A legjobb SketchUp beépülő modulok

Megosztás

Tartalom

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A SketchUp egy jól ismert 3D modellező szoftver, amely intuitív és könnyen megtanulható. Leginkább építészek és belsőépítészek használják, de a készítők körében is népszerű.

Miután elsajátította a SketchUp alapjait, és elkezdett bonyolultabb dolgokat modellezni, úgy érezheti, „elakadt” a natív eszközökkel. Lehet, hogy valami konkrétat szeretne, amit a beépített eszközök nem tudnak biztosítani, vagy olyasmit keres, ami megkönnyíti a munkafolyamatot. De ne aggódjon – a beépülő modulok és a bővítmények erre valók.

A beépülő modulok olyan eszközök, amelyeket a SketchUp közösség tagjai fejlesztettek ki, akik szeretnék továbbfejleszteni a natív eszközöket, vagy hasznosabbá tenni a SketchUpot azáltal, hogy olyan eszközöket adnak hozzá, amelyek natívan nem érhetők el. A legtöbb ingyenes, és letölthető a SketchUp Extension Warehouse- ból vagy a  SketchUcation beépülő modulok áruházából .

A SketchUp legújabb kiadása lehetővé teszi a szoftver teljes online futtatását. Négy verziója van  : Free , Go, Pro és Studio. Mindegyiknek megvan a saját ára, az eszközválasztéka, a felhőalapú tárolás és a kompatibilitás, de csak az utóbbi kettő teszi lehetővé a szoftver letöltését és telepítését a számítógépére. Ezenkívül az Extension Warehouse csak a Pro és a Studio verziókhoz érhető el. Ennek ellenére továbbra is letöltheti a SketchUp Pro 30 napos próbaverzióját, hogy kipróbálhassa az alábbiakban felsorolt ​​beépülő modulokat.

Ebben a cikkben áttekintjük, hogyan állíthat be beépülő modulokat a SketchUphoz, valamint a programban való továbblépéshez legjobb választásainkat.

Beállítás

A legjobb SketchUp beépülő modulok - 3DNyomtass.hu
A beépülő modul telepítése csak néhány kattintást vesz igénybe (Forrás: All3dp)

Mielőtt belevágnánk a beépülő modulok listájába, vessünk egy pillantást a beállításukra. Az első lehetőség az Extension Warehouse közvetlen használata a SketchUpban:

 1. A SketchUp megnyitása után hozzon létre egy új fiókot, vagy jelentkezzen be. Miután bejelentkezett, nyisson meg egy projektet, vagy hozzon létre egy újat. A SketchUp legújabb verziója beépített Extension Warehouse-val rendelkezik, amely automatikusan szinkronizálódik a SketchUp programmal.
 2. Miután belépett egy projektbe, kattintson az Extension Warehouse elemre (lásd a képet) a felső menüsorban. Ezt követően megkeresheti és letöltheti a kívánt beépülő modult.
 3. A beépülő modul telepítése egyszerű; válassza ki, és kattintson a Telepítés gombra. Ahogy várható volt, ez automatikusan telepíti a beépülő modult a SketchUpban.

A másik módja a beépülő modulok telepítésének, ha regisztrál a  SketchUcation  webhelyen (ingyenes), és letölti a bővítményeket a Plug-in Store-ból:

 1. Miután letöltötte a beépülő modult, nyisson meg egy projektet a SketchUpban, és válassza ki az Extension Manager opciót a felső menüsorban.
 2. Megjelenik egy másik ablak, amelyben frissítheti és ellenőrizheti az összes telepített beépülő modult és bővítményt.
 3. Kattintson a Kiterjesztés telepítése gombra, és válassza ki a letöltött beépülő modult. Most telepíteni fog.

Az élet könnyű vele

A legjobb SketchUp beépülő modulok - 3DNyomtass.hu
Néhány összetett forma, amelyet a SketchUp beépülő moduljaival érhet el (Forrás: All3dp)

A beépülő modul telepítése után nagyon könnyű megismerkedni vele, különösen, ha folyamatosan használja a munkafolyamat során. A beépülő modulok keresése és telepítése egyszerű, mert a legtöbb közvetlenül a SketchUpban található. Ezenkívül a legtöbbet rendszeresen frissítik, így gyakori hibajavításokra és fejlesztésekre számíthat.

Nem számít, hogy tapasztalt felhasználó vagy kezdő; mindig talál egy rejtett funkciót vagy egy új beépülő modult a SketchUpban, amely segít a munkafolyamat javításában, megkönnyítve, jobbá és gyorsabbá téve azt.

Megfontolások

A legjobb SketchUp beépülő modulok - 3DNyomtass.hu
A plug-in telepítési folyamata zökkenőmentes (Forrás: All3dp)

Most, hogy tudja, milyen egyszerű a beépülő modulok telepítése, vessünk egy pillantást arra, hogy milyen szempontok alapján szűkítettük a választékunkat, tekintettel a SketchUp beépülő modulok hatalmas mennyiségére:

 • Előnyt jelent: javítania kell a SketchUp  beépített szolgáltatásain vagy eszközein , vagy hozzáadhat valamit, ami natívan nem található meg a programban.
 • Megold egy problémát: A beépülő modulnak természetes befogadásnak kell lennie, így zökkenőmentesen kell integrálódnia, miközben olyan funkciót hajt végre, amelyet a SketchUp egyébként nem tud.
 • Megkönnyíti a munkát: Könnyen használhatónak kell lennie. Például egyes beépülő modulok felhasználói által készített oktatóanyagokat is tartalmaznak.

Minden további nélkül vessünk egy pillantást a legizgalmasabb és legértékesebb beépülő modulokra, amelyekkel minden SketchUp felhasználónak rendelkeznie kell. A legjobb rész? A legtöbbjük ingyenes! Vagy legalábbis ingyenes próbaverzióval járnak.

Soap & Skin Bubble

A legjobb SketchUp beépülő modulok - 3DNyomtass.hu
Soap & Skin Bubble beépülő modul az Extension Warehouse-ból (Forrás: All3dp)

Ez a népszerű beépülő modul ívelt felületek, például stadiontetők modellezésekor hasznos. Az első dolog, amit megtehet, egy skin létrehozása, amely csak egy zárt élhurokból generált háló. Ezt úgy teheti meg, hogy a megfelelő élek kiválasztása után a Skin gombra kattint. Egyszerűen adja meg a felosztás értékét, és nyomja meg az Enter billentyűt. Minél nagyobb az érték, annál simább lesz a felület.

A keletkezett felülettel most már „nyomást gyakorolhat” úgy, hogy kijelöli, és rákattint a „Bub” feliratú gombra. Fújja fel a felületet bármelyik irányba, pozitív vagy negatív értékeket használva, amíg el nem éri a kívánt formát.

 • Fejlesztő:  Josef L.
 • Helyszín:  Extensions
 • Költség:  Ingyenes
 • Szükséges könyvtárak:  N/A

Tools On Surface

A legjobb SketchUp beépülő modulok - 3DNyomtass.hu
A Sketchucation beépülő modulokat az Extension Managerből telepítheti (Forrás: All3dp)

A Tools On Surface lehetővé teszi natív eszközök – például vonal, ív, kör, téglalap vagy eltolás – használatát, de ívelt felületeken. Hasznos, ha el szeretné osztani az arcokat és különböző anyagokat szeretne felvinni.

Ezzel a beépülő modullal gyorsan rajzolhat ívelt felületekre, például körökre, sokszögekre, körívekre és téglalapokra. Tartalmaz továbbá egy következtetési mechanizmust, egy dedikált radírt és egy kontúrszerkesztőt.

Curviloft

A legjobb SketchUp beépülő modulok - 3DNyomtass.hu
A beépülő modul engedélyezéséhez indítsa újra a SketchUp programot (Forrás: All3dp)

A Curviloft a Fredo6 beépülő modulja, amely felületek létrehozására szolgál kontúrok összekapcsolásával. A „nyúzás” eljárással akár több összefüggő kontúrt vagy vonalat is összekapcsolhat. A nyúzáson kívül a Curviloftnak két másik funkciója is van. A Loft by Spline segítségével felületet hozhat létre különböző zárt vagy nyitott kontúrok sima spline-ok segítségével történő összekapcsolásával (a spline egy részekre osztott görbe). A Loft Along Path lehetővé teszi különböző kontúrok vagy 2D alakzatok összekapcsolását egy adott irányvonal mentén, hogy 3D alakzatot hozzon létre.

 • Fejlesztő:  Fredo6
 • Helyszín:  SketchUcation
 • Költség: ~12 USD az örökös licencért, ingyenes 30 napos próbaidőszak áll rendelkezésre
 • Szükséges könyvtárak:  LibFredo6

Joint Push Pull

A legjobb SketchUp beépülő modulok - 3DNyomtass.hu
A Joint Push Pull működéséhez telepítenie kell a LibFredo6-ot (egy könyvtár) (Forrás: All3dp)

A SketchUp beépített push/pull eszköze egyszerre csak egy arcot tud tolni. Jön a Joint Push Pull, a Fredo6 egy másik beépülő modulja, amely lehetővé teszi több felület kiválasztását, akár más részeken és csoportokon is.

A Joint Push Pull egy olyan eszközkészletet kínál, amellyel bármilyen ívelt felületet extrudálhat különböző paraméterekkel és stílusokkal. Még több extrudálást is lehetővé tesz egyidejűleg. Az extrudálás funkciót az extrudált felületek kitágításával vagy zsugorításával történő formázására is használhatja.

 • Fejlesztő:  Fredo6
 • Helyszín:  SketchUcation
 • Költség: ~12 USD az örökös licencért, ingyenes 30 napos próbaidőszak áll rendelkezésre
 • Szükséges könyvtárak:  LibFredo6

Flowify

A legjobb SketchUp beépülő modulok - 3DNyomtass.hu
A Flowify MacOS és Windows rendszerrel is kompatibilis (Forrás: All3dp)

A Flowify talán az egyik legerősebb beépülő modul, amelyet a SketchUp számára készítettek. Lehetővé teszi bármely, a SketchUpban létrehozott csoport vagy komponens hajlítását a „célgeometriával” együtt. A kezdeti felületnek „négyes felületnek” kell lennie, ami azt jelenti, hogy négy csúcsra korlátozódik.

A beépülő modul működése egyszerű, de az eredmény lenyűgöző. Először igazítsa a kezdeti felületet merőlegesen a négyes felületre. Ezután egyszerűen ki kell választani mindkét geometriát, és meg kell nyomni a Flowify gombot!

 • Fejlesztő:  Anders L.
 • Helyszín:  Extensions
 • Költség:  Ingyenes
 • Szükséges könyvtárak:  N/A

Slicer

A legjobb SketchUp beépülő modulok - 3DNyomtass.hu
Vágja fel a modellt több darabra (Forrás: All3dp)

A Slicer praktikus a modellek való világba hozásához. Ez egy olyan eszköz, amelyet számítógépes numerikus vezérlésű (CNC) géppel történő digitális gyártáshoz terveztek . A beépülő modul lehetővé teszi, hogy egy modellt adott számú darabra szeleteljen, vastagságot adjon nekik, és előkészítse a vágásra.

Tegyük fel például, hogy van egy szék 3D-s modellje, és meg szeretné valósítani azt. Ezzel a beépülő modullal felszeletelheti a modellt, és beállíthatja a darabokat CNC-maróval. Mindaddig, amíg van ötlete az összeszerelésükről, a folyamat meglehetősen egyszerű.

 • Fejlesztő:  TIG
 • Helyszín:  SketchUcation
 • Költség:  Ingyenes
 • Szükséges könyvtárak:  N/A

QuadFace Tools

A legjobb SketchUp beépülő modulok - 3DNyomtass.hu
(Forrás: All3dp)

A QuadFace Tools egy hasznos SketchUp beépülő modul a ThomThomtól, amely ugyanazt a könyvtárat használja, mint a  CleanUp³ . Ezt a beépülő modult a geometria létrehozásának megkönnyítésére fejlesztették ki. Ahogy a neve is sugallja, a QuadFace Tools egy olyan eszközkészlet, amely segít a SketchUp quadjainak létrehozásában és kezelésében.

Ezzel az eszközkészlettel úgy dönthet, hogy növeli vagy csökkenti a topológia meghatározott területeit, vagy akár simává vagy érdessé teszi a quadokat. Ezenkívül még az éleket és az átlókat is megfordíthatja, vagy UV-leképező és kicsomagoló eszközöket használhat a textúra-leképezéshez.

V-Ray

A legjobb SketchUp beépülő modulok - 3DNyomtass.hu
Használhatja a „Chaos Cloud” szolgáltatást, ha a számítógépén nincs dedikált GPU (Forrás: All3dp)

A V-Ray egy hatékony renderelő beépülő modul a SketchUphoz, amelyet valós idejű megjelenítésre és fotorealisztikus megjelenítésre egyaránt használhat. Sugárkövetést használ, hogy zökkenőmentes élő rendereléseket készítsen, még a legösszetettebb jeleneteknél is.

Lehetőséget ad arra is, hogy a felhasználói igényeknek megfelelően CPU és GPU rendering vagy hibrid között válasszon. Ezenkívül a V-Ray megoldást kínál arra az esetre, ha az eszközön nincs dedikált GPU, és továbbra is gyors és minőségi renderelésre van szüksége. A Chaos Cloud egy kattintással elérhető felhő-megjelenítő szolgáltatás.

 • Fejlesztő:  Chaos
 • Helyszín:  Chaos
 • Költség: ~100 USD/év (oktatási változat), ~350 USD/év vagy ~800 USD egyszeri vásárlás (kereskedelmi változat)
 • Szükséges könyvtárak:  N/A

3D Bazaar

A legjobb SketchUp beépülő modulok - 3DNyomtass.hu
A 3D Bazaar könyvtára folyamatosan bővül ingyenes és fizetős eszközökkel (Forrás: All3dp)

Renderelésre kész eszközöket szeretne a projektjéhez? A 3D Bazár magával ragadott! Kiváló minőségű elemeket tartalmaz, például növényeket, füvet, sziklákat, 3D-s embereket, háztartási eszközöket, lámpákat, műtárgyakat és egyéb bútorokat. Támogatja a népszerű renderelő motorokat (V-Ray, Thea és Enscape), és az eszköztár minden hónapban folyamatosan bővül.

A piactér böngészése egyszerű, és rengeteg ingyenesen használható eszközt tartalmaz. Míg a legtöbb népszerű eszköz körülbelül 20 dollárba kerül, a csomagban lévő eszközök ára körülbelül 180 dollár is lehet. Beépített keresőmotorral is rendelkezik, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a teljes könyvtáruk indexelését, és gyors keresési eredményeket biztosít.

 • Fejlesztő:  Lindalë
 • Helyszín:  Extensions
 • Költség: Ingyenesen használható, fizetett eszközöket tartalmaz (~5 USD és ~180 USD között)
 • Szükséges könyvtárak:  N/A

Skatter

A legjobb SketchUp beépülő modulok - 3DNyomtass.hu
A parametrikus alapú Skatter élőben gyorsan és kiváló minőségben renderel (Forrás: All3dp)

A Skatter nem a SketchUp renderelő beépülő modulja, de segít a gyors renderelésben a SketchUp megkerülésével, és az intenzív grafikai objektumokat rendereli. A Skatter kompatibilis a V-ray, a Twilight, az Indigo és a Kerkythea rendszerekkel, de más renderelő motorokkal, például az Octane-nal vagy a Maxwell-lel való munkához objektumokat kell generálni a modellen belül.

Sőt, a Skatter teljesen parametrikus, ami azt jelenti, hogy bármit zökkenőmentesen szerkeszt az átmenetek. A Tartalmi könyvtárral rendelkezik, amely lehetővé teszi anyagok vagy textúrák hozzáadását néhány kattintással. A tartalomkönyvtár pedig nem más, mint a 3D Bazaar csomagolt változata.

 • Fejlesztő:  Lindale
 • Helyszín:  Extensions
 • Költség: 15 napos ingyenes próbaverzió, ingyenes oktatóknak és intézményeknek (kérésre), diákoknak ~6 USD (jelentkezés szükséges), ~90 USD/év az éves fix helyért, ~130 USD az örökjogosítványért
 • Szükséges könyvtárak:  3D Bazaar  (csomagban lévő beépülő modul)

Architextures

A legjobb SketchUp beépülő modulok - 3DNyomtass.hu
Ingyenesen készíthet egyedi eszközöket, de a fizetős verzió több lehetőséget kínál (Forrás: All3dp)

Egyedi textúrákat szeretne létrehozni, és azonnal használni szeretné a projektben? Vagy szeretné tesztelni a már rendelkezésre álló anyagokat és vizualizálni a jelenetet? A SketchUp Architextures segítségével mindezt megteheti.

Létrehozhat vagy importálhat anyagokat közvetlenül a SketchUp Architextures webalkalmazásából, vagy használhatja a hivatalos Architextures webhelyet textúrák létrehozásához, letöltéséhez és a SketchUp projektbe történő importálásához. Az importált textúrákat később is szerkesztheti a helyi menü „Szerkesztés Architektúrákkal” részében.

Az ingyenes verzió az anyagok széles skáláját tartalmazza, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyedi textúrákat hozzanak létre. De a profi verzió (körülbelül évi 70 dollárért) lehetővé teszi a CAD/Revit minta sraffozását, egyedi ütési térképeket és sraffozásokat, nagyobb felbontású letöltéseket, egyéb anyagok hozzáadását a textúrákhoz és még sok mást.

 • Fejlesztő:  Architextures
 • Helyszín:  Extensions
 • Költség:  Ingyenes, ~ 70 USD/év a pro verzióért
 • Szükséges könyvtárak:  N/A

MAJ Rail és a MAJ Column

A legjobb SketchUp beépülő modulok - 3DNyomtass.hu
Ha nem építünk minden alkalommal a semmiből, sok időt takaríthatunk meg (Forrás: All3dp)

Amikor sínek, lépcsők, oszlopok, falak, ajtók vagy ablakok létrehozásáról van szó, nehéz lehet ezeket a semmiből elkészíteni. Lépjen be hősünk, Majid M., aki beépülő modulokat fejlesztett ki a ház alapvető elemeinek létrehozásához. Legnépszerűbb beépülő moduljai ingyenesen használhatók, mint például a MAJ Rail és a MAJ Column.

A MAJ Column segítségével gyorsan készíthet betonoszlopokat és alkotórészeiket (acélrudak és kengyelek), míg a MAJ Rail segítségével három különböző típusú síneket hozhat létre, amelyek segítségével lépcsőkorlátokat, kerítéseket vagy kettő kombinációját készítheti el.

 • Fejlesztő:  Majid M.
 • Helyszín:  MAJ rail  és  MAJ column  (Extensions)
 • Költség:  Ingyenes
 • Szükséges könyvtárak:  N/A

CleanUp³

A legjobb SketchUp beépülő modulok - 3DNyomtass.hu
A CleanUp³ használat után láthatóak az előtti és utáni különbségek (Forrás: All3dp)

A CleanUp³ egy népszerű és hatékony beépülő modul a SketchUphoz, amelynek elsődleges feladata a modellek optimalizálása a SketchUpban. A már nem szükséges elemek megtisztításától a rejtett geometriák, élek vagy ismétlődő felületek törléseig a CleanUp³ mindenre képes.

Ez a beépülő modul nagyon hasznosnak bizonyul 3D fájlok importálásakor, például .3dm és .3ds, amelyek geometriai adatokat tartalmaznak, amelyek megterhelhetik a gépet. Ezeket a modelleket megtisztíthatja az összes nem kívánt adattól, rejtett geometriától, élektől vagy ismétlődő felületektől. Ezen túlmenően ez a beépülő modul akár azonos anyagokat, valamint egymáshoz kapcsolódó síkfelületeket is egyesíthet.

Instant Roof

A legjobb SketchUp beépülő modulok - 3DNyomtass.hu
Az Instant Roof segítségével nem csak tetőket hozhat létre, hanem azok alkotóelemeit is (Forrás: All3dp)

Az Instant Roof egyike a Chuck Vali sokféle SketchUp beépülő moduljának, amely, ahogy a neve is sugallja, különféle típusú tetők és azok alkotórészei (gerendák, zsindelyek, szarufák, tetőcserepek stb.) készítésére használható. Néhány kattintással bonyolult tetőket hozhat létre: válassza a „Faces > Edges > Run Instant Roof” lehetőséget. Használhatja a beépített tetőstílusokat, létrehozhatja sajátját, vagy exportálhatja és importálhatja az egyéni tetőstílusokat.

Az Instant Roof mellett Chuck Vali további értékes beépülő modulokat is kifejlesztett: Az Instant Door and Window  (ajtók és ablakok létrehozásához) és  az Instant Stair  (ami segít rámpák és lépcsők létrehozásában).

 • Fejlesztő:  Chuck Vali
 • Helyszín:  Extensions
 • Költség:  Ingyenes
 • Szükséges könyvtárak:  N/A

SketchPlus

A legjobb SketchUp beépülő modulok - 3DNyomtass.hu
Az eszközök használata a SketchPlusszal olyan érzés, mintha mindig is léteztek volna a SketchUpban (Forrás: All3dp)

Hiányoznak az olyan eszközök, mint a tükrözés, a kijelölési memória, a kijelölés szűrése vagy az igazítás? A SketchPlus több mint 30 gyakran használt eszközt kínál, amelyeket úgy terveztek meg, mintha beépített SketchUp-eszközök lennének. Néhány egyéb értékes eszköz ebben a beépülő modulban:

 • Szűrő kiválasztása: párbeszédpanel, amely segít szűkíteni a keresést.
 • Festés eltávolítása: Eltávolítja az anyagokat az importált modellekből.
 • Eltolás: A SketchUp Move eszköz frissítése, amely lehetővé teszi az objektumok helyzetének finomhangolását.
 • Lelapítás a talajhoz: Az összes élt az alapsíkra hozza.
 • Make Faces+: A CAD vonalakat tömör felületekké alakítja.
 • Rajz: Az olyan opciókkal, mint a Gömb eszközzel, a Kúp eszközzel és a Torus eszközzel, gömböt, kúpot és fánkot hozhat létre.

A SketchPlus problémáik egy dedikált támogatási oldallal , valamint egy aktív közösséggel , ahol az alkotók közzétehetik kétségeiket vagy kérdéseikat.

 • Fejlesztő:  mind.sight.studios
 • Helyszín:  Extensions
 • Költség: Ingyenes 15 napos próbaverzió, ~25 USD/év 1 éves előfizetés esetén, ~90 USD az örökös licenc
 • Szükséges könyvtárak:  N/A

Eredeti forrás: All3dp.com

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj értesítést akcióinkról, felhívásainkról, és kapj havi összefoglalókat!

Hasonló blogbejegyzések

Szoftverek-Blog

A Legjobb AI 3D modell generátorok

A technológia mindig is arra szolgált, hogy megkönnyítse az emberek dolgát, és a fejlett technológiai előrelépések gyorsabbá és hatékonyabbá tegyék a folyamatokat. A 21. században

3D nyomtatás-blog

3D nyomtatott fürdőszobai kiegészítők: 15 hasznos modell

Piperecikkek Akár egy apró, funkcionális fürdőszobát is kinyomtathat 3D-ben! (Forrás: All3dp) Ha új hangulatot szeretne teremteni otthonában a dekorációval, akkor miért ne adhatna szépséget a

3DNyomtass.hu - Minden ami 3D Nyomtatás!

3DNyomtass.hu igény szerint készít tervezési iterációkat belföldi kisvállalatoknak és egyéni vállalkozóknak. Koncepciókat és 3D nyomtatott termékeket kínálunk az ügyfelek számára a gyorsított termékfejlesztés elősegítésére, valamint támogatást nyújtunk, hogy termék ötleteid minél előbb valós termékként kaphasd vissza.

Elérhetőségek

1135 Budapest Szent László út 4.
1. emelet 2. iroda

+36 20 2290 453
+36 20 5492 533

Fiókom

© 2023 Minden jog fenntartva a 3DNyomtass.hu által. Fejlesztő és karbantartó Kriston Tibor