A legjobb 3D tollak – útmutató

Megosztás

Tartalom

HIRDETÉS
HIRDETÉS

El kell ismerni, a 3D-s tollak jól néznek ki, és a 3D-s vázlatkészítés ötlete nagyon vonzó.

Annak érdekében, hogy segítsünk különbséget tenni a jó és a rossz minőségű között, megvizsgáltunk néhány népszerű tollat, amelyek elérhetők mind az Atlanti-óceán mindkét oldalán, illetve megversenyeztettük azokat egymással egy kézzel rajzolt összecsapásban.

3Doodler Start+

A legjobb 3D tollak - útmutató - 3DNyomtass.hu
3Doodler Start (Forrás: All3dp)
 • Technológia: Alacsony hőmérsékletű fúvóka
 • Gyermekek számára alkalmas?: Felügyelet mellett
 • Használt anyag: 3Doodler Start „Eco-Plastic”.
 • Energia: Újratölthető akkumulátor (Micro USB kábel)
 • Jellemzők: Ergonomikus kialakítás
 • Ár: ~50 dollár

A 3Doodler’s Start+ egy 3D toll, amelyet kifejezetten 6 éves és annál idősebb gyermekek számára terveztek.

Az általunk tesztelt Start 3D toll szerény újratervezése (amely egyébként a használat első 20 percében háromszor eldugult, a negyedik pedig végleg leállította) a 3Doodler Start+ karcsúbb formája, amely jobban illeszkedik a kisebb kezekhez. .

A toll egy beépített akkumulátorral rendelkezik, amely megszünteti a nehézkes tápkábeleket, amit szeretünk, és az akkumulátor most 50%-kal gyorsabban töltődik, mint az előző generációé. Egyébként gyerekbarát pörgetés a műanyag olvasztótollan. Egyet sem teszteltünk, így a megbízhatóságáról nem beszélhetünk (ellentétben az utolsó generációs Start-tal, amely gyenge volt.)

3Doodler Create+

A legjobb 3D tollak - útmutató - 3DNyomtass.hu
3Doodler Create+ (Forrás: All3dp)
 • Technológia: Forró fúvóka
 • Gyermekek számára alkalmas?: Felügyelet mellett
 • Használt anyag: ABS, PLA, FLEXY, fa
 • Energia: Kimenet
 • Jellemzők: LED visszajelző, állítható fordulatszám
 • Ár: ~80 dollár

A 3Doodler Create+ nem alkalmas gyermekek számára felügyelet nélkül, mivel a fúvóka nagyon-nagyon felforrósodik. A pozitív oldalon ez azt jelenti, hogy a gyermekbiztos tollakkal és azok alacsony hőmérsékletű anyagaival ellentétben a Create+ képes kezelni az olyan tipikus 3D-nyomtatási anyagokat, mint az ABS, PLA, rugalmas anyagok és faszálak.

Kényelmesen van egy ablak a kamrához, ahol a filament áthalad, így láthatja, hogy a dolgok zökkenőmentesen működnek-e. Ha valami elromolna – a 3D tollhoz duguláselhárítás és fúvókaeltávolító eszközök tartoznak.

Néhány napos használat után észrevettük, hogy az ujjakat a forró végtől védő gumivég (valamint az áramlásszabályozó gombokat takarja) kissé meglazult. Az a benyomásunk, hogy ez nem tart sokáig hosszú használat során.

A jelen útmutatóhoz tesztelt tollak közül a Create+ erősnek tűnik, a fényes fémtestnek köszönhetően pedig minőségi felületet kapott. A rajzolás során is pontos, mivel a filament tisztán és egyenletesen áramlik a tesztünk során. Bármilyen szubjektív is, a toll úgy tűnik, hogy szigorúbb anyagból készült, mint a többi tesztelt toll. Az összes tesztelt toll közül csak a Create+ és a Mynt3D 3D Pen Pro nem tömődött el egyszer sem a tesztelés során.

Mynt3D Junior 2

A legjobb 3D tollak - útmutató - 3DNyomtass.hu
MYNT3D's Junior, dobozos. (Forrás: All3dp)
 • Technológia: Alacsony hőmérsékletű fúvóka
 • Gyermekek számára alkalmas?: Felügyelet mellett
 • Használt anyag: PCL
 • Energia: Újratölthető akkumulátor (Micro USB kábel)
 • Jellemzők: Ergonomikus kialakítás
 • Ár: ~40 dollár

A Mynt3D’s Junior egy másik, gyerekeknek szánt toll. A cég weboldala azt írja, hogy termékei „…az egész életen át tartó használat elviselésére készültek”, olyan elvárásokat támasztanak, amelyek nem felelnek meg a használat során szerzett tapasztalatainknak.

A legújabb generációs Junior 3D toll, a Junior 2 karcsú, ergonomikus kialakítást kínál, és mindent, amire szüksége van a rajzolás azonnali megkezdéséhez.

Laboratóriumunkban teszteltük az előző Juniont, és megdicsértük a karbantarthatóságáért, a szabványos csavarokkal, amelyek köztetek vannak, és feloldja a toll blokkolását – ez elkerülhetetlen probléma, amelybe bele fog ütközni. A Junior 2 ugyanilyennek tűnik.

Ugyanez vonatkozik a toll által használt alacsony hőmérsékletű PCL-szálra is; ebben a tollban ne használjon szabványos 3D nyomtatószálat. Ennek az az előnye, hogy a fúvóka soha nem lesz elég forró ahhoz, hogy megégesse a bőrt. Tekintettel arra, hogy gyermekbarát termék, ez üdvözlendő funkció.

Mynt3D Professional 3D Printing Pen

A legjobb 3D tollak - útmutató - 3DNyomtass.hu
(Forrás: All3dp)
 • Technológia: Forró fúvóka
 • Gyermekek számára alkalmas?: Felügyelet mellett
 • Használt anyag: PLA, ABS
 • Energia: Kimenet
 • Jellemzők: Állítható sebesség és hőmérséklet, OLED kijelző
 • Ár: ~60 dollár

A Mynt3D 3D Pen Pro egy nagyon érdekes ajánlat. Hőmérséklet-beállítása egészen 230 °C-ig állítható, és praktikus sebességszabályozó csúszkával rendelkezik. Mobil is használhatja, és akkumulátoros akkumulátorral táplálja, ha távol szeretne húzni egy konnektortól. Hasznos.

Érdekes módon a Mynt3D cserefúvókákat kínál a Pro-hoz ~6 dollárért. Nem vagyunk biztosak abban, hogy ez vagy annak beismerése, hogy problémái lehetnek vele, vagy csak egy praktikus, moduláris megoldás a kopásra. Ettől függetlenül, ha a fúvókája helyrehozhatatlanul eltömődik, kicserélheti egy újra, meghosszabbítva a 3D Pen Pro élettartamát.

A hasznos kis OLED-kijelző segít a fúvóka aktuális hőmérsékletének megtekintésében, ami hasznos a toll bekapcsolt állapotának figyeléséhez. A gombok és a kezelőszervek egyszerűek, bár a sebességszabályozás nem olyan változatos, mint ahogyan azt gondolják. A tesztelés során azt találtuk, hogy a 3D Pen Pro a legjobb, ha vastag, széles nyomtatószálat fektet le.

Az extrudálási sebesség lelassítása különösen hasznos függőleges rajzoláshoz. Az általunk tesztelt tollak közül a 3D Pen Pro kezelte a legjobban a magas, finom szerkezeteket.

A 3D Pen Pro majdnem olyan jól érzi magát a kézben, mint a 3Doodler Create+, bár könnyebb, és a műanyag ház egy kicsit kevésbé prémium minőségű, mint a Create+. Kicsit nagyobb kihívást jelent a sablonok pontos követése is, különösen nagyobb sebességnél. Összességében azonban ez egy kellemes 3D-s toll, és nem találkoztunk komolyabb problémákkal a teszt alatt.

Scrib3D P1

A legjobb 3D tollak - útmutató - 3DNyomtass.hu
Scrib3D P1 3D toll (Forrás: All3dp)
 • Technológia: Forró fúvóka
 • Gyermekek számára alkalmas?: Felügyelet mellett
 • Használt anyag: PLA, ABS
 • Energia: Kimenet
 • Jellemzők: Állítható sebesség és hőmérséklet
 • Ár: 30 dollár

Úgy tűnik, hogy a Scrib3D P1 jó hírnevet szerzett a felhasználók körében. Ennél azonban jobb, hogy ez egy olcsó 3D-s toll. És mivel egy 3D-s toll nem valószínű, hogy hosszú élettartammal fog rendelkezni, ezért jó választás lehet valakinek, aki úgy akarja kipróbálni a 3D-s tollat, hogy ne pazaroljon túl sok pénzt.

Ez a toll kezeli a PLA-t és az ABS-t is, bár érdemes megóvnia az ABS-gőzök néhány nem kívánt mellékhatásától, és ragaszkodni a PLA-hoz. Bármilyen 1,75 mm-es filamentre lesz szükség, bár a Scrib3D kínálja a sajátját viszont nem csak azzal működik, amivel pénzt takaríthat meg, mivel a drágább 3D tollak (lásd itt a 3Doodler Create+-t…) csak a saját drága, szabadalmaztatott filamentjeikkel kompatibilis.

Az interneten azt találhatja, hogy erről a tollról többnyire pozitív vélemények érkeztek, bár rengeteg beszámoló van arról, hogy nem működött, eltömődött vagy könnyen eltört. Röviden: várható problémák és meglehetősen szokásos panaszok a 3D tollal kapcsolatban. Egy másik kritika az volt, hogy az filament áramlását nem volt túl könnyű szabályozni, annak ellenére, hogy ehhez a tollhoz egy állítható adagolási sebesség gombot is hozzáadtak.

A Scrib3D legnagyobb előnye, hogy olcsó. Körülbelül 30 dollárért ez egy lehetőség, hogy 3D-s tollal játszhasson anélkül, hogy túl sokat költene.

3Doodler Pro+

A legjobb 3D tollak - útmutató - 3DNyomtass.hu
3Doodler (Forrás: All3dp)
 • Technológia: Forró fúvóka
 • Gyermekek számára alkalmas?: Nem
 • Használt anyagok: ABS, PLA, nejlon, rugalmas, fa, réz, sárgaréz
 • Energia: Kimenet
 • Jellemzők: Kétfokozatú extruder, kivehető fúvóka, állítható sebesség, LED képernyő
 • Ár: ~199 dollár

A Pro+ a 3Doodler professzionális verziója. Miért profi? Nos, szinte mindent tartalmaz, amit egy 3D-s tolltól szeretne.

Kezdetnek a mágneses karbantartó panelen keresztül könnyen hozzáférhet a toll belsejéhez. A karbantartó nyílás mellé a cég dugulás-eltávolító eszközt is biztosított, ami hasznos lehet. A gép könnyen hozzáférhető belseje elég tisztességes figyelmeztetésnek tekinthető ahhoz, hogy a 3Doodler Pro+ készüléket gyermekektől távol tartsa.

A Pro+ fúvókái cserélhetők, és hat fúvókavéget kapunk. Ezek közé tartozik a szalaghegy, a négyzetes csúcs, a háromszög hegy, a 0,5 mm-es fúvóka, egy 1 mm-es és egy 1,5 mm-es.
A 3Doodler Pro+ az anyagok szélesebb választékát is támogatja; ezen új anyagok egy része a 3D tollal együtt érkezik. PLA, ABS, nylon, rugalmas, fa és rézszálakból álló mintacsomagot kap. A 3Doodler csak a saját fejlesztésű filamentjét használja, amely bezárja Önt az ökoszisztémájába; nem vásárolhat csak egy orsót normál filamentből, hogy az eszközein működjön.

A Pro+ belül kettős meghajtású rendszerrel rendelkezik, amely képes rugalmas szálakkal dolgozni. A cég azt állítja, hogy teljesen újratervezték az adagoló mechanizmust, hogy gyorsabb legyen. Az egyszerű vezérlőrendszerrel menet közben is beállíthatja a toll sebességét és hőmérsékletét. Szintén nincs kétértelmű a választása, mivel a 3D toll egy apró LCD-kijelzővel rendelkezik, amely megjeleníti a választást. 10 fokozatú és hét hőmérsékleti opció áll rendelkezésre.

A Pro+ drága, 199 dollár, drágább, mint a listán szereplő bármelyik toll, és a szabadalmaztatott nyomtatószálhoz van kötve, ami drágává válhat. Tehát a 3Doodler Pro+-t a legjobb azokra a szakemberekre bízni, akik valami többre vágynak, és hajlandóak elviselni az ismétlődő költségeket.

UTOLSÓ 3D-S TOLLGONDOLATOK

Bár a 3D tollak praktikusan használhatók a művészetben és a 3D nyomatok rögzítésének eszközeként, nehéz meglátni vonzerejüket egy egyszerű játékszeren kívül. Ez a teszt szinte teljesen megmutatta, hogy nagyrészt megbízhatatlanok és túlárazottak, néhány kivételtől eltekintve. Vannak, akik szinte előfizetéses üzleti modellre támaszkodnak a filamentek terén, amely javítja a 3D toll sikerének esélyeit, de tesztelésünk során nem garantálja ezt.

A 3D tollak eredendően pontatlan eszközök, és rendkívül nehéz bármit is előállítani, aminek nem a szándékosan ingatag, kézzel rajzolt kinézete van. A 3D-s tollak kézi 3D-nyomtatóiról szóló állításokat vesse el. A 3D tollak ugyanabban az értelemben 3D nyomtatók, mint mi Beyoncé Knowles: Persze, szinte teljesen hasonló alkatrészeket használunk, de semmiben sem hasonlítunk egymásra.

Aztán ott van az ABS témája. Az ABS-t gyakran nyomtatható anyagként alkalmazzák a 3D-s tollak, és a termékek egy része filamentekkel van ellátva sok ilyen tollal. Az ABS eredendően kellemetlen és nyomtatás közben veszélyes, mérgező is.

Az extrudálás során az ABS sztirolt bocsát ki, és bár a hosszú távú egészségügyi hatásokat nem vizsgálták véglegesen, az Egyesült Államok Munkaügyi Minisztériuma szerint „A sztirolnak való kitettség egészségügyi hatásai érinthetik a központi idegrendszert, és fejfájás, fáradtság, szédülés, zavartság, álmosság, rossz közérzet, koncentrációs nehézség és mérgezés érzése.”

Termékkategóriaként három ismertebb 3D-s tollgyártó mintáján tesztelve a tapasztalataink főként csalódottak. A 3D tollak – többnyire – drága, rövid élettartamú szórakozások, amelyek rosszul készültek és hajlamosak arra, hogy még a dobozból kikerülve is tönkremenjenek.

Eredeti forrás: All3dp.com

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj értesítést akcióinkról, felhívásainkról, és kapj havi összefoglalókat!

Hasonló blogbejegyzések

Szoftverek-Blog

A Legjobb AI 3D modell generátorok

A technológia mindig is arra szolgált, hogy megkönnyítse az emberek dolgát, és a fejlett technológiai előrelépések gyorsabbá és hatékonyabbá tegyék a folyamatokat. A 21. században

3D nyomtatás-blog

3D nyomtatott fürdőszobai kiegészítők: 15 hasznos modell

Piperecikkek Akár egy apró, funkcionális fürdőszobát is kinyomtathat 3D-ben! (Forrás: All3dp) Ha új hangulatot szeretne teremteni otthonában a dekorációval, akkor miért ne adhatna szépséget a

3DNyomtass.hu - Minden ami 3D Nyomtatás!

3DNyomtass.hu igény szerint készít tervezési iterációkat belföldi kisvállalatoknak és egyéni vállalkozóknak. Koncepciókat és 3D nyomtatott termékeket kínálunk az ügyfelek számára a gyorsított termékfejlesztés elősegítésére, valamint támogatást nyújtunk, hogy termék ötleteid minél előbb valós termékként kaphasd vissza.

Elérhetőségek

1135 Budapest Szent László út 4.
1. emelet 2. iroda

+36 20 2290 453
+36 20 5492 533

Fiókom

© 2023 Minden jog fenntartva a 3DNyomtass.hu által. Fejlesztő és karbantartó Kriston Tibor