A Legjobb 2D CAD szoftverek

Megosztás

Tartalom

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A 2D CAD a számítógéppel segített tervezés (CAD) módszere , amely egy 3D objektum vetített nézeteinek megrajzolásából áll, anélkül, hogy 3D modellre lenne szükség. Ez eltér a 3D CAD-től, ahol 3D modellt hoz létre.

Egy példa arra, hogy a 2D CAD hasznos lehet a CNC megmunkáláshoz szükséges modellek generálása, mivel csak a megmunkálni kívánt modell felülnézetére van szüksége. Hasonlóképpen, az építészeti alkalmazásokban egy egész szoba modellezése, beleértve az ajtókat, ablakokat, bútorokat és minden szükséges elemet, kontraproduktív lenne, ha egyszerűen létrehozhat egy felülnézeti rajzot, amely szimbólumokat használ a helyszínek és méretek jelzésére.

Olyan területeken, mint a gépészet, a tervezés és az építészet, elvárás a 2D CAD ismerete. A 2D CAD szoftverek általában rajzeszközöket, alapértelmezett szimbólumokat a megjegyzésekhez, bizonyos objektumokat, különböző vonaltípusokat és méreteket kínálnak, hogy leegyszerűsítsék a műszaki rajz elkészítésének folyamatát.

Ebben a cikkben a 10 legjobb 2D CAD-eszközt ismertetjük. De először nézzük meg, hogyan állítjuk össze a listát, és mitől lesz jó a 2D CAD szoftver.

Megfontolások

A Legjobb 2D CAD szoftverek - 3DNyomtass.hu
A 2D-s tervrajzok nagyszerű módja a tervek bemutatásának! (Forrás: All3dp)

A legjobb lehetőségek kiválasztásához figyelembe vettük a véleményeket, a fórumokat és a felhasználói tapasztalatokat, hogy megtudjuk, melyik szoftvert ajánlja a közösség. A következő szempontokat is figyelembe vettük:

 • Árképzés:  Olyan lehetőségeket válogattunk össze, amelyek az ingyenestől egészen a professzionális célú programokig terjedtek, így mindenki költségvetésének és rendeltetésszerű használatának kell itt találnia valamit.
 • Szolgáltatások köre: A listán szereplő összes program tartalmazza a teljes alapvető 2D CAD eszközkészletet a szabványos verziójában, bár néhányan frissített verziókat is kínálnak bővített funkciókkal.
 • Kompatibilitás:  Sok 2D CAD program ugyanazon az elven működik, hasonló felhasználói felülettel, parancsikonokkal és így tovább. Így a felhasználó kényelmesebben válthat egyik eszközről a másikra. Mint ilyen, az intuitív felhasználói élmény és a számos fájlformátummal való kompatibilitás néhány nagy előny, amelyeket figyelembe vettünk.

Szóval, most, hogy tudjuk, mire készülünk, lássuk a szoftvert!

AutoCAD

A Legjobb 2D CAD szoftverek - 3DNyomtass.hu
Az AutoCAD nagyszerű eszköz az építészethez és az alaprajzhoz (Forrás: All3dp)

Az AutoCAD-et az Autodesk fejlesztette ki , és ez a legismertebb 2D CAD program. Bárhol is kér CAD ajánlást, ez lesz az első javasolt lehetőség. Ipari szabványnak számít a gépészeti tervezésben és építészetben.

Jellemzői a 2D rajz és az izometrikus rajz felé összpontosulnak. Az AutoCAD használata hírhedt, mert parancsokon alapul. Ez azt jelenti, hogy használhatja a programot pusztán az utasítások begépelésével anélkül, hogy használna egeret, vagy használhat kombinált munkafolyamatot, ahol a parancsok kiegészítéseként az egér használatára támaszkodik. Szerencsére az AutoCAD rendelkezik automatikus kitöltési javaslatokkal a parancsokhoz, így nem kell őket teljesen megjegyezni.

Annak ellenére, hogy számos árazási lehetőség létezik, a fő hátrány, amely visszatartja az embereket az AutoCAD-től, az emelkedett ára. Ez sokak számára elérhetetlenné teszi, hogy önálló munkát végezzenek benne, hacsak nem állnak kapcsolatban egy céggel. Egyesek számára az AutoCAD LT lehet a megfelelőbb program.

Az AutoCAD vagy AutoCAD LT fizetős előfizetésének egyik előnye az AutoCAD Web elérése. Ez az AutoCAD könnyű, böngésző alapú verziója, amely bárhonnan elérhető. Az együttműködésen alapuló visszajelzési és megosztási funkciókon kívül lehetőség van alapvető tervek létrehozására és szerkesztésére. Azok számára, akik nem fizetnek elő a szoftver teljesebb verzióira, a webes verziót akár havi 10 dollárért is megkaphatják.

 • Főbb jellemzők: Munka rétegenként; alapformák; tükör és ofszet szerszámok; izometrikus rajz; szerszámosláda formák fúráshoz, csavarokhoz és egyebekhez; parancs alapú műveletek
 • Operációs rendszerek: Windows, MacOS
 • Fókusz: Gép- és elektrotechnika, építészet
 • Árképzési lehetőségek: Ingyenes 7 napos próbaverzió, ~235 USD/hó, ~1865 USD/év, ~5595 USD/3 év, tudományos engedélyek elérhetők

Ares Commander

A Legjobb 2D CAD szoftverek - 3DNyomtass.hu
Az Ares Commander egy megbízható eszköz az ipari létesítmények tervezéséhez (Forrás: All3dp)

Az Ares Commander egy 2D és 3D CAD program, amelyet a Gräbert (gyakran Graebert néven írnak) fejlesztett ki, egy német cég, amely számos területen tervező szoftvermegoldásokat fejleszt. Annak ellenére, hogy nem annyira ismert, a közösség ajánlja , mert kiváló minőségű rajzokat biztosít, és az AutoCAD-hez hasonló funkciókat kínál elérhetőbb áron.

A felhasználók tökéletes pontszámot adnak az Ares Commandernek, minden általunk látott vélemény 5/5-re értékelte. Windowson, MacOS-en és Linuxon fut, ami előnyt jelent a listán szereplő többi szoftverhez képest, a Gräbert pedig felhőrendszerrel működik, így az Ares Commanderrel együttműködve tervezhet.

A fő árképzési lehetőség az örökös licenc megvásárlása 950 dollárért, bár a program más Gräbert-szoftverekkel együtt megvásárolható különböző árazási ajánlatokért, előfizetési tervek alapján.

 • Főbb jellemzők: A rajz különböző verzióinak összehasonlítása a különbségek azonosítása érdekében; keltetési minták és színátmenetek; egyéni blokkokkal és parametrikus beállításokkal végzett munka; tipikus 2D CAD-eszközök, például vonalak, téglalapok, körök stb.; DWG natív munkafájltípusként
 • Operációs rendszerek: Windows, MacOS, Linux
 • Fókusz: Gép- és mélyépítés
 • Árazási lehetőségek: ~350 USD/év, ~950 USD örökös licenc
 • Hol lehet kapni: Ares Commander

FreeCAD

A Legjobb 2D CAD szoftverek - 3DNyomtass.hu
A FreeCAD számos felhasználásra alkalmas munkapadokkal rendelkezik (Forrás: All3dp)

A FreeCAD egy ingyenes, nyílt forráskódú 3D CAD szoftver. Elérhető ára és sokféle funkciója miatt népszerű a szabadúszók körében. Bár a FreeCAD lényegében egy 3D modellező eszköz, a 2D modellezés is lehetséges. A szoftver eszközei és funkciói számos különböző munkaasztalba vannak rendezve, amelyek alapértelmezett elrendezések, hogy megfeleljenek az Ön által végzett munkának. Az egyik ilyen munkapad a Draft munkapad, ahol hagyományos 2D CAD rajzokat készíthet (anélkül, hogy először 3D modellre lenne szükség).

A FreeCAD Windows, Linux és MacOS rendszeren fut. Fájljai minden platformon kompatibilisek, ami további előnyt jelent a csoportos munka során, mivel nehéz garantálni az azonos operációs rendszert. A FreeCAD azonban instabillá válhat a nagy projektek során, és nem rendelkezik szimbólumokból álló architektúra könyvtárral, mivel nem ez a fókuszterület.

 • Főbb jellemzők: Alapformák, vonalak, téglalapok és körök; mintákkal, tükrözéssel, különböző vonaltípusokkal, színekkel és szélességgel végzett munka; rácsatolás; a rács személyre szabása
 • Operációs rendszerek: Windows, MacOS, Linux
 • Fókusz: Mechanikai tervezés
 • Árképzési lehetőségek: Ingyenes
 • Hol lehet beszerezni:  FreeCAD

LibreCAD

A Legjobb 2D CAD szoftverek - 3DNyomtass.hu
A LibreCAD segítségével bármit megtervezhet és gyárthat! (Forrás: All3dp)

A LibreCAD egy másik nagyszerű lehetőség, amely ingyenes és nyílt forráskódú. A CAD közösség több okból is erősen ajánlja . Kezdetnek a LibreCAD kompatibilis az AutoCAD-del. Nem csak olvasni tudja az AutoCAD-del generált DWG fájlokat, hanem megtartja és helyesen lefordítja a vonalakat és blokkokat, méreteket, sraffozásokat stb. Emiatt az emberek azt javasolják , hogy ha van hozzáférése az AutoCAD-hez egyetemi vagy munkahelyi számítógépeken, de nincs otthon.

Ezenkívül a LibreCAD a teljes programban ingyenesen tartalmaz CAM-képességeket. Így nemcsak tervezhet projekteket, hanem gyártásra is beállíthatja azokat.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a vélemények szerint a LibreCAD-nek egy kicsit nehéz tanulási görbéje lehet a használt szimbolika miatt, amely eltér a szabványos CAD-szimbólumoktól, így némi gyakorlást igényelhet. A vélemények azt is megemlítik, hogy nehéz rajzok esetén a program lelassulhat. Az értékelések azonban továbbra is viszonylag magasak, 3,8/5.

 • Főbb jellemzők:  CAM eszközök, valamint a szokásos 2D CAD eszközök, mint a vonalak, körök, téglalapok és sokszögek rajzolása; minták és tükrök segítségével
 • Operációs rendszerek: Windows, MacOS, Linux
 • Fókusz: Mechanikai tervezés és tervezés CNC-hez
 • Árképzési lehetőségek: Ingyenes
 • Hol lehet beszerezni:  LibreCAD

Solid Edge

A Legjobb 2D CAD szoftverek - 3DNyomtass.hu
A Solid Edge szilárd lehetőség a 2D-s rajzoláshoz! (Forrás: All3dp)

A Solid Edge a Siemens német cég által kifejlesztett CAD-szoftver, amely szinte mindenhol megtalálható a mérnöki világban. A vállalat energetikai megoldásokat, vezérlő hardvert és különféle szoftvereszközöket fejleszt, beleértve a modellező szoftvereket. Annak ellenére, hogy a Solid Edge alapvetően egy 3D modellező eszköz, számos 2D CAD-hez alkalmas funkciója van, beleértve a mechanikus és elektromos 2D rajzeszközöket, valamint a FEA szimulációt.

A Solid Edge jó lehetőségnek számít kisvállalkozások és szabadúszók számára, mivel 30 napos ingyenes próbaverzióval rendelkezik, vagy ha van startup cége vagy projektje, ingyenes licencet is igényelhet.

Ami az árat illeti, megfizethetőbb, mint az összes korábban említett fizetős lehetőség. A modellezési csomagot 83 dollárért, a teljes modellezési csomagot (beleértve a felületmodellezést és a fémlemezt is) 200 dollárért, a továbbfejlesztett modellezési csomagot (generatív tervezés, reverse engineering és alapvető FEA eszközök hozzáadásával) 251 dollárért, vagy a teljes programot az abszolút az összes funkció, beleértve a teljes FEA-eszközöket és csőszerszámokat 361 dollárért. Az összes árképzési opció havi árként kerül kiszámításra, de évente számlázzuk.

 • Főbb jellemzők: Alkatrészek 3D-s modellezése, vázlat modellezése, parametrikus modellezés, összeállítások, 2D CAD, rácsra illeszthetőség, alapformák, teljesen kötött rajz
 • Operációs rendszer: Windows
 • Fókusz: Mechanikai és elektromos tervezés
 • Árképzési lehetőségek: Ingyenes 30 napos próbaverzió, ~85 USD/hó alapcsomagtól ~360 USD-ig a teljes opciós csomagért, speciális ingyenes licenc induló vállalkozások számára
 • Hol lehet beszerezni:  Solid Edge

QCAD

A Legjobb 2D CAD szoftverek - 3DNyomtass.hu
A QCAD egy nagyon hozzáférhető CAD-opció (Forrás: All3dp)

A QCAD egy nagyszerű 2D CAD szoftver, amelyet a közösség erősen ajánl . Ez is parancsokon alapul, hasonlóan az AutoCAD-hez. Azonban érdemes megemlíteni, hogy ha az AutoCAD-ből érkezik, a tanulási görbe kissé meredek lehet, mivel a használt parancsok mind eltérőek. Tehát nem fogja tudni használni előzetes tudását.

A QCAD főként a mechanikai tervezésre összpontosít, és rendelkezik DWG és DXF bemenettel és kimenettel. Vonzó előnye, hogy az AutoCAD-del ellentétben módosító eszközökkel rendelkezik. Az AutoCAD programban egy vonal létrehozása teljes mértékben korlátozott, és ha módosítani kell, akkor vagy eszközökkel forgathatja és méretezheti, vagy távolítsa el a vonalat, és hozza létre újra. A QCAD ezzel szemben a méretekre és más módosító eszközökre támaszkodhat egy meglévő rajz módosításához.

A QCAD G-kódot is tud exportálni CAM-hez, de a CAM eszközkészlet meglehetősen egyszerű, az elérési útra – nem annyira használt eszközre – és egyéb tulajdonságokra koncentrál. A vélemények szilárdak, 4,3/5 a G2-n. Az emberek által említett fő hátrány a meredek tanulási görbe. Mielőtt elkezdené a QCAD használatát, érdemes áttanulmányoznia a képzést, mivel nem könnyű egyedül megérteni.

 • Főbb jellemzők: Munka metrikus vagy angolszász egységekkel, formátumok és sablonok mentése, G-kód exportálása, sok különböző nyomtatóeszköz
 • Operációs rendszerek: Windows, MacOS, Linux
 • Fókusz: Mechanikai tervezés
 • Árazási lehetőségek: Ingyenes, korlátozott közösségi verzió, ~40 dollár örökös licenc
 • Hol lehet beszerezni:  QCAD

DraftSight

A Legjobb 2D CAD szoftverek - 3DNyomtass.hu
A 2023-as verzió új funkciója a képernyő zsúfoltságának csökkentését célozza (Forrás: All3dp)

A DraftSight a Dassault Systèmes , a SolidWorksről ismert francia cég által fejlesztett szoftver . A SolidWorks egy 3D-s modellező szoftver, és bár rendelkezik néhány rajzolási funkcióval, amelyek lehetővé teszik 2D-s tervrajz létrehozását egy 3D-s modellből, nem közvetlenül 2D-s rajzolásra szolgál.

Ehelyett a DraftSight megoldást kínál a 2D CAD szoftverhez, amely számos alkalmazást kínál, például építészeti vagy mechanikus 2D-s rajzolást. Az építészet tekintetében mind az épületek belső, mind a homlokzati tervezésére vannak tervezési eszközei.

Az értékelések általában jók, a TrustRadiuson 7,4/ 10 . A visszajelzések általában bizonyos eszközök hatékonyabbá tételére irányulnak, különös tekintettel a PDF-tervrajzok exportálására és a formátumok beállítására.

Ha más CAD-szoftverrel találkozik, ez egy jó átmeneti program, mert általános és kompatibilis parancsokat és szimbólumokat használ, különösen az AutoCAD-ből származóakat. A DraftSight még egy átmeneti útmutatót is kínál .

Letölthet egy 30 napos ingyenes próbaverziót, amely után a teljes termék éves ára ~250 dollár. Alternatív megoldásként megvásárolhatja a prémium kiadást, amely 3D modellező eszközöket is tartalmaz, évi ~550 dollárért. Ha azonban frissít a 3D modellezéshez, a SolidWorks sokkal teljesebb megoldás lenne.

 • Főbb jellemzők: Eszköztár szabványos mechanikai alkatrészekből szimbólumokhoz és megjegyzésekhez, rajz különböző verzióinak összehasonlítása, szerkesztő eszközök a létrehozott entitások módosításához, különböző tervlapok kötegelt nyomtatása, G-kód elérési út generálása
 • Operációs rendszerek: Windows, MacOS
 • Fókusz: Gépészeti tervezés
 • Árképzési lehetőségek:  Ingyenes 30 napos próbaverzió, ~250 USD/év a DraftSight Professional esetében vagy ~550 USD a prémium verzióért, amely 3D modellező eszközöket is tartalmaz
 • Hol lehet beszerezni:  DraftSight

NanoCAD

A Legjobb 2D CAD szoftverek - 3DNyomtass.hu
Az AutoCAD olcsóbb rokona? (Forrás: All3dp)

A NanoCAD erősen ajánlott számos különböző 2D CAD közösségben. A fő hátránynak az tűnik, hogy csak Windowson fut, így nem érhető el, ha Mac géped van. Csapatban is nehezebb dolgozni, ha nem mindenkinek ugyanaz az operációs rendszere.

Ennek ellenére a NanoCAD egy erőteljes és stabil 2D CAD program, amely nagyszerű lehetőséget kínál rendkívül összetett mechanikai modellezéshez – a kisméretű személyes projektektől az ipari méretű alkalmazásokig, például erőművekig. Lehetővé teszi az elrendezés testreszabását több nézetablak megjelenítéséhez, ami hasznos lehet nagy projekteken végzett munka során.

A hasonló interfészek miatt általában az AutoCAD-hez hasonlítják, és mindkét program stabil és tartós felépítésű. Az AutoCAD-hez hasonlóan rétegenként működik, teljesen korlátozott vonalakkal, mintákkal, sraffozással és sok mással. A NanoCAD webhelyen elérhető vásárlói történetekben a felhasználók megemlítik, hogy azért váltottak az AutoCAD-ről, mert a NanoCAD sokkal megfizethetőbb lehetőség volt.

A vélemények szerint a NanoCAD-et nem nehéz megtanulni. Nagyjából ugyanaz, mint a többi 2D CAD szoftver, így a váltás zökkenőmentes. Az egyetlen probléma néhány alkalmi hiba, amelyeket ki kell javítani.

A NanoCAD számos verzióját letöltheti. NanoCAD Plus, amely a standard csomag. NanoCAD Pro, amely a Plus fejlett verziója. A NanoCAD Mechanica, egy kibővített változat, amely a 2D és 3D mechanikus modellezésre összpontosít, és a NanoCAD konstrukció, amely építőmérnökök számára készült, és valójában nem a CAD-re összpontosít (annak ellenére, hogy CAD-eszközökkel rendelkezik), hanem az AEC folyamatok automatizálására.

 • Főbb jellemzők: Tipikus 2D CAD eszközök és parancsokon alapuló felhasználói felület, szoftverrel kompatibilis fájlformátum, Excel-szerű táblákon alapuló parametrikus modellezés az adatok és képletek rendszerezéséhez, rajzadatok rajzokkal együtt
 • Operációs rendszerek: Windows
 • Fókusz: gépészeti tervezés, építészet, elektronika
 • Árazási lehetőségek: ~200 USD az alapszoftverért, plusz ~160 USD minden további modulért
 • Hol lehet beszerezni:  NanoCAD

BricsCAD

A Legjobb 2D CAD szoftverek - 3DNyomtass.hu
A BricsCAD egy hatékony szoftver, amelyet építészethez használnak (Forrás: All3dp)

A BricsCAD 2D és 3D modellezésre használható szoftver. Annak ellenére, hogy mind a mechanikai, mind az építészeti alkalmazásokhoz vannak olyan eszközök, amelyek lenyűgöző eredményeket tudnak felmutatni, a fő hangsúly a 2D architektúra rajzolásán van. A hagyományos építészeten kívül szerepet játszik a mérnöki világban a gyártóüzemek, termikus rendszerek és hasonlók tervezésében – gyakran 2D és 3D jellemzőket kombinálva.

Figyelemre méltó felhasználási eset az, amikor a BricsCAD-et egy Mazda gyártóüzemének felújítási tervében használták , ami egy lenyűgöző példa, amely tökéletesen bemutatja a professzionális alkalmazásokhoz szükséges képességeit. A vélemények megjegyzik, hogy bár számos támogatási csatornája van, nem mindig ezek a leghatékonyabbak, és nem ez a legkompatibilisebb szoftver más, harmadik féltől származó szoftverek mellett. A szoftvernek különböző árképzési lehetőségei vannak, beleértve az állandó licenc vagy az éves előfizetés közötti választást.

 • Főbb jellemzők:  A rétegekkel való munka és a tervezési blokkok hierarchiákba rendezése, a „négy kurzor” nevű, a Blender Pie menüihez hasonló lebegő menük
 • Operációs rendszerek: Windows, Linux
 • Fókusz: Építészet, ipari üzemek tervezése
 • Árképzési lehetőségek: Ingyenes 30 napos próbaverzió, ~315 $/év vagy ~590 $ örök licenc a BricsCAD Lite számára, a frissített verziók kb. 680 $/év vagy 1265 $ örök licenc
 • Hol lehet beszerezni:  BricsCAD

SketchUp

A Legjobb 2D CAD szoftverek - 3DNyomtass.hu
Könnyen válthat 2D és 3D között (Forrás: All3dp)

A SketchUp egy intuitív 3D-s modellező program az építészet számára. Fő célja, hogy lehetővé tegye a felhasználók számára a művészi szabadságot az építészeti tervek elkészítéséhez, anélkül, hogy kezdetben túl sokat kellene aggódnia a méretek és a méretek miatt. A SketchUp azonban rendelkezik egy 2D rajzkészlettel is, amelyet a közösség kifejezetten építészeti munkákhoz ajánl .

Közvetlenül 2D-ben rajzolhat, és nagyon simán lépkedhet oda-vissza a 2D és 3D nézetek között. Windows és MacOS, valamint iPad OS rendszeren fut. Ami az árat illeti, sok korábbi verzió ingyenes, és online is beszerezhető. Ha a legújabb verziókat keresi, három lehetőség közül választhat: ingyenes, korlátozott böngészőalapú verzió, teljes asztali verzió körülbelül 300 USD/év áron, vagy teljes webes verzió valamivel kevesebb, mint fele áron. Ha Ön diák, jelentkezhet a teljes asztali lehetőség kedvezményes verziójára is, és csak évi 55 dollárt fizet. Az iskolák ingyenesen hozzáférhetnek a szoftverhez G Suite- vagy Microsoft Education-fiókkal.

 • Főbb jellemzők: 2D elrendezési nézet, ahol módosíthatja az olyan szempontokat, mint a vonalszélesség, típus és szín; A vonalak 3D módban különböző 3D paraméterekben jelennek meg
 • Operációs rendszerek: Windows, Mac, iPad (béta)
 • Fókusz: építészet
 • Árazási lehetőségek: Ingyenes korlátozott webes verzió, ~120 USD/év webalkalmazás, ~300$/év asztali alkalmazás, kedvezmény diákoknak
 • Hol lehet beszerezni: SketchUp

Eredeti forrás: All3dp.com

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj értesítést akcióinkról, felhívásainkról, és kapj havi összefoglalókat!

Hasonló blogbejegyzések

Szoftverek-Blog

A Legjobb AI 3D modell generátorok

A technológia mindig is arra szolgált, hogy megkönnyítse az emberek dolgát, és a fejlett technológiai előrelépések gyorsabbá és hatékonyabbá tegyék a folyamatokat. A 21. században

3D nyomtatás-blog

3D nyomtatott fürdőszobai kiegészítők: 15 hasznos modell

Piperecikkek Akár egy apró, funkcionális fürdőszobát is kinyomtathat 3D-ben! (Forrás: All3dp) Ha új hangulatot szeretne teremteni otthonában a dekorációval, akkor miért ne adhatna szépséget a

3DNyomtass.hu - Minden ami 3D Nyomtatás!

3DNyomtass.hu igény szerint készít tervezési iterációkat belföldi kisvállalatoknak és egyéni vállalkozóknak. Koncepciókat és 3D nyomtatott termékeket kínálunk az ügyfelek számára a gyorsított termékfejlesztés elősegítésére, valamint támogatást nyújtunk, hogy termék ötleteid minél előbb valós termékként kaphasd vissza.

Elérhetőségek

1135 Budapest Szent László út 4.
1. emelet 2. iroda

+36 20 2290 453
+36 20 5492 533

Fiókom

© 2023 Minden jog fenntartva a 3DNyomtass.hu által. Fejlesztő és karbantartó Kriston Tibor