzoljával együttműködve, hogy segítsen az előprogramozásban, mielőtt még beleteszi a lábát. rendezvényterét.

Hogyan szerezheti be a Vectorworks-t ingyen

A Vectorworks 30 napos ingyenes próbaverziót és ingyenes verziót kínál az oktatóknak. Hozzon létre egy fiókot itt , és kövesse az utasításokat.

MicroStation 17.2

Top 10: A legjobb 3D architektúra szoftver - 3DNyomtass.hu
The Pebble: Egy háromtornyú, nulla kibocsátású apartmankomplexum (Forrás: All3dp)
KÖVETELMÉNYEK

 • Szoftver: MicroStation 17.2
 • Ár: Oktatási: Ingyenes / kereskedelmi: 2135 USD
 • OS: Windows 10+
 • Processzor: 64 bites
 • RAM: 8 GB min. 16 GB ajánlott

Ha Ön épületgépész, akkor a MicroStation az Ön szoftvere. A program célja, hogy az építészek és mérnökök munkáját egy környezetben tartalmazza. Az épülettervezés ezen univerzális megközelítésének köszönhetően a projektcsapatok gyorsabban és hatékonyabban tudnak kommunikálni és együttműködni, mint a külön alkalmazásokban lehetséges.

A 3D architektúra szoftver modellező eszközei szinte bármilyen geometriai alakzat modellezését teszik lehetővé. Sőt, a MicroStation egy teljes értékű parametrikus modellező, amely lehetővé teszi a terv átalakítását egyszerűen a kulcsfontosságú komponensek méreteit szabályozó értékek megváltoztatásával. Így újra felhasználhatja a korábbi projektek terveit a projekt paramétereivel.

Szintén a Bentleytől származik az erőteljes OpenBuildings Designer, amely lehetővé teszi a valós teljesítmény szimulálását és az épületrendszerek értékelését, így gyorsan felfedezheti a legjobb tervezési lehetőségeket. Tájékoztassa a korai tervezési döntéseket koncepcionális energiaelemzéssel, amely tartalmazza a csúcsterheléseket, az éves energiaszámításokat, az energiafogyasztást, a szén-dioxid-kibocsátást és az üzemanyagköltségeket.

Top 10: A legjobb 3D architektúra szoftver - 3DNyomtass.hu
A MicroStation újravilágítási eszköze (Forrás: All3dp)

A MicroStation Connect 17.2- es frissítésének újdonságai 

A MicroStation legújabb verziójának egyik frissítése a megjelenítési szabály használatának módja. Mostantól könnyebben alkalmazható a meghatározott szabály bármely nézetre. A nézet lapon elérhető ikon segítségével most választhat, hogy az aktuális szabályt az aktív ablakra vagy az összes ablakra alkalmazza. És ami a nézet exportálását illeti, most már lehetséges, hogy a megjelenítési szabályok érintetlenül maradjanak, amikor a fájlt más formátumba exportálja.

A legújabb verzió összes új frissítéséért tekintse meg ezt a videót:

MicroStation Animáció/ Rendering

A MicroStation beépített archiváló eszközökkel rendelkezik, amelyek lehetővé teszik, hogy kommunikáljon az érdekelt felekkel olyan animációk és renderelések készítésével, amelyek életre keltik a projektet, még mielőtt egyetlen alkatrészt gyártanának. A szükséges eszközök közé tartozik a valósághű anyagok könyvtára és a világítás. Végül választhat a kulcsképkocka és az időalapú animáció között.

Hogyan szerezheti be a MicroStationt ingyen

A Bentley a MicroStation 14 napos ingyenes verzióját, valamint ingyenes licencet kínál a diákok és oktatók számára.

Rhino 7

Top 10: A legjobb 3D architektúra szoftver - 3DNyomtass.hu
Rhino építészeti rendering, Shihab Naeem, Studio Biophilia (Forrás: All3dp)
KÖVETELMÉNYEK

 • Szoftver: Rhino 7
 • Ár: Oktatási: $195 / Kereskedelmi: $995
 • OS: Windows 8.1+, macOS 10.14.6+
 • Processzor: 64 bites Intel vagy AMD megfelelője
 • RAM: 8 GB RAM

A Rhino 3D architektúra szoftver különösen jól ismert összetett struktúrák megvalósításáról. Ezen kívül bútorokat, járműveket és sok más tárgyat is képes megjeleníteni. A 3D-s architektúra szoftvert használó szerkezeti tervezéssel kombinálható egy épület tervezése egy működő konstrukcióval.

Az orrszarvút számos munkaterületen használják, legyen szó gépgyártóról vagy játékgyártóról. Így előnyös megközelítése lehet a 3D architektúrának, hiszen rengeteg lehetőséget kínál, és sokkal rugalmasabb, mint a hagyományos 3D architektúra szoftver.

A sok lehetőség miatt ez a 3D architektúra szoftver sajnos nem ingyenes a diákok számára.

A Rhino 7 újdonságai

A Rhino 7 a vállalat történetének legjelentősebb frissítése, amivel a Rhino 7 a valaha volt leggyorsabb és legstabilabb verzió. A funkciók közé tartozik az organikus alakzatok létrehozásának lehetősége a SubD-eszközök új menüjével, a Rhino és a Grasshopper (a Rhino-hoz mellékelt grafikus algoritmus-szerkesztő) Revit-kiegészítőként való futtatásának képessége, valamint egy teljesen új modellezési munkafolyamat.

Rhino Animáció/ Rendering

Top 10: A legjobb 3D architektúra szoftver - 3DNyomtass.hu
BIM Rhino rendering Jarek Biedától a DIG-nél (Forrás: All3dp)

A Rhino legújabb kiadása nagymértékben továbbfejlesztett megjelenítési eszközöket tartalmaz mind az alap Rhino Rendererben, mind a plug-in rendererek támogatásában. Számos fejlett renderelő beépülő modul (csak Windows) érhető el a Rhino 5-höz, köztük a Flamingo nXt, Brazil, Neon, Penguin, V-Ray, Maxwell, Air és Thea.

Hogyan szerezzünk Rhino-t ingyen

A Rhino 90 napos ingyenes próbaverziót kínál a 3D architektúra szoftveréhez, és alacsonyabb költségű verziót kínál oktatók és diákok számára.

Edificius

Top 10: A legjobb 3D architektúra szoftver - 3DNyomtass.hu
(Forrás: All3dp)
KÖVETELMÉNYEK

 • Szoftver: Edificius
 • Ár: Oktatási: Ingyenes / kereskedelmi: $ 55 havonta
 • OS: Windows 7+, macOS 10,5+
 • Processzor: 64 bites
 • RAM: 8 GB RAM

Az Edificius a megfizethető árát tekintve lenyűgöző eszköztárral rendelkezik. Ez az ACCA szoftver által készített BIM építészeti tervezési megoldás rendelkezik IFC-tanúsítvánnyal a buildingSMART-tól (a szoftver műszaki képességének ellenőrzése az Industry Foundation Classes adatcseréjének támogatására). Bár az Edificius tervezési és BIM-megoldás, integrálható az ACCA más szoftvereivel, beleértve az építészeti vizualizációt, az építésirányítást, a szerkezeti tervezést, az építési becsléseket és az energiateljesítményt.

Az Edificius egy 3D tervező szoftver 4D és 5D képességekkel. Ez azt jelenti, hogy eszközeit nemcsak az épület építésének tervezésére tervezték, hanem a teljes életciklus monitorozására is.

Az Edificius BIM modellezési funkciói intuitívak és könnyen megtanulhatók. Rajzolhat terv- vagy 3D-s nézetekben, modellezhet parametrikus BIM-objektumokkal, és több ezer objektumot érhet el a szoftver online könyvtárából. Olyan funkciókkal is rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a különböző épülettervezési szakterületek (építészet, HBIM, belsőépítészet, kültéri tervezés és MEP telepítések) integrálását.

Az Edificius másik érdekes funkciója a BIM modellezés fotogrammetriai felmérésekből vagy lézerszkennelésből nyert pontfelhőkből.

Az Edificius-szal és a 2D/3D építészeti tervezésből származó BIM modellezéssel dinamikusan frissítheti építészeti rajzait és az összes projektdokumentációt (alaprajzok, keresztmetszetek, domborzati nézetek, axonometriák, izometrikus kivágási illusztrációk, perspektívák, építészeti jelentések, táblázatok és ütemtervek, földszinti szelvények). A rajzok dinamikusan kapcsolódnak a BIM modellhez; amikor a projekt változik, az összes kapcsolódó dokumentum és nézet is automatikusan frissül.

Az összes grafikát DXF/DWG/DWF formátumban, a jelentéseket pedig RTF formátumban exportálhatja.

Az Edificius robusztus kerttervezést és külső renderelő képességet tartalmaz. A Real Time Rendering (RTBIM) és az Immersive Virtual Reality (VRiBIM) extra havi díjak, bár megfizethető, egyenként körülbelül 8 dollár.

Az Edificius újdonságai 2023-ban

A felhasználók által tapasztalt hibák kijavítását célzó fejlesztések mellett az Edificius 2023 néhány hasznos frissítést is végrehajtott. A nyomtatás és az exportálás egy új algoritmussal javult a jobb teljesítmény és a jobb renderelés érdekében. 

A 3D térfogatértékek most automatikusan számítódnak a szobákhoz és a rekeszekhez. Minden olyan teret, amelyet nem zártak be teljesen, megtalálhat egy diagnosztikai eszközzel, amely megjeleníti a kiválasztott helyiség vizuális megjelenítését.

A Net Surface a Felületi funkció mellett hozzáadásra került a Szoba tulajdonságaihoz. Az oszlopok, falak és egyéb jellemzők kizárhatók a terület kiszámításához anélkül, hogy először hamis kerületet kellene létrehozni.

Top 10: A legjobb 3D architektúra szoftver - 3DNyomtass.hu
(Forrás: All3dp)

Edificius Animáció/ Rendering

Az Edificius renderelő funkciója az új AMD Radeon ProRender Path Tracing motoron alapuló bővítményintegrációkkal működik együtt, amelyek az új AMD Radeon ProRender Path Tracing motoron alapulnak, gépi tanulás zajtalanítást használva, hogy pillanatok alatt kiváló, fizikailag pontos és professzionális rendereléseket hozzon létre. A virtuális valóság-megoldás lehetővé teszi, hogy virtuális túrát kínáljon BIM-modelljeihez a magával ragadó virtuális valóság segítségével közvetlenül az Edificiustól.

Hogyan szerezheti be az Edificiust ingyen

A diákok, tanárok és oktatási intézmények ingyenesen hozzáférhetnek az Edificius teljes verziójához . A szakemberek számára egy 30 napos ingyenes próbaverzió áll rendelkezésre, amely minden funkciójában teljes, korlátozások nélkül.

Cedreo

Top 10: A legjobb 3D architektúra szoftver - 3DNyomtass.hu
(Forrás: All3dp)
KÖVETELMÉNYEK

 • Szoftver: Cedreo
 • Ár: Ingyenes 1 projekt, 119 USD/hó Pro esetén
 • OS: Windows 7+. macOS 10.10+
 • Processzori: 3 perc, i5 ajánlott
 • RAM: 4 GB min, 8 GB ajánlott

A Cedreo szoftver olyan felhasználók számára készült, akik nem rendelkeznek korábbi tapasztalattal vagy műszaki ismeretekkel, így nem biztos, hogy a komoly építészek számára vonzó, de gyors és szórakoztató otthontervezést tesz lehetővé. A lakástulajdonosoknak, lakásépítőknek, ingatlanügynököknek és bárkinek, aki épületek vagy lakásfelújítási projektek rajzait és látványterveit szeretné fotorealisztikus minőségben összeállítani, a Cedreo rengeteg gyors tervezőeszközt kínál, és azt állítja, hogy a 3D modellek kb. két óra.

Az alaprajzok könnyen megrajzolhatók vagy importálhatók külső forrásból, majd méretezhetők vagy újrarajzolhatók, és átformálhatók. Az ajtók, ablakok és egyéb építészeti tulajdonságok a kívánt módon testreszabhatók, majd a fogd és vidd funkcióval a helyükre helyezhetők. A tetőfedő eszköz lehetővé teszi a tetők automatikus létrehozását a paraméterek és tetőtípusok kiválasztása után. A Cedreo személyre szabható bútorok nagy könyvtárát kínálja, amelyek közül választhat, hogy berendezhesse a belső teret, és sokkal valósághűbbé tegye a látványterveket. Szintén elérhető egy felületet generáló és táblázatba foglaló funkció, amely jól jöhet becslési célokra.

Cedreo Animáció/ Rendering

Az épület 2D-s tervének importálása után a 3D-s renderelések körülbelül öt perc alatt készülnek el, közvetlenül a 2D-s tervből. Válasszon különböző nézeteket ugyanabban a helyiségben, vagy tartsa ugyanazt a nézőpontot, és díszítse újra különböző bútorokkal és falburkolatokkal, hogy összehasonlíthassa a tervezési ötleteket. A belső és külső nézetek, valamint az alaprajz izometrikus és 3D madártávlati nézetei szimulálhatók.

Hogyan szerezheti be a Cedreót ingyen

A Cedreo mindig ingyenes az első projektjéhez, vásárlási kötelezettség nélkül. Egy felhasználó, legfeljebb öt renderelés, valamint korlátozott számú lakberendezési katalógushoz férhet hozzá. A renderelések vízjellel vannak ellátva, és csak magánhasználatra készültek. A korlátlan számú könyvtár és a professzionális minőségű renderelés érdekében a Cedreo három árazási tervet kínál az Ön költségvetésének és igényeinek megfelelően. Fizetős tagsággal hozzáférést kap saját privát „sikermenedzseréhez”, amely végigvezeti Önt a projekten, és megoldja az esetlegesen felmerülő problémákat vagy problémákat.

Eredeti forrás: All3dp.com

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj értesítést akcióinkról, felhívásainkról, és kapj havi összefoglalókat!

Hasonló blogbejegyzések

Szoftverek-Blog

A Legjobb AI 3D modell generátorok

A technológia mindig is arra szolgált, hogy megkönnyítse az emberek dolgát, és a fejlett technológiai előrelépések gyorsabbá és hatékonyabbá tegyék a folyamatokat. A 21. században

3D nyomtatás-blog

3D nyomtatott fürdőszobai kiegészítők: 15 hasznos modell

Piperecikkek Akár egy apró, funkcionális fürdőszobát is kinyomtathat 3D-ben! (Forrás: All3dp) Ha új hangulatot szeretne teremteni otthonában a dekorációval, akkor miért ne adhatna szépséget a

3DNyomtass.hu - Minden ami 3D Nyomtatás!

3DNyomtass.hu igény szerint készít tervezési iterációkat belföldi kisvállalatoknak és egyéni vállalkozóknak. Koncepciókat és 3D nyomtatott termékeket kínálunk az ügyfelek számára a gyorsított termékfejlesztés elősegítésére, valamint támogatást nyújtunk, hogy termék ötleteid minél előbb valós termékként kaphasd vissza.

Elérhetőségek

1135 Budapest Szent László út 4.
1. emelet 2. iroda

+36 20 2290 453
+36 20 5492 533

Fiókom

© 2023 Minden jog fenntartva a 3DNyomtass.hu által. Fejlesztő és karbantartó Kriston Tibor