A legjobb 3D szobrászati ​​szoftverek

Megosztás

Tartalom

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Bár számos mód létezik a 3D modellek létrehozására , a legtöbb program vagy parametrikus , vagy organikus jellegű. Ez utóbbi egy alkategóriája a 3D-s szobrászszoftver – olyan programok, amelyek modelleket hoznak létre úgy, hogy tárgyakat úgy manipulálnak, mintha agyagból készültek volna.

Ez a modellezési stílus használható szobrok, mellszobrok, állatok és más szabad formájú minták készítésére. Jól alkalmazható számos művészi alkalmazásban, beleértve a játéktervezést, a karakteranimációt , a filmeket, a tervezést és a terméktervezést.

Ebben a cikkben áttekintünk néhány programot az organikus modellezés ezen stílusához. Ugyanakkor a 3D szobrászati ​​eszközök közül sok festési, textúrázási , renderelési és még animációs lehetőségeket is tartalmaz a faragott modellhez. Bár ezek a funkciók kiválóak lehetnek a szakemberek számára, túl sok is lehet a 3D-nyomtatás alapmodellezéséhez .

A több tucat elérhető népszerű program alapján, hogy meghatározzuk a legjobbak közül a legjobbakat, úgy gondoltuk, hogy a kijelöléseknek erős alapfunkciókkal kell rendelkezniük, könnyen használhatónak kell lenniük (vagy ha meredek tanulási görbékkel rendelkeztek, rendelkezésre álló oktatóanyagokat kell támogatni), aktív közösség és átfogó dokumentáció, fizetős opciók esetén jó ár-érték arány.

Ezeket szem előtt tartva merüljünk el a listánkban!

Blender (ingyenes)

A legjobb 3D szobrászati ​​szoftverek - 3DNyomtass.hu
A Blender szobrászati, animációs és videószerkesztő funkciókat kínál (Forrás: All3dp)

A Blender egy ingyenes, nyílt forráskódú szobrászati ​​eszköz, amelyet sokan szeretnek. Fejlett szobrászati ​​funkciókkal, videószerkesztővel, karakteranimációs lehetőségekkel , textúravezérlőkkel és még sok minden mással együtt, a Blender lenyűgöző 3D-s szobrászati ​​lehetőség.

Létrehozhat 3D és 2D grafikákat és animációkat, textúrákat, anyagokat, füstöt, folyadékszimulációkat stb. A Blender teljesen ingyenesen letölthető, használható és létrehozható vele a saját modell. Ezek a funkciók a Blendert az egyik legnépszerűbb programmá teszik.

Sok felhasználót megijeszthet a Blender összetettsége és hatóköre. A Blender aktív online közössége segítséget nyújthat a modellezési folyamat során. A kezdéshez javasoljuk, hogy tekintse meg a Blender YouTube-csatornáját vagy a  legjobb Blender oktatóanyagokat .

 • Célja: Középhaladó és haladó felhasználók
 • Főbb jellemzők: Textúra és anyag létrehozása és szerkesztése, videó szerkesztés és integráció, számos szobrászati ​​és modellező funkció
 • Platform kompatibilitás: Windows, MacOS, Linux
 • Költség: Ingyenes

Meshmixer (ingyenes)

A legjobb 3D szobrászati ​​szoftverek - 3DNyomtass.hu
A Meshmixer számos lehetőséget kínál a 3D nyomtatáshoz (Forrás: All3dp)

A Meshmixer az Autodesk népszerű modellező eszköze . A „3D-nyomtatás Photoshopjaként” ismert, ingyenes 3D-s szobrász szoftver megtévesztően egyszerű felülete alatt rengeteg lehetőség rejlik. Sajnos 2021 szeptemberétől a Meshmixer frissítései leálltak. Az Autodesk most arra ösztönzi az embereket, hogy töltsék le helyette a Fusion 360-at . Ennek ellenére továbbra is az egyik leggyakrabban használt programunk.

A Meshmixerben lehetőség van az alapvető hálók manipulálására, valamint több háló keverésére, hogy bármilyen kreatív kimérát alkosson , amelyre gondol. A fenti képen például egy felhasználó összedolgozott egy szárnyhálót és egy nyuszihálót, hogy valami teljesen újat hozzon létre!

A Meshmixer talán legnépszerűbb funkciója az, hogy képes modelleket készíteni 3D nyomtatáshoz. Valójában sok organikus szobrászati ​​program lyukakkal és egyéb deformációkkal rendelkező modelleket hoz létre, amelyeket ki kell javítani, mielőtt 3D nyomtatásra kerülhetnének. A Meshmixer képes megjavítani a modelleket, így sok 3D-nyomtatás-rajongó számára népszerű választás.

 • Célja:  Minden olyan szintű felhasználó, aki kifejezetten 3D nyomtatási hálókkal kíván dolgozni
 • Főbb jellemzők: Drag and drop hálómanipuláció, 3D-s szobrászat és felületbélyegzés, automatikus hálójavítás, hálók átalakítása tömör modellekké 3D nyomtatáshoz
 • Platform kompatibilitás: Windows, MacOS
 • Költség:  Ingyenes

Daz Studio (ingyenes)

A legjobb 3D szobrászati ​​szoftverek - 3DNyomtass.hu
Példa a Dazban végzett munkára (Forrás: All3dp)

A Daz Studio 3D modellezésre, animációra és 3D nyomtatásra használható szoftver. A program ingyenesen letölthető, és a webhely számos oktatóanyagot kínál, helyszíni és élő közvetítést, valamint aktív online közösséget.

A Daz Studio testreszabható figuraplatformot kínál, amely lehetővé teszi bármilyen figura létrehozását, és morphing lehetőségeket is kínál. A morfizálás azt jelenti, hogy bármilyen figurát átvehet, és átalakíthatja őket például egy emberből egy saját tervezésű sci-fi karakterré. Ezenkívül a Daz Studio Filament Viewport és Render Engine-je gyorsabban képes kiváló minőségű rendereléseket készíteni, mint a legtöbb más program renderelő motorja.

A Daz Studio egyik egyedi és érdekes funkciója a „hidak”, amelyek lényegében csak egy sor beépülő modul, amelyek lehetővé teszik a modellek egyszerű átvitelét. A Daz Stúdióban készített modellek elküldhetők más 3D-s szoftverekre, mint például a Blender, Unity, Unreal, Maya, Cinema 4D és 3ds Max .

Mint sok más program esetében, amely kiváló minőségű munkát tud produkálni, a Daz Studio tanulási görbéje kissé meredek. Az oldal számos , szintén ingyenes tanulási lehetőséget kínál, így a Daz Studio vonzó módja a 3D szobrászat tanulásának.

 • Ajánlott:  Kezdőktől profikig
 • Főbb jellemzők: Nagy sebességű renderelések, valós idejű tervezés, animáció, beépülő modulok, amelyek lehetővé teszik a fájlok Maya, Blender, Cinema 4D, 3ds Max, Unreal és Unity formátumú exportálását
 • Platform kompatibilitás:  Windows, MacOS
 • Költség:  Ingyenes

SculptGL (ingyenes)

A legjobb 3D szobrászati ​​szoftverek - 3DNyomtass.hu
A SculptGL nagyszerű a 3D modellezés megkezdéséhez (Forrás: All3dp)

Ha nem biztos abban, hogy a 3D szobrászat világa megfelel-e az Ön igényeinek, vagy csak most kezdi a szobrászat útját, akkor a SculptGL egy olyan program, amelyet érdemes megnézni. Ez egy ingyenes 3D modellező programok egyike, amelyhez nincs szükség regisztrációra vagy letöltésre, így nagyszerű a 3 szobrászattal kísérletezni vágyó kezdők számára.

Tekintettel korlátozott szolgáltatáskészletére, a legtöbb felhasználó számára viszonylag egyszerű a SculptGL használata. Ugyanakkor nehéz lesz bonyolult modelleket létrehozni ilyen korlátozott lehetőségekkel.

A SculptGL szintén teljesen böngésző alapú, ami azt jelenti, hogy nem kell letöltenie semmilyen szoftvert a futtatásához. A legjobb eredmény eléréséhez azonban gyors és stabil internetkapcsolatra lesz szüksége.

 • Célja: Kezdőknek, akik szeretnének kísérletezni a 3D modellezéssel
 • Főbb jellemzők: Alapvető renderelés, topológia, szobrászat, festési jellemzők
 • Platform kompatibilitás: Kompatibilis az összes főbb böngészővel
 • Költség: Ingyenes

SelfCAD (ingyenes és fizetős)

A legjobb 3D szobrászati ​​szoftverek - 3DNyomtass.hu
A SelfCAD egy újabb, böngésző alapú szobrászati ​​lehetőség (Forrás: All3dp)

Annak ellenére, hogy viszonylag új a szobrászat piacán, a SelfCAD egy sokoldalú program, számos olyan funkcióval, amely kifejezetten a 3D nyomtatásra irányul. Hálómodellezést, szobrászatot és hagyományos 3D-s vázlatkészítő eszközöket kínál, valamint modellek fedélzeti javítását és szeletelését 3D nyomtatáshoz.

A program emellett teljesen böngésző alapú, vagyis a felhasználóknak nem kell semmit letölteniük a futtatáshoz. A legjobb eredmény eléréséhez azonban ismét gyors és stabil internetkapcsolatra lesz szüksége.

Kezdők számára a SelfCAD ingyenes verzióban érkezik, amely tartalmazza a legtöbb modellezési funkciót. Azonban hiányzik belőle a fájlok közvetlen exportálása. Ennek ellenére a felhasználók körülbelül 15 dollárt fizethetnek havonta a közvetlen exportálás, a képek 3D modellté konvertálása és számos egyéb funkció feloldásáért.

 • Célja: Kezdő és középhaladó felhasználók, akik szeretnék elkezdeni a 3D modellezést
 • Főbb jellemzők: Integrált szeletelés és modelljavítás, 3D-s vázlat- és 3D-szobrász eszközök, importálás és exportálás számos fájlformátumban (csak fizetős verzió)
 • Platform kompatibilitás: Kompatibilis az összes főbb böngészővel
 • Költség: Ingyenes a hobbi verzió, ~ 15 USD/hó a teljes verzió, ~ 600 USD örök licenc

3DCPrinting és 3DCoat (ingyenes és fizetős)

A legjobb 3D szobrászati ​​szoftverek - 3DNyomtass.hu
A 3DCoat voxelszobrászata az organikus modellezés új megközelítése (Forrás: All3dp)

Ha új megközelítést keres a 3D modellezéshez, a 3DCoat lehet a megfelelő szoftver az Ön számára! A hagyományos 3D-szobrászattól eltérően a 3DCoat „voxel-szobrászatot” kínál, amely állításuk szerint nagyobb rugalmasságot, sokoldalúságot és sebességet tesz lehetővé a modellezés során.

Ha kizárólag a 3D nyomtatáshoz használható modellek készítése érdekli, a 3DCoat mögött álló cég a 3DCoatPrint szolgáltatást is ingyenesen kínálja. A tipikus modellezőszoftverekkel készültektől eltérően a 3DCoatPrintben készített alkatrészeket a kezdetektől 3D nyomtatásra optimalizálták. Ez nagyszerű azoknak, akik 3D nyomtatási alkalmazásokra összpontosítanak, bár a funkciókészlet viszonylag alapvető. Ha fejlettebb lehetőségeket keres, akkor jobb szolgálatot tehet Önnek egy olyan szoftver, mint a Meshmixer (fentebb szerepel).

 • Cél: Középhaladó és haladó felhasználók, akik rugalmas megoldást keresnek, amely nem túl drága
 • Főbb jellemzők: Voxel-szobrászat, UV-térképek, fejlett textúráló eszközök
 • Platform kompatibilitás: Windows, MacOS, Linux
 • Költség: A 3DCoatPrint ingyenes, ~380 € a 3DCoat 2022 állandó licenchez (ha frissítéseket szeretne, 1 év elteltével 45 eurót kell fizetnie), vagy előfizethet ~20 €/hó áron.

ZBrushCoreMini (ingyenes), ZBrushCore és ZBrush (fizetős)

A legjobb 3D szobrászati ​​szoftverek - 3DNyomtass.hu
Ami a 3D modellezést illeti, a ZBrush mindenre képes (Forrás: All3dp)

A listánk legnépszerűbb választása a ZBrush . Nehéz lenne megtalálni a legjobb 3D szobrászati ​​szoftverek listáját, amelyek nem tartalmazzák ezt a sokoldalú lehetőséget. Egyedi és nagy teljesítményű funkcióinak sokasága miatt mindenki számára megfelelő, a termelőtől a profikig.

Az éves előfizetés közel 400 dolláros árával a ZBrush nem biztos, hogy az első választás az átlagfogyasztók számára. A mindent az egyben hálógenerálás, a hálórészletezés, a festés és a renderelés munkafolyamata azonban gyakorlatilag páratlan az iparágban. A szakembereknek szánt nagy közösség és a ZBrush körüli széles körű vita egy plusz bónusz, de lehet, hogy nem olyan hasznos egy hobbi felhasználó számára, aki szórakozásból szeretne valamit készíteni.

Ennek megfelelően, hacsak nem tudja biztosan, hogy szüksége lesz a ZBrush fejlett funkciókészletére, jobban jár, ha ugyanazon cég másik lehetőségét választja: a ZBrushCoreMini és a ZBrushCore . A ZBrushCoreMini egy ingyenes, viszonylag alapvető szoftver azok számára, akik 3D szobrászattal szeretnének kísérletezni. A haladóbb felhasználók számára, akiknek nincs szükségük a ZBrush összes csengőjére és sípjára, a ZBrushCore a ZBrush számos alapvető funkcióját kínálja ~10 USD/hó áron.

 • Célja: 3D modellezésre összpontosító professzionális felhasználók
 • Főbb jellemzők: All-in-one hálógenerálás, hálórészletezés, festés és textúrázás, renderelés
 • Platform kompatibilitás: Windows, MacOS
 • Költség: A ZBrushCoreMini ingyenes, a ZBrushCore ára ~10 USD/hó, a ZBrush ára ~39$/hó, ~400$/év vagy ~900$ az örökös licenc.

Maya (fizetős)

A legjobb 3D szobrászati ​​szoftverek - 3DNyomtass.hu
A Maya az iparágban elismert animációs és modellező eszközöket kínál (Forrás: All3dp)

A professzionális szobrászat és animáció iránt érdeklődők számára az Autodesk Maya nagyszerű választás. Hatékony animációs, modellezési, szimulációs és renderelési munkafolyamatokat, valamint egy nemrégiben frissített 3D modellező komponenst tartalmaz.

A Maya közvetlenül integrálható az Autodesk Mudbox-jával is (amelyre a továbbiakban fogunk rátérni) a finomabb formázási vezérlők érdekében. Ez nagyszerű azoknak a felhasználóknak, akik már ismerik a Mudboxot, akik valamilyen módon animálni vagy filmezni szeretnék terveiket. Alternatív megoldásként a felhasználók agyagot és más modellező anyagokat használva magában Mayában is faraghatnak. A folyamat legjobb eredményének elérése érdekében javasoljuk, hogy érintésvezérléssel ellátott grafikus táblagépet használjon. A Maya azonban normál háromgombos egérrel is működtethető.

Miután végzett a szobrászattal, Maya sokszögekké alakíthatja a szobrot. Az átalakítás után a modellt animálhatja Maya nyelven, vagy exportálhatja a tervet 3D fájlként megtekintés vagy 3D nyomtatás céljából. Nyilvánvaló azonban, hogy a Maya azoknak szól, akik renderelést, szimulációt és animációt szeretnének készíteni a terveikkel ahelyett, hogy egyszerűen megformálnák azokat. A közel évi 1800 dolláros ára miatt a Mayának csak akkor van értelme, ha nem csupán szobrászatra tervezi használni.

 • Célja: Professzionális felhasználók, akik a 3D modellezés mellett szimulációkat vagy animációkat szeretnének készíteni
 • Főbb jellemzők: Adaptív újrahálózás és újratopológia, minden az egyben szobrászat, animációs munkafolyamat
 • Platform kompatibilitás: Windows, MacOS, Linux
 • Költség: ~225 USD/hó, ~1785 USD/év vagy ~5085 USD/háromévente

Mudbox (fizetős)

A legjobb 3D szobrászati ​​szoftverek - 3DNyomtass.hu
A Mudbox az egyik legkiemelkedőbb program az iparágban (Forrás: All3dp)

Az Autodesk neve az egész listán megjelenik. A cég alapítása óta vezető szerepet tölt be a modelliparban, ez alól a Mudbox szoftverük sem kivétel.

Ez az iparág kedvence könnyedén megbirkózik a magas szintű modellezéssel, sőt lehetőséget kínál a térképek közvetlen ráfestésére is (ezt kevés hasonló eszköz tud nyújtani). A szokásos 3D szobrászat mellett a Mudbox néhány egyedi nyulat is elő tud húzni a kalapjából, például korrigálja a topológiát a sokszögsűrűség elosztása érdekében.

A Mudbox legnagyobb előnye azonban az ára lehet. Míg a havi 10 dollár nem gúnyolnivaló, hiszen sokkal ésszerűbb, mint a listán szereplő, összehasonlítható szolgáltatáskészlettel rendelkező többi lehetőség.

 • Célja: 3D modellező középhaladó és professzionális felhasználók, akik olcsóbb alternatívát keresnek a drágább szoftverekkel szemben
 • Főbb jellemzők: High-poly modellezés, térképek hálókra festése, dinamikus tesszelláció, gyorsabb munkafolyamat rétegeken alapuló
 • Platform kompatibilitás: Windows, MacOS, Linux
 • Költség: ~10 USD/hó, ~95 USD/év vagy ~270 USD/háromévente

Houdini (fizetős)

A legjobb 3D szobrászati ​​szoftverek - 3DNyomtass.hu
Houdini effektjei varázslatosak (Forrás: All3dp)

A Houdini egy csúcskategóriás program, amelyet számos nagyobb filmben használtak effektusok előállítására. Ha lenyűgözte az Encanto effektusa , eláruljuk, hogy  a Houdini volt a bűvész. Ez egy professzionális használatra tervezett program, bár ingyenes Apprentice verzió is elérhető. A webhely oktatóanyagokat , tanulási útvonalakat , bemutatókat , valamint előadásokat és webináriumokat is tartalmaz .

A Houdini rengeteg funkcióval rendelkezik. Közvetlen modellezést kínál a nézetablakon keresztül, terepgenerálást, térfogatokat és felhőket, hajat és szőrzetet, füst- és tűzszimulációkat, folyadékokat, pusztítást, ruhát, valamint szemcseszimulátort homok és hó számára. A program még egy eszközkészlettel is rendelkezik a szimulált tömegek létrehozásához.

Meg kell jegyezni, hogy bár a Houdini teljesen elképesztő 3D-s alkotásokat tud készíteni, a 3D szobrászat nem a fő felhasználási területe. Gyakrabban használják a mozgó részecskék szimulálására, amelyek számos animációban szerepelnek.

Nyilvánvaló, hogy a sok funkció és az AAA-minőségű munka előállításához szükséges képességek mellett meredek a tanulási görbe. Ha érdekli a Houdini, mindenképp próbálja ki. Ne ijedjen meg, és csak legyen türelmes. A Houdini elsajátításának jó útja lehet, ha kipróbálja a gyakornok verziót, mielőtt áttérne a fizetős verziókra, és meg kell jegyezni, hogy a különböző előfizetések a bevételtől és a tervezett felhasználástól függenek, ezért érdemes mindegyiket megnézni!

 • Célja:  Profik
 • Főbb jellemzők: A nagyszerű VFX szimulációk és csomóponti munkafolyamata rugalmasságot és vezérlést kínál
 • Platform kompatibilitás: Windows, MacOS, Linux
 • Költség: A Houdini Apprentice ingyenes, az indie verzió ára ~270 dollár/év, az Artist Upgrade lehetővé teszi a stúdiók számára, hogy ~2000 dollárért megvásárolják a programot (a frissítések kb. 1000 dollár/év az első év után), és így tovább

Modo (fizetős)

A legjobb 3D szobrászati ​​szoftverek - 3DNyomtass.hu
A Modo az egyik leggyorsabb szobrászat elérhető program (Forrás: All3dp)

Azok számára, akik a 3D szobrászat határait szeretnék feszegetni, a Modo tökéletes választás lehet. Gyors, közvetlen modellezést és progresszív renderelést kínál, így kiválóan alkalmas azoknak a felhasználóknak, akiknek gyorsan kell dolgozniuk. Mindent az egyben modellező, animációs, textúrázó és renderelő eszközkészlete is az egyik legerősebb az iparágban.

A felhasználók azonban nem csak a program natív képességeire korlátozódnak. A Modo számos külső beépülő modullal integrálható, és számos iparági formátumot támogat, így zökkenőmentesen illeszkedik a meglévő munkafolyamatba.

Körülbelül 670 USD/év vagy 70 USD/hó költségével a Modo biztosan nem olcsó. Mindazonáltal azt dicsérték, hogy könnyebben megtanulható, mint a listán szereplő többi többfunkciós program. Ha páratlan sebességre és sokoldalúságra vágyik, a magas ár megérheti – és bármikor megmárthatja lábujjait egy ingyenes 30 napos próbaverzióval!

 • Cél: Középhaladó és szakértő felhasználók, akik gyors és rugalmas modellezési megoldást keresnek
 • Főbb jellemzők: Gyors és közvetlen modellezés, rugalmas szerszám-összeszerelő rendszer, harmadik féltől származó integráció
 • Platform kompatibilitás: Windows, MacOS, Linux
 • Költség : ~70 USD/hó vagy ~670 USD/év; hallgatók ingyenes licencet igényelhetnek!

Cinema 4D (fizetős)

A legjobb 3D szobrászati ​​szoftverek - 3DNyomtass.hu
A Cinema 4D számos hatékony funkcióval rendelkezik (Forrás: All3dp)

A Cinema 4D egy hatékony eszköz 3D-s modellek faragásához, rendereléséhez és animálásához. Bár 2012-ben szobrászati ​​funkciókkal bővült a program, a szoftver elsősorban a fejlett animációkra és renderelésre összpontosít.

Ennek ellenére a szobrászati ​​jellemzők nagyon erősek. A professzionális felhasználók örülni fognak a Cinema 4D többfelbontású szobrászatának és a fejlett szimmetrikus szobrászatnak, de a kezdő és középhaladó felhasználók megküzdhetnek a program meredek tanulási görbéjével.

A Cinema 4D körülbelül havi 95 dolláros vagy évi 720 dolláros előfizetési költséggel, vagy valamivel kevesebb mint 3500 dollárral az örökös licencért, szintén meglehetősen drága. Bár nagyszerű lehetőség lehet, ha már kényelmesen dolgozik a Cinema 4D-vel, magas ára miatt a felhasználók túlnyomó többségének elérhetetlenné teszi.

 • Cél: haladó felhasználók, akik szeretnék integrálni a 3D modellezést a termelési munkafolyamatba
 • Főbb jellemzők: Összetett renderelő eszközök, fejlett szimmetria-beállítások, különféle ecsetek és sablonok, hatékony animációs munkafolyamat
 • Platform kompatibilitás: Windows, MacOS
 • Költség: Előfizetések ~95 USD/hó vagy ~720 USD/év, vagy ~3500 USD örökös licenc

Eredeti forrás: All3dp.com

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj értesítést akcióinkról, felhívásainkról, és kapj havi összefoglalókat!

Hasonló blogbejegyzések

Szoftverek-Blog

A Legjobb AI 3D modell generátorok

A technológia mindig is arra szolgált, hogy megkönnyítse az emberek dolgát, és a fejlett technológiai előrelépések gyorsabbá és hatékonyabbá tegyék a folyamatokat. A 21. században

3D nyomtatás-blog

3D nyomtatott fürdőszobai kiegészítők: 15 hasznos modell

Piperecikkek Akár egy apró, funkcionális fürdőszobát is kinyomtathat 3D-ben! (Forrás: All3dp) Ha új hangulatot szeretne teremteni otthonában a dekorációval, akkor miért ne adhatna szépséget a

3DNyomtass.hu - Minden ami 3D Nyomtatás!

3DNyomtass.hu igény szerint készít tervezési iterációkat belföldi kisvállalatoknak és egyéni vállalkozóknak. Koncepciókat és 3D nyomtatott termékeket kínálunk az ügyfelek számára a gyorsított termékfejlesztés elősegítésére, valamint támogatást nyújtunk, hogy termék ötleteid minél előbb valós termékként kaphasd vissza.

Elérhetőségek

1135 Budapest Szent László út 4.
1. emelet 2. iroda

+36 20 2290 453
+36 20 5492 533

Fiókom

© 2023 Minden jog fenntartva a 3DNyomtass.hu által. Fejlesztő és karbantartó Kriston Tibor