Prototípusgyártás

Gyorsított, költséghatékony
termékfejlesztés

A legjobb minőségben

Prototípusgyártás - 3DNyomtass.hu

Az ötletek útja a megvalósításig
Ipari Prototípusokkal

Prototípusgyártás - 3DNyomtass.hu

Gyorsítsa fel termékfejlesztését

A gyors prototípusgyártás használata alkatrészek előállítására, hogy tesztelhessük a komponensek illeszkedését és működését, segíthet abban, hogy termékét gyorsabban piacra tudja dobni versenytársaival szemben. A tesztelés és elemzés eredményei alapján lehetőség van módosításokra a tervezés, anyagok, méret, forma, összeszerelés, szín, gyártásbarát kialakítás és szilárdság terén.

Számos gyors prototípusgyártási folyamat áll rendelkezésre a mai terméktervezői csapatok számára. Néhány prototípusgyártási folyamat hagyományos gyártási módszereket használ a prototípusok előállításához, míg más technológiák viszonylag újabbak.

Mik számítanak ipari prototípusnak?

A gyors prototípusgyártás gyakori kezdő lépés a termékfejlesztés folyamatában, amely gyors iterációkat végez az eredeti tervezésen. Ebben a termékfejlesztési fázisban a tervező vagy mérnöki csapat főként a termék vagy alkatrész formájának, illeszkedésének és funkciójának tesztelésére összpontosít. Gyakran ez a tervezés az ún. minimum viable product (MVP), vagyis a minimálisan szükséges funkciókat tartalmazza a teszteléshez és a felhasználói visszajelzések begyűjtéséhez. Általában ennek a termékfejlesztési fázisnak a során a sebesség a legfontosabb érték, így a gyors és digitális gyártási folyamatok, mint például a 3D nyomtatás vagy a CNC megmunkálás, előnyben részesülnek. Ez lehetővé teszi a terméket tervezők számára, hogy rövid idő alatt több iterációt vagy tervezést teszteljenek és gyorsabban véglegesítsék a tervezést.

Prototípusgyártás - 3DNyomtass.hu

SLA, DLP

Stereolithography Apparatus

Prototípusgyártás - 3DNyomtass.hu

Az SLA egy 3D nyomtatási vagy más néven hozzáadott additiv gyártási folyamat, amely alkatrészeket épít fel egy UV-kötődő fotopolimer gyantával feltöltött medencében egy számítógép által vezérelt lézer segítségével. A lézer segítségével nyomokat húznak és megkötik a rész tervezésének egy keresztmetszetét a folyékony gyanta felszínén. A megszilárdult réteget ezután éppen a folyékony gyanta felszíne alá süllyesztik, és a folyamat megismétlődik. Minden újonnan megkötött réteg rászilárdul az alatta lévő rétegre. Ez a folyamat addig tart, amíg az alkatrész elkészül.

Koncepció modellek, kozmetikai prototípusok és bonyolult tervek esetén az SLA képes alkatrészeket előállítani bonyolult geometriával és kiváló felületi minőséggel más additiv gyártási folyamatokhoz képest. A költsége versenyképes, és a technológia több forrásból elérhető.

A prototípus alkatrészek esetében lehet, hogy nem olyan erősek a hagyományos alapanyagok, mint azok, amelyeket mérnöki minőségű gyantákból készítenek, így az SLA módszerrel készített alkatrészek korlátozottan alkalmasak a funkcionális tesztelésre. Emellett, mivel az alkatrészeknek egy UV-ciklust kell végigjárniuk a felületük kiszilárdításához, az SLA módszerrel készült alkatrészeket minimális UV- és páratartalomnak való kitettség mellett kell használni, hogy ne degradálódjanak.

FDM

Fused Deposition Modeling

Prototípusgyártás - 3DNyomtass.hu

Az FDM (Fused Deposition Modeling) egy extrúziós módszert használ, amely olvasztja és újra megszilárdítja a hőre lágyuló műanyagot (pl: ABS, polikarbonát vagy ABS/polikarbonát keverék) rétegekenként, hogy elkészítse a kész prototípust. 

Az FDM alkatrészek közepesen árazottak, viszonylag erősek, és alkalmasak lehetnek néhány funkcionális tesztelésre. A folyamat képes alkatrészeket készíteni bonyolult geometriával. A legtöbb prototípus elkészíthető ezzel a technológiával, ahol nincs szükség extrém sima felületekre.

Az alkatrészek gyenge felületi kivitelűek, hangsúlyosan hullámos hatást mutatnak. Emellett az SLA vagy SLS-hoz képest lassabb gyártási folyamat, és csak korlátozottan alkalmas a funkcionális tesztelésre.

SLS

Szelektív lézer szinterezés (Külső partneren keresztül)

Prototípusgyártás - 3DNyomtass.hu

Az SLS (Selective Laser Sintering) az egyik elérhető technológia (külső partneren keresztül) a 3DNyomtass.hu-nál. Az SLS folyamat során egy számítógép által vezérelt CO2 lézer rajzol egy forró nylon alapú porágyra alulról felfelé, ahol enyhén sintereli (összeolvassa) a port egy szilárd tömbbé. Minden réteg után egy henger friss porréteget helyez a porágy tetejére, és a folyamat megismétlődik. Az SLS szilárd nylon vagy rugalmas TPU porokat használ, amelyek hasonlóak az valós mérnöki hőre lágyuló műanyagokhoz, így az alkatrészek nagyobb szilárdságot mutatnak és pontosságuk is jobb, de durva felületűek és hiányoznak belőlük a finom részletek. Az SLS nagy építési térfogattal rendelkezik, képes alkatrészeket előállítani rendkívül bonyolult geometriával és tartós prototípusokat készíteni.

Az SLS alkatrészek általában pontosabbakmint az FDM és tartósabbak, mint az SLA alkatrészek. A folyamat képes tartós alkatrészek készítésére bonyolult geometriával, és alkalmas néhány funkcionális teszteléshez is. Többnyire különböző fém alkatrészeket készítünk ezzel a technológiával.

Az alkatrészeknek szemcsés vagy homokos textúrája van, és a folyamatnak korlátozott számú anyag érhető el.

CNC

Numerikus Irányítású Megmunkálás (Külső partneren keresztül)

Prototípusgyártás - 3DNyomtass.hu

A megmunkálás során egy szilárd blokk (vagy rúd alapanyag) műanyagból vagy fémből egy CNC maró- vagy esztergagépbe rögzítve egy kivonatos eljárással alakítják ki a kész alkatrészt. Ez a módszer általában kiváló szilárdságot és felületi kivitelt eredményez, mint bármely additív gyártási folyamat.  Az anyagválaszték lehetővé teszi az alkatrészek kívánt anyagtulajdonságokkal történő elkészítését, például: húzószilárdság, ütésállóság, hőmérsékleti hajláspont, kémiai ellenállás és biokompatibilitás. A jó toleranciák olyan alkatrészeket eredményeznek, amelyek alkalmasak illesztési és funkcionális tesztekhez, illetve segédletekhez és berendezésekhez, valamint végső felhasználású alkotóelemekhez. Számos gyártó, köztük a Protolabs, 3 tengelyű marás és 5 tengelyes indexelt marási folyamatokat alkalmaz a mérnöki minőségű műanyagok és fémek készítéséhez.

A megmunkált alkatrészek jó felületi kivitellel rendelkeznek, és viszonylag erősek, mivel mérnöki minőségű hőre lágyuló műanyagokat és fémeket használnak. Hasonlóan a 3D nyomtatáshoz, egyes beszállítóknál az egyedi prototípusokat akár egy nap alatt is kézbesíthetik.

Lehetnek néhány geometriai korlátai a CNC megmunkálásnak, és néha drágább lehet belsőleg elvégezni, mint a 3D nyomtatási folyamatok. Mivel a folyamat anyag eltávolítást végez, és nem hozzáadást, az alulmetszések megmunkálása néha nehézségekbe ütközhet.

IM

Befecskendezéses öntvényezés (Külső partneren keresztül)

Prototípusgyártás - 3DNyomtass.hu

A gyors befecskendezéses öntvényezés azáltal működik, hogy hőre lágyuló műanyag gyantákat fecskendez egy öntőformába, éppen úgy, mint a gyártási befecskendezéses öntvényezés során. Amit a folyamatot „gyorssá” tesz, az az öntőforma előállításához használt technológia, amely gyakran alumíniumból készül, és nem a gyártási öntőformákban hagyományosan alkalmazott acélból. Az öntött alkatrészek erősek és kiváló felülettel rendelkeznek. Emellett ez az iparági szabványos gyártási folyamat a műanyag alkatrészekhez, így vannak beépített előnyei, ha a helyzet lehetővé teszi a prototípuskészítést ugyanazon a folyamaton belül. Majdnem bármilyen mérnöki minőségű műanyag vagy folyékony szilikon gumi (LSR) használható, így a tervező nincs korlátozva a prototípuskészítés folyamatának anyagi korlátaival.

Az öntött alkatrészek különböző mérnöki minőségű anyagokból készülnek, kiváló felületi kivitellel rendelkeznek, és kiváló előrejelzői a gyártáskor alkalmazhatóságnak.

Van egy jelentősebb kezdeti eszközköltség a gyors befecskendezéses öntvényezéssel, amely nincs jelen egyik additív gyártási folyamattal vagy CNC megmunkálással sem. Tehát a legtöbb esetben ésszerű egy vagy két kör gyors prototípus (kivonatos vagy hozzáadott) elkészítése illesztési és funkcionális ellenőrzés céljából, mielőtt áttérnénk a befecskendezéses öntvényezésre.

Prototípusgyártás - 3DNyomtass.hu

Gyártás előkészítés 3D nyomtatással

A termékfejlesztés utolsó lépéseként meg kell terveznünk az adott temrék optimális gyártását, hogy minden illesztés és csatlakozási pont kifogástalan legyen a termék előállítása után. A 3D nyomtass.hu csapata segít Önnek a modellek utómunkáinak elvégzésében, illesztések tervezésében, és az optimális gyártás megtervezésében.

Használd a 3DNyomtass.hu-t és töltsd fel 3D Modelledet!

Elfogadott fájlformátumok:  3ds, amf, blend, dwg, dxf, f3d, f3z, factory, fcstd, iges, ipt, obj, ply, py, rsdoc, scad, shape, shapr, skp, sldasm, sldprt, slvs, step, stl, stp, studio3, zip, 3mf, stpz, fcstd

Prototípusgyártás - 3DNyomtass.hu

Modell feltöltés

A modell feltöltés egyszerűbb, ha már van 3DNyomtass.hu fiókod! Jelentkezz be, vagy készíts új fiókot!

Kérj árajánlatot azonnal 3D modelleidre. Feltöltés után kapsz egy visszaigazoló email, majd amint kollágáink egyike ellenőrzi a feltöltött 3D modellt, árajánlatot küldünk, amelyet azonnal megrendelhetsz!

Kérdésed van?    Köszönjük, a modell feltöltése sikeresen megtörtént!

    Kérdésed van? Írj az info@3dnyomtass.hu címre. Kollégáink örömmel válaszolnak kérdéseidre.