A 3D nyomtatóágy tisztítása – 5 egyszerű módszer

Megosztás

Tartalom

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A 3D nyomtatások többféle okból is sikertelenek lehetnek. Az egyik legelterjedtebb probléma egy elem elválása az építőlemeztől a nyomtatási folyamat közben. Azért, hogy ilyen ne fordulhasson elő, biztosítani kell a megfelelő tapadást.

Bár sokféleképpen biztosítható, hogy  az alkatrészek megfelelően tapadjanak, az egyik legegyszerűbb módszer a tárgyasztal tisztán tartása. Az éptőlemez rendszeres tisztítása nem csak az alkatrészek tapadását javítja, hanem a nyomatok esztétikai minőségét is javíthatja.

Ebben a cikkben áttekintjük a nyomtatási felület tisztításának legjobb technikáit, beleértve a kendő, aceton és egyebek használatát! Ne felejtsen el körültekintően eljárni ezen technikák alkalmazásakor, mivel a kiömlött folyadékok súlyosan károsíthatják a nyomtatót. Továbbá azt is javasoljuk, hogy a tisztítás megkezdése előtt vegye ki az építőlemezt a nyomtatóból (ha lehetséges).

Mikor kell tisztítani a nyomtatóágyat?

A 3D nyomtatóágy tisztítása - 5 egyszerű módszer - 3DNyomtass.hu
A lerakódott ragasztómaradványok észlelése után meg kell tisztítani a nyomtatóágyat (Forrás: All3dp)

A nyomtatóágy tisztításának gyakorisága számos tényezőtől függ, például, hogy milyen típusú építőlemezzel rendelkezik, milyen gyakran használja a gépet, mennyi ragasztót használ a tárgyasztalon, és milyen anyaggal nyomtat. Természetesen ezen okok összessége miatt nem létezik „egy mindenki számára” megfelelő gyakoriság a tárgyasztal tisztítására.

Általánosságban elmondható azonban, hogy nem rossz ötlet minden nyomtatás után gyorsan áttörölni az építőfelületet, és minden ötödik nyomat után alaposabban megtisztítani azt. Mindenesetre az tény, hogy ha néhány nyomtatás után rendszeresen megtisztítja az építőfelületet, akkor egyenletes, jó minőségű nyomatatásokat kaphat, amelyek nem válnak le az építőlemezről.

Ha problémái vannak az ágy tapadásával, az építőlemez tisztítása legyen az első (és legegyszerűbb) lépés a probléma elhárításában. Számos különböző megközelítés létezik a tárgyasztal tisztítására, de a legjobb választás attól függ, hogy az mennyire, és hogy mivel szennyezett illetve a nyomtatóágy anyagától.

Ebben a cikkben bemutatjuk a legnépszerűbb tárgyasztal tisztítási technikákat és azt, hogy hogyan kell azokat megfelelően végrehajtani, hogy elkerülje az építőfelület károsodását.

Kaparó

A 3D nyomtatóágy tisztítása - 5 egyszerű módszer - 3DNyomtass.hu
A kaparók mind a nyomatok, mind a nagy szálmaradványok eltávolítására használhatók (Forrás: All3dp)

Az első tisztítási módszer, amelyhez nyúlni érdemes, ha anyagdarabok vannak a nyomtatóágyon, nem más mint egy kaparóeszköz (néha spatulának is nevezik). Spatula segítségével nagyon könnyű tisztítást végezhet bármilyen típusú nyomtatóágyon, legyen az üveg, polipropilén vagy más anyag.

A kaparóeszköz nagyon hatékony a 3D nyomatok nyomtatási felületről történő eltávolítására. Ezt úgy teheti meg, hogy benyomja és beékeli a szerszám éles oldalát a nyomat első rétege és az építőlemez közé. Miután eltávolította a 3D-nyomatóról, tovább tisztíthatja a nyomtatóágyat a kaparóeszközzel úgy, hogy meleg vizet enged az építőlemezre, és óvatosan megkaparja a felületet. Ez általában a felesleges ragasztó- vagy egyéb filament maradványok eltávolítását teszi lehetővé a nyomtatóágyról.

Miután minden tőle telhetőt megtett a nyomtatóágy megtisztításáért a kaparóeszközzel, a legjobb, ha szárazra törli egy ruhadarabbal, és hagyja pihenni, míg az összes nedvesség el nem párolog. Ezt követően csatlakoztassa újra a nyomtatóágyat a 3D nyomtatóhoz.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a kaparós tisztítási módszer, bár a legtöbb nyomtatóágy tisztítására alkalmas, nem használható szalaggal ( pl. maszkolószalag) letakart nyomtatóágyakhoz. Ennek az az oka, hogy a szalag általában lebomlik a víz hatására, és a szalag lekaparása miatt leválhat az építőlemezről.

 • Kompatibilis ágyak: Minden, kivéve a szalagot
 • Legjobb: nyomatok és ömlesztett anyagok eltávolítása az ágyról, ragasztó és egyéb ragasztómaradványok eltávolítása
 • Gyakoriság:  Minden nyomtatás után

Mikroszálas kendő

A 3D nyomtatóágy tisztítása - 5 egyszerű módszer - 3DNyomtass.hu
A mikroszálas kendő vízzel együtt nagyszerű módja az ágy tisztításának (Forrás: All3dp)

Egy másik kötelező eszköz minden típusú nyomtatóágy tisztításához (beleértve a szalagot is) a mikroszálas kendő. Ezek nem hagynak papír- vagy porszálakat, mint más típusú törölközők, emellett gyorsan száradnak és kiválló nedvszívó képességgel rendelkeznek. Előfordulhat, hogy már használ hasonló kendőket szemüveg vagy a számítógép képernyőjének tisztítására. de számos üzletben vagy online kereskedőnél akár 15 dollár alatt is vásárolhat nagyobb törlőkendőket.

A mikroszálas kendők a leghatékonyabbak kis mennyiségű ragasztómaradványok, por és egyéb apró szemcsés szennyeződések eltávolítására a nyomtatóágyról. Különféle hatások eléréséhez használhat száraz vagy nedves tisztítási módszereket is. A száraz törlőkendővel való áttörlés tökéletes a por gyors eltávolítására, míg a kendő vízzel vagy tisztítóoldattal történő megnedvesítése a legalkalmasabb az alaposabb tisztításhoz.

Mind a száraz, mind a nedves ruhás módszer működik a nyomatágyak tisztítására, azonban ha szalaggal ellátott ágy van a felületen, a száraz kendő őrzi meg a szalag minőségét.

 • Kompatibilis ágyak: Mind
 • Legjobb: Por és apró részecskék eltávolítása, tisztítóoldatok felhordása
 • Gyakoriság:  hetente

Aceton

A 3D nyomtatóágy tisztítása - 5 egyszerű módszer - 3DNyomtass.hu
Túl sok aceton használata fehér maradékot hagy a nyomtatóágy felületén (Forrás: All3dp)

Az aceton számos műanyag oldószere, beleértve az ABS-t és az ASA-t, ami azt jelenti, hogy képes feloldani ezeket a műanyagokat. Ez a tulajdonság az acetont kiváló tisztító megoldássá teszi számos nyomatágyhoz, beleértve az üveget és a rugós acélt is. Kis mennyiségben feloldhatja a megmaradt műanyag részecskéket az ágy felületén, így nem kell nagy erőt alkalmazni.

Ehhez a tisztítási módszerhez javasoljuk, hogy egy mikroszálas kendőt vagy szivacsot (ha nem műanyag) enyhén áztasson acetonba. (Ne vigyen fel acetont közvetlenül az ágy felületére.) Ezután óvatosan dörzsölje meg az építőlemez felületét, amíg nem csillog, és már nem lát maradékot vagy egyéb szennyeződést. Az acetonos tisztítás után öblítse le egy kis vízzel a nyomtatóágyat, hogy ne maradjon acetonos.

Míg az aceton nagyon hatékony tisztító megoldás az építőlemezekhez, néhány dologra figyelni kell. Először is, győződjön meg arról, hogy tiszta acetonnal dolgozik és nem például körömlakklemosóval, mivel ezek további szennyeződéseket tartalmazhatnak, amelyek akadályozhatják az első réteg tapadását. A 100%-os tisztaságú acetonos palackokat a helyi hardverboltban vagy az interneten vásárolhatja meg.

Egy másik dolog, amit meg kell jegyezni, hogy az acetont nem szabad semmilyen műanyag alapú építőlemezzel használni. Tehát, ha a nyomtatója polipropilén vagy PEI építőlemezzel rendelkezik, erősen javasoljuk, hogy válasszon más tisztítóoldatot, mert az aceton károsíthatja a felületet.

Végül, még ha nem műanyag építőlemezt, például üveg- vagy fémágyat használ is, ügyeljen arra, hogy ne használjon túl sok acetont. Ha így tesz, valószínűleg fehér csíkok maradnak a nyomtatási felületen, ami ronthatja az ágytapadást. Az aceton vízzel való hígítása (akár 50:50 arányban is) még mindig nagyon hatékony lehet a tisztításhoz. Ha nem biztos benne, próbáljon meg egy tesztet elvégezni, mielőtt az egész ágyára felhelyezi.

 • Kompatibilis ágyak: Üveg vagy fém
 • Legjobb: ráragadt műanyag eltávolítására, ragasztó és egyéb ragasztómaradványok eltávolítására
 • Gyakoriság: igény szerint

Izopropil-alkohol

A 3D nyomtatóágy tisztítása - 5 egyszerű módszer - 3DNyomtass.hu
Ügyeljen arra, hogy ne kenjen túl sok izopropil-alkoholt az építőlemezére (Forrás: All3dp)

Az acetonhoz hasonlóan az izopropil-alkohol (IPA) is segíthet a műanyagok lágyításában és eltávolításában, bár nem olyan erős. Az IPA a leghatékonyabban tisztítja a PLA-maradványokat, így előnyös tisztítási lehetőség, ha ezzel a filament anyaggal nyomtat. Nyomtatás előtt a legtöbb építőlemez anyag IPA-val történő gyors letörlésével biztosítható az első réteg jó tapadása.

Ugyanúgy tisztíthatja az ágyat izopropil-alkohollal, mint az acetonnal. Áztasson be egy törlőkendőt IPA-val, amíg az meg nem nedvesedik, majd óvatosan dörzsölje át az építőlemez felületét. Az acetonhoz hasonlóan fontos, hogy ne alkalmazzuk túl a vegyszert, hogy elkerüljük a nyomatágy maradandó károsodását. Az IPA vízzel való hígítása segíthet megelőzni ezt a problémát.

Mindaddig, amíg kis mennyiségű IPA-t használ, biztonságosan használható minden ágyfelületen, kivéve a szalagon. Sok PEI-lapgyártó azt javasolja, hogy néhány nyomat után törölje le IPA-val a maximális tapadás érdekében. Próbálja meg ne közvetlenül az ágy felületére felvinni az IPA-t (különösen a műanyagokra), inkább vigyen fel egy kis mennyiséget egy kendőre, majd törölje le az ágyat.

 • Kompatibilis ágyak: Minden, kivéve a szalagot
 • Legjobb a következőhöz: Műanyag- és ragasztómaradványok eltávolítása, nyomtatási tapadás javítása
 • Gyakoriság: hetente/havonta

Ablaktisztító

A 3D nyomtatóágy tisztítása - 5 egyszerű módszer - 3DNyomtass.hu
Az ablaktisztító kendővel vagy szivaccsal együtt nagyon jól tisztítja a sima építőlemezeket (Forrás: All3dp)

Ezt követően az ablaktisztító egy kivételes tisztítási módszer a merev építőelemekhez, különösen az üveghez és a fémhez (pl. rugós acél). Ez a módszer abból áll, hogy egyszerűen permetezzen fel ablaktisztítót a nyomtatási felületre, majd törölje le az ágyat egy ruhával.

Az ablaktisztító nagyon hatékonyan eltávolítja a ragasztót, hajlakkot, port és egyéb maradványokat a nyomtatási felületről, amennyiben az nem túl erősen szennyezett. Szinte minden ablaktisztítónak működnie kell, ezért nyugodtan szerezzen be egy általánosat a helyi hardverboltból, amennyiben még nincs otthon.

Amint azt a többi részben leírtuk, mivel az ablaktisztító folyékony, nem ajánljuk ezt a tisztítási módszert szalagos nyomatágyakhoz. Azonban minden más, nem textúrált felületen tökéletesen működik. Ennek ellenére, ha problémái vannak az ágy tapadásával, az ablaktisztító filmréteget hagyhat maga után, amely még jobban rontja a helyzetet.

 • Kompatibilis ágyak: nem textúrált ágyak
 • Legjobb: könnyű maradékok eltávolítása
 • Gyakoriság:  havonta

Alternatív megoldás: Használjon ragasztószalagot

A 3D nyomtatóágy tisztítása - 5 egyszerű módszer - 3DNyomtass.hu
A nyomtató építőlemezét lefedheti szalaggal (Forrás: All3dp)

Végül, bár technikailag nem tisztító megoldás, ragasztószalagot, például maszkolószalagot használhat az építőlemez lefedésére. Ezzel rendkívül egyszerűvé válik az ágy tisztítása és a rárakódott ragasztómaradványok eltávolítása, mert csak le kell húznia a szalagot, és azonnal vissza kell ragasztania egy új réteget.

Egy maroknyi különböző szalag működik erre, de valószínűleg a legjobb egyetlen szalagot beszerezni, amely megfelel a nyomtató fizikai felépítési lemezének méreteinek. A barkácsolásosabb megoldáshoz használhat hagyományos festőszalagot. Ügyeljen arra, hogy elkerülje a szalag átfedését, mert ez később tapadási problémákat okozhat.

Érdemes megjegyezni, hogy a szalag gyakorlatilag bármilyen nyomtatási felület tetejére használható, amennyiben jól tud tapadni. Egy másik megjegyzés, hogy még az ágyon lévő szalag mellett is előfordulhat, hogy ragasztót vagy más ragasztóanyagot kell használnia a szalag tetején, hogy biztosítsa az ágy megfelelő tapadását.

 • Kompatibilis ágyak: Mind
 • Legjobb: Ideiglenes nyomtatási felület
 • Gyakoriság: igény szerint

Eredeti forrás: All3dp.com

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj értesítést akcióinkról, felhívásainkról, és kapj havi összefoglalókat!

Hasonló blogbejegyzések

Szoftverek-Blog

A Legjobb AI 3D modell generátorok

A technológia mindig is arra szolgált, hogy megkönnyítse az emberek dolgát, és a fejlett technológiai előrelépések gyorsabbá és hatékonyabbá tegyék a folyamatokat. A 21. században

3D nyomtatás-blog

3D nyomtatott fürdőszobai kiegészítők: 15 hasznos modell

Piperecikkek Akár egy apró, funkcionális fürdőszobát is kinyomtathat 3D-ben! (Forrás: All3dp) Ha új hangulatot szeretne teremteni otthonában a dekorációval, akkor miért ne adhatna szépséget a

3DNyomtass.hu - Minden ami 3D Nyomtatás!

3DNyomtass.hu igény szerint készít tervezési iterációkat belföldi kisvállalatoknak és egyéni vállalkozóknak. Koncepciókat és 3D nyomtatott termékeket kínálunk az ügyfelek számára a gyorsított termékfejlesztés elősegítésére, valamint támogatást nyújtunk, hogy termék ötleteid minél előbb valós termékként kaphasd vissza.

Elérhetőségek

1135 Budapest Szent László út 4.
1. emelet 2. iroda

+36 20 2290 453
+36 20 5492 533

Fiókom

© 2023 Minden jog fenntartva a 3DNyomtass.hu által. Fejlesztő és karbantartó Kriston Tibor