A legjobb SketchUp render beépülő modulok

Megosztás

Tartalom

HIRDETÉS
HIRDETÉS
A Trimble SketchUp egy hatékony 3D modellező program, tiszta felhasználói felülettel, amely szintén könnyen megtanulható. A kezdőktől a profikig a program a funkciók és funkciók széles skáláját kínálja az építészet, a belsőépítészet, a videojáték-készítés, a készítői közösség és még sok más számára.Noha a SketchUp nem rendelkezik natív fotorealisztikus renderelő motorral, a V-Ray-t, egy fotorealisztikus és valós idejű renderelő motort kínál. Ez azonban csak a Studio verzióval érkezik. Más renderelőmotorok is elérhetők beépülő modulként, de csak a SketchUp Pro és Studio verziói támogatják őket. Ez azt jelenti, hogy a SketchUp Free és a SketchUp Go – webalapú verzióként – nem részesülnek a beépülő modulok előnyeiből.Elérhető azonban a SketchUp Pro ingyenes 30 napos próbaverziója , amely lehetővé teszi a teljes asztali verzió kipróbálását. A harmadik féltől származó beépülő modulok mellett a SketchUp Pro az Extension Warehouse-val is rendelkezik, amely lehetőséget ad a program funkcionalitásának bővítésére – a bővítmények széles skálájának köszönhetően.Ebben a cikkben bemutatunk néhány elérhető legjobb SketchUp renderelő beépülő modult. Mielőtt azonban belemerülnénk a listába, nézzük meg, mit jelent a SketchUp-ban történő megjelenítés, valamint azokat a szempontokat, amelyek a végső listához vezettek.

Renderelés

A legjobb SketchUp render beépülő modulok - 3DNyomtass.hu
Valódi vagy render? (Forrás: All3dp)

A 3D renderelés alapvetően 2D képek generálása 3D modellekből. Az ilyen képek sorozata videókat ad, sőt 360º-os nézetet is létrehozhat különböző referenciapontokból származó képek felhasználásával. Ez lehetővé teszi jelenettartalom létrehozását videojátékokhoz, építészeti tervekhez, animációs filmekhez, szimulátorokhoz és egyéb vizualizációs igényekhez.

A SketchUp renderelő beépülő moduljai vagy renderelőmotorjai ugyanezt teszik a SketchUpban létrehozott 3D modelleknél. Lehetővé teszik, hogy megvilágítást, árnyékokat, textúrát, árnyékolást és más természetes anyagokat adjon a modellhez. Ha elégedett a megjelenéssel, exportálhatja a végső fotorealisztikus renderelést.

A renderelőmotorok számos szolgáltatást és funkcionalitást kínálnak, amint az az alábbi listából is látható. Néhányan valós idejű renderelési funkciót is tartalmaznak, amely lehetővé teszi, hogy a tervezés folytatása közben megtekinthesse a modell renderelését. Látni fogja, hogy lehetséges a központi feldolgozó egység (CPU), a grafikus feldolgozó egység (GPU) vagy mindkettő kombinációja a renderelések végrehajtására.

Egy másik fontos különbség a renderelő motorok között az, hogy az alapul szolgáló algoritmus torz vagy torzítatlan . Ez utóbbi a fénysugarak matematikailag helyes nyomon követésével próbál fizikailag pontos képeket létrehozni. Az előfeszített renderelés közelíti a fénysugarak útját, hogy lerövidítse a renderelési időt. A kettő közötti különbségek befolyásolhatják a renderelő motorok által előállított vakolatok minőségét.

Megfontolások

A legjobb SketchUp render beépülő modulok - 3DNyomtass.hu
Modern minimalista belsőépítészet (Forrás: All3dp)

A SketchUpban használhat egy renderelő beépülő modult, más néven „megjelenítési bővítményt”, amely a programon belül fut, vagy egy önálló renderelő alkalmazást, amely a SketchUp-on kívül működik. Ebben a cikkben azokra a beépülő modulokra fogunk összpontosítani, amelyeket egyszerűen telepíthet a SketchUp Extension Warehouse-jából, vagy letölthet más hivatalos webhelyekről. Tekintettel a rendelkezésre álló renderelő beépülő modulok széles választékára, ezt a listát a következő szempontok figyelembevételével állítottuk össze:

 • Gyakori frissítések: A beépülő modulnak naprakésznek kell lennie, hibajavításokat kell kapnia, és új fejlesztéseket kell kapnia. Használhatónak és kompatibilisnek kell lennie a jelenlegi SketchUp verzióval.
 • Erős támogatás és közösség: A beépülő modulnak gyors és erőteljes támogatást kell nyújtania, valamint jelentős közösséggel kell rendelkeznie. Ha a megjelenítő beépülő modulok nem rendelkeznek hivatalos fórummal, legyenek YouTube-csatornák, webhelyek és blogok, amelyek oktatóanyagokat kínálnak és kérdésekre válaszolnak.
 • Pozitív felhasználói élmény:  Nem minden programot könnyű megtanulni, de megéri a tanulásba fektetett pénzt és időt. Tehát figyelembe vettük a felhasználói visszajelzéseket is: mit szerettek, mit nem szerettek, mit kértek, és főleg, ha a beépülő modulok javultak a visszajelzések alapján.

Minden további nélkül nézzük meg a legjobb renderelő beépülő modulokat, amelyeket minden SketchUp-felhasználónak meg kell próbálnia.

V-Ray

A legjobb SketchUp render beépülő modulok - 3DNyomtass.hu
A V-Ray Omni Light valósághűbbé teszi a belső világítást (Forrás: All3dp)

A V-Ray for SketchUp egy torzított renderelő beépülő modul, amely valós idejű és fotorealisztikus renderelésről egyaránt ismert. Támogatja a GPU-t, a CPU-t és a hibrid renderelést, amely magában foglalja a GPU és a CPU renderelési teljesítményének legjavát. Az intelligens eszköztár segítségével különféle eszközöket találhat – például valósághű bútorokat, kiegészítőket és növényzetet –, és biztosítja a megfelelő méretarányt, miközben automatikusan csökkenti a sokszögek számát.

A beépülő modul világítása, textúrája, árnyékolása és a valós kamera funkciói életre keltik a dizájnt. A V-Ray zajtalanítója javítja a fotorealisztikus renderelések minőségét, valós idejű megjelenítéssel működik, és még a renderelési időt is csökkenti. Ezenkívül a VR-kamerák lehetővé teszik a virtuális valósághoz való tervek készítését.

Mindannyian szeretnénk gyorsabban renderelni anélkül, hogy felrobbantnánk eszközeinket. Itt a V-Ray render csomópontjai lépnek életbe. A csomópontrendszer támogatja a V-Ray Swarm-ot, amely több eszköz energiáját egyesíti a gyorsabb és hatékonyabb renderelés érdekében. Néhány felhasználó azonban megemlítette a meredek tanulási görbét, amely ahhoz szükséges, hogy kihasználja ezt a funkciót.

Kerkythea

A legjobb SketchUp render beépülő modulok - 3DNyomtass.hu
Modern nappali Kerkytheával renderelve (Forrás: All3dp)

Ami a nyílt forráskódú rendermotorokat illeti, a Kerkythea évek óta őrzi nevét a toplistákon. Ez a SketchUp ingyenes renderelési beépülő modulja, amely minőségi fotorealisztikus rendereket készít, és a fejlesztők még más renderelő beépülő modulok fejlesztésének alapjaként is felhasználták.

A Kerkythea természetes fényeket és élethű anyagokat használ, így minden formatervezés valósághű megjelenést és érzetet biztosít. Vannak még eszközök a jelenet beállításának automatizálására, egy könnyen használható anyagszerkesztő és még sok más egy tiszta és könnyen használható felületen. Sok felhasználó rámutatott arra, hogy az egyszerű felhasználói felület kezelhetőbbé teszi a tanulási görbét.

A Kerkythea ingyenesen használható, és továbbra is népszerű a kezdők körében. Van egy hivatalos fórum, amely immár csak olvasható módban működik, de még mindig sok értékes információval rendelkezik.

 • Ár:  Ingyenes
 • Fejlesztő:  Altair Engineering, Inc.
 • Platform:  Windows, MacOS
 • Letöltés:  Kerkythea

Thea Render

A legjobb SketchUp render beépülő modulok - 3DNyomtass.hu
Ez a Thea render nagy dinamikatartományt és természetes fényhatásokat bocsát ki (Forrás: All3dp)

A Thea Render a Kerkythea csiszoltabb változataként indult. Tele volt több funkcióval, eszközzel és jobb támogatással, majd a Kerkythea kereskedelmi verziójaként jelent meg. Azóta Thea Render hosszú utat tett meg, hogy gyorsabb, intuitívabb és erősebb legyen.

A renderelő beépülő modul elfogulatlan rendereléssel rendelkezik, és akár GPU-megjelenítésre is képes. Csak a CPU-val működik zökkenőmentesen, de ha több energiára van szüksége, a váltás csak néhány kattintás. Az NVIDIA és az Intel AI zajtalanítóit egyaránt támogatja, javítja a renderelés minőségét és csökkenti a renderelési időt. A zajtalanító eszközön kívül van egy fejlett anyagszerkesztő, több ezer anyag és még sok más – mindez megtalálható egy könnyen érthető felhasználói felületen.

Egyéb figyelemre méltó jellemzők közé tartozik a véletlenszerű színtextúra és az adaptív nyomkövetés. Az előbbi akkor hasznos, ha szeretné növelni a jelenet véletlenszerűségét és élethűbbé tenni. Használja egyedi hatások létrehozására fákon, fapadlón, füvön, bokrokon stb. Az adaptív nyomkövetés élethűvé teszi a tükröződéseket, és drasztikusan javítja az árnyékok minőségét a tervekben.

Twilight render

A legjobb SketchUp render beépülő modulok - 3DNyomtass.hu
Hasznos kiegészítők is elérhetők, mint például a Denoising és a Terrain (Forrás: All3dp)

A Kerkythea Echo-ra épülő Twilight Render letisztult és könnyen használható felhasználói felületének köszönhetően népszerű a kezdők körében. Míg egyes felhasználók hátránynak találták a valós idejű megjelenítési képességek hiányát, mások dicsérték a háttérben történő renderelés lehetőségét azáltal, hogy egyszerűen minimalizálták a Twilight Render ablakát, és folytatták a tervezést. Azoknak a szakembereknek, akik fejlett funkciókra és nagyobb rugalmasságra vágynak, létezik egy Pro verzió is, amely nem túl drága.

Teljesen működőképes hobbi változat is elérhető. Bár a renderelések vízjelmentesek, és méretükre nincs korlátozás, vannak korlátozások. A Pro verzió feloldja az anyagkönyvtárak importálását és exportálását, a kötegelt megjelenítést, az egyéni renderelési beállításokat, a renderelési előzményeket, a speciális eszközöket és egyebeket.

 • Ár: Ingyenes hobbi verzió, professzionálisnak ~100 dollár, kiegészítők is elérhetők
 • Fejlesztő:  Twilight Render LLC
 • Platform:  Windows, MacOS
 • Letöltés:  Twilight Render V2 , Extension Warehouse

SU Podium

A legjobb SketchUp render beépülő modulok - 3DNyomtass.hu
A SU Podium fotonleképezési algoritmusa működés közben (Forrás: All3dp)

A SU Podium torzított sugárkövető motort használ, hogy a SketchUpban a lehető legfotorealisztikusabb legyen a renderelés. A több mint 20 000 renderelésre kész elemet tartalmazó, növekvő könyvtárnak köszönhetően gyorsan átviheti SketchUp jeleneteit a tervezéstől a megjelenítésig. Az intuitív felhasználói felület könnyen érthetővé teszi a tanulási folyamatot az újoncok számára.

A plug-in házon belüli képszerkesztővel is rendelkezik, amely lehetővé teszi néhány alapvető képszerkesztést. Tehát, hacsak nem nagyon fejlett szerkesztést keres, nincs szükség külső szerkesztőre, például a Photoshopra. Az egyéb figyelemre méltó funkciók közé tartozik a 360°-os panorámakamera a VR megjelenítéshez, valamint az újonnan hozzáadott HDR képalapú világítás, amely a jelenetet a következő szintre emelheti.

A GPU-megjelenítés nem lehetséges az SU Podiummal, de képes a CPU többszálas használatára, ami az eszköz CPU-ja alapján a maximális teljesítményt szorítja le.

 • Ár: 30 napos ingyenes próbaverzió , ~250 USD  állandó licencért, ~100 USD tanulói verzióért, frissítések is elérhetők
 • Fejlesztő:  Cadalog
 • Platform:  Windows, MacOS
 • Letöltés:  SU Podium

Enscape

A legjobb SketchUp render beépülő modulok - 3DNyomtass.hu
Vigye el terveit pillanatok alatt magával ragadó 3D-s élményekhez (Forrás: All3dp)

Az Enscape egy kereskedelmi célú renderelő beépülő modul a SketchUphoz, amelyet elsősorban mérnökök, építészek és jól ismert építészeti cégek használnak. Kiváló minőségű, valós idejű rendereléséről és magával ragadó 3D-s jelenetek virtuális valóság-kompatibilis megjelenítésére való képességéről híres. A listán szereplő többi beépülő modulhoz hasonlóan az Enscape is minőségi eszközök széles választékával, anyagszerkesztővel, valamint exportálási és megosztási lehetőségekkel érkezik.

A beépülő modul exportálási funkciói és együttműködési lehetőségei különösen erősek. Csapata vagy ügyfelei könnyen megtekinthetik a megosztott modellt bármely támogatott webböngészőben található hivatkozáson keresztül. Az Enscape olyan eszközöket is tartalmaz, amelyek dokumentálják és megosztják a megjegyzéseket, megkönnyítve ezzel a kollégák és az ügyfelek közötti kommunikációt.

A VR és a panorámaképek sok építészeti vizualizáció alapfelszereltsége, mivel teljes 360 fokos nézetet biztosítanak. Az Enscape számos eszközt kínál az ilyen megjelenítéshez, és támogatja a népszerű VR fejhallgatókat és kiegészítőket. Sőt, a Batch Panorama funkció segítségével több lenyűgöző látványt is létrehozhat.

Brighter3D

A legjobb SketchUp render beépülő modulok - 3DNyomtass.hu
Élvezze a zajmentes és gyors renderelést (Forrás: All3dp)

Nincs erős grafikus kártyája, de még mindig fotorealisztikus renderelő beépülő modult keres, amely alacsony kategóriás CPU-kra van optimalizálva? Lehet, hogy a Brighter3D-t érdemes kipróbálni. Ez egy elfogulatlan renderelő beépülő modul, amely kezdőknek készült a gyors kezdéshez. Már a kezdetektől zajmentes képeket készít, és támogatja a mesterséges, természetes és HDRI világítást.

Az anyagkönyvtár kisebb, mint más lehetőségek, de az anyagokat kombinálhatja, hogy változatosabbá tegyék. Ezenkívül a 360 fokos kamerával könnyedén készíthet VR-jeleneteket. A fényképezőgép gyújtótávolságának beállításával akár egy adott tárgyra vagy területre is fókuszálhat.

A beépülő modulnak van ingyenes és fizetős Pro verziója. Az előbbi nem teljes felbontásban jelenít meg, hiányzik néhány speciális funkció, és Brighter3D vízjellel rendereli. A Brighter3D Pro felszabadítja a beépülő modulban rejlő teljes potenciált, és élettartamra szóló frissítésekkel érkezik.

 • Ár:  Ingyenes, ~ 150 USD Pro esetén
 • Fejlesztő:  Norferin Software, Łukasz Piwowar Software
 • Platform:  Windows
 • Letöltés:  Extension Warehouse

Bónusz: Lumion

A legjobb SketchUp render beépülő modulok - 3DNyomtass.hu
A Lumion egy professzionális 3D renderelő szoftver, amely szintén könnyen megtanulható (Forrás: All3dp)

A Lumion nem egy beépülő modul, hanem egy professzionális 3D renderelő szoftver, amely a SketchUpon kívül fut. A Lumion 7000 elemből álló tartalomkönyvtárának és több mint 1350 különböző anyagnak köszönhetően a valósághű renderelések készítésében jeleskedik.

Van egy SketchUp LiveSync bővítmény, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy valós idejű kapcsolatot hozzanak létre a SketchUp és a Lumion között. Még arra is lehetősége van, hogy a natív SketchUp (.skp) fájlokkal egyszerűen exportáljon SketchUpból Lumionba.

Ha ezt szeretné kipróbálni, csak a LiveSync beépülő modul telepítése előtt feltétlenül töltse le és telepítse külön a Lumiont. A SketchUp jelenetnek a Lumion 3D-hez való csatlakoztatása a LiveSync segítségével mindössze néhány kattintás.

Mindössze annyit kell tennie, hogy letölti és telepíti a LiveSync beépülő modult az Extension Warehouse- ból . Ezután indítsa el a Lumion 3D-t, válasszon egy jelenetet, és állítsa az ablakot egymás mellé a SketchUp-ra. Végül kattintson a menüsor „Start LiveSync” elemére, és íme!

Eredeti forrás: All3dp.com

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj értesítést akcióinkról, felhívásainkról, és kapj havi összefoglalókat!

Hasonló blogbejegyzések

Szoftverek-Blog

A Legjobb AI 3D modell generátorok

A technológia mindig is arra szolgált, hogy megkönnyítse az emberek dolgát, és a fejlett technológiai előrelépések gyorsabbá és hatékonyabbá tegyék a folyamatokat. A 21. században

3D nyomtatás-blog

3D nyomtatott fürdőszobai kiegészítők: 15 hasznos modell

Piperecikkek Akár egy apró, funkcionális fürdőszobát is kinyomtathat 3D-ben! (Forrás: All3dp) Ha új hangulatot szeretne teremteni otthonában a dekorációval, akkor miért ne adhatna szépséget a

3DNyomtass.hu - Minden ami 3D Nyomtatás!

3DNyomtass.hu igény szerint készít tervezési iterációkat belföldi kisvállalatoknak és egyéni vállalkozóknak. Koncepciókat és 3D nyomtatott termékeket kínálunk az ügyfelek számára a gyorsított termékfejlesztés elősegítésére, valamint támogatást nyújtunk, hogy termék ötleteid minél előbb valós termékként kaphasd vissza.

Elérhetőségek

1135 Budapest Szent László út 4.
1. emelet 2. iroda

+36 20 2290 453
+36 20 5492 533

Fiókom

© 2023 Minden jog fenntartva a 3DNyomtass.hu által. Fejlesztő és karbantartó Kriston Tibor