A 3D nyomtató visszahúzási sebessége – egyszerűen magyarázva

Megosztás

Tartalom

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Amikor a nyomtatófej egyik pontból a másikba mozog nyomtatás közben, a fúvóka hője és a hotendben felhalmozódott nyomás következtében némi felesleges szál kerül kinyomásra. Ez az esemény egyfajta túlextrudálásnak tekinthető, és gyakran hagy halvány szálakat a nyomtatófej útján a pontok között.

Bár a szálakat a nyomtatás után szerszámmal és hővel (pl. hajszárítóval) el lehet távolítani, mégis kissé bosszantó kezelni őket, és néha az eltávolítási folyamat magát a nyomatot is befolyásolhatja.

A visszahúzás egy olyan funkció, amely a nyomtatószál visszahúzásával megszünteti a húrozást, amikor a nyomtatófej új helyre kerül. Ez ellensúlyozza a hotendnyomást, és segít megakadályozni, hogy a felesleges anyag kifolyjon, amikor nem kellene.

A visszahúzás engedélyezhető és beállítható, amikor egy modellt szeletelőben, például Cura vagy PrusaSlicerben készítenek elő nyomtatásra. A jól hangolt beállításokkal kiküszöbölhetik a szálkásodást, foltokat, ziccereket és egyéb, a kinyomtatással kapcsolatos nyomtatási minőségi problémákat. Bár a rendelkezésre álló visszahúzási beállítások szeletelőnként eltérőek, sok programonként azonos vagy hasonló.

Ebben a cikkben áttekintjük a legfontosabb visszahúzási beállításokat és azok módosítását. Mielőtt azonban megvizsgálnánk őket, nézzünk meg néhány általános dolgot, amelyeket jó észben tartani, mielőtt letölt egy tesztet, és elkezdené módosítani a számokat a szeletelőn.

Néhány tipp

A 3D nyomtató visszahúzási sebessége – egyszerűen magyarázva - 3DNyomtass.hu
A különböző anyagokhoz különböző beállításokra lesz szükség (Forrás: All3dp)

Még akkor is, ha teljesen új az FDM 3D nyomtatásban, valószínűleg már tudja, hogy különböző típusú nyomtatószálak nyomtathatók.

Néhány gyakran használt anyag, mint a PLA, PETG és ABS eltér egymástól. A PLA és a PLA+ között is vannak különbségek. A TPU és TPE mindkettő rugalmas, de különböznek a nyomtatási beállításokban. Fontos tudni, hogy a rugalmas filamentumok nem mindig ideálisak azokhoz a 3D nyomtatókhoz, amelyek Bowden extruderrel rendelkeznek.

Ha a nyomtatási minőség javítása érdekében meg kell változtatnia a visszahúzás beállításait, akkor ezek a tényezők befolyásolják, hogyan hajthatja végre ezeket a változtatásokat. Különböző anyagok csak a megfelelő sebességeken nyomtathatók, és az extruziós beállítások is hatással lehetnek azok mozgására.

Például a flexibilis anyagokat nehezebb visszahúzni, mert amikor meghúzzák, inkább megnyúlnak, és nem behúzódnak. Így végső soron időpocsékolás lehet a hajlékony anyagok visszahúzásának engedélyezése, nem is beszélve az anyag esetleges károsodásáról.

Most pedig nézzük meg közelebbről, milyen visszahúzási beállítások találhatók az egyik vitathatatlanul legismertebb szeletelőben, a Curaban.

KÜLÖNBÖZŐ BEÁLLÍTÁSOK A CURÁBAN

Rengeteg oka van a Cura népszerűségének, a sok beépülő modultól a számtalan beállításig – a különféle visszahúzási lehetőségeket tartalmazó beállításokig. Mivel sok szeletelőprogram vette alapul a Curát, ezért előfordulhat, hogy hasonló elnevezéssel talál meg beállításokat más programokban is.

Számos beállítás módosíthatja a visszahúzás módját. Kezdjük azzal, hogy közelebbről megvizsgáljuk a távolságot, a sebességet és a minimális útvonalat, amelyekre azonnal figyelni kell. Ezt követően kitérünk a további kisebb visszahúzási lehetőségekre is.

Távolság

A 3D nyomtató visszahúzási sebessége – egyszerűen magyarázva - 3DNyomtass.hu
Általában a visszahúzási távolság növelése csökkenti a húrozást (Forrás: All3dp)

A visszahúzási távolság az a hossz, amelyet az extruder minden visszahúzáskor visszahúz a filamenten. Minél hosszabb ez a távolság, annál hosszabb ideig tart a visszahúzás, és annál kevésbé valószínű, hogy húrozást tapasztal.

Mégis, ha a visszahúzás ilyen egyszerű lenne, mindenki magas visszahúzási értéket használna, de ez nem mindig jó ötlet. Ha túlságosan megemeli az értéket, a nyomtatószál túlságosan visszahúzódhat, és a hot end vagy a fúvóka eltömődését okozhatja.

A tipikus visszahúzási távolság 2 és 7 mm között van, de ez az érték az extruder konfigurációjától (közvetlen vagy bowden), a hot endtől és egyéb tényezőktől függ; nincs tökéletes érték. Ha van Bowden-beállítása, akkor nagyobb távolságra lesz szükség – ez elérheti akár a 15 mm-t, de ez a cső hosszúságától függ. A közvetlen extrudáláshoz nincs szükség ilyen hosszadalmas visszahúzásra – a filamenttől függően körülbelül 0,5-2,0 mm távolságnak kell lennie.

Ha módosítani szeretné a visszahúzási távolságot, kezdje az alapértelmezett beállítással 0,5 vagy 1 mm-es lépésekben, amíg a húrozás eltömődés vagy egyéb probléma megszűnik, vagy próbálkozhat intenzívebb megközelítéssel.

Sebesség

A 3D nyomtató visszahúzási sebessége – egyszerűen magyarázva - 3DNyomtass.hu
A túl nagy sebesség problémákat okozhat (Forrás: All3dp)

A visszahúzási sebesség a másik fontos visszahúzási beállítás, amely meghatározza, hogy a visszahúzás milyen gyorsan történik. Ez a beállítás nagyon fontos, mert befolyásolhatja a nyomtatási időt, valamint azt, hogy a visszahúzás mennyire hatékonyan küszöböli ki a húrozást.

Például, ha felére csökkenti a visszahúzási sebességet, miközben megtartja ugyanazt a visszahúzási távolságot, csak súlyosbíthatja a húrozási problémákat. Ennek az az oka, hogy a túl lassú sebesség nem csökkenti elég gyorsan a nyomást ahhoz, hogy megakadályozza a felesleges anyag kijutását a fúvókán. A spektrum másik oldalán a túl nagy sebesség számos problémát okozhat, beleértve a filament elszakadását a hot enden belül – és továbbra is előfordulhat húrozás.

Míg egyes gyártók nagyobb sebességet határoztak meg a Bowden extrudálási beállításokhoz, a közvetlen extrudálást alkalmazó felhasználók valamivel alacsonyabb sebességet ajánlottak, de a választott nyomtatószáltól is függ a sebesség megfelelő kiválasztása.

Ideális esetben a leggyorsabb működési sebességet szeretné használni a húrozás és a nyomtatási idő csökkentése érdekében. Referenciaként a szeletelő alapértelmezett visszahúzási sebessége valószínűleg 30 és 60 mm/s között lesz. Ha ez az érték nem működik a nyomtatónál, próbálja csökkenteni 10 vagy 15 mm/s-ra, és 5 mm/s-os lépésekben növelni a sebességet. Nyomtassa ki a tesztmodellt minden alkalommal, amíg a probléma meg nem szűnik.

Minimális utazás

A 3D nyomtató visszahúzási sebessége – egyszerűen magyarázva - 3DNyomtass.hu
Próbáld... és próbáld... és próbáld... amíg nem lesz jó (Forrás: All3dp)

Ha két visszahúzó mozgás történik egymáshoz közel, akkor a nyomtatószálat visszahúzzák, extrudálják, visszahúzzák, majd ismét extrudálják, mindezt rövid időn belül. Az filament mozgásának ez az állandó megfordítása növeli a fúvóka eltömődésének esélyét, és itt jön a képbe a minimális utazási távolság beállítása.

A minimális utazási távolság szabályozza, hogy egy adott területen milyen gyakran forduljon elő visszahúzás. Ezt úgy érik el, hogy beállítják, hogy a fúvóka egy meghatározott távolságot mozduljon el, mielőtt ismét végrehajthatja a visszahúzást.

Míg egy nagyobb minimális távolság növeli a szálazódás valószínűségét azzal, hogy megakadályozza az újrahúzásokat, addig csökkenti a nyomófej eltömődésének esélyét. Ez a beállítás különösen akkor hasznos, ha olyan modellt nyomtat, amelyben sok közeli, de különálló hely található, ahol visszahúzódások előfordulhatnak, például egy hajkefe. A minimális utazási távolság általában 1-2 mm, de ezt az értéket 1 mm-es lépésekben kell módosítani, ha problémái vannak.

Egyéb opciók

A 3D nyomtató visszahúzási sebessége – egyszerűen magyarázva - 3DNyomtass.hu
A TPU és a rugalmas anyagok előnyére válhatnak a Cura további beállításai (Forrás: All3dp)

Végül, ha továbbra is problémái vannak a visszahúzási távolság, a sebesség és a minimális utazási távolság beállítása után, vagy egyszerűen csak finomhangolni szeretné a beállításokat, akkor van néhány egyéb lehetséges beállítás, amelyeket érdemes megnéznie.

Az első lehetőség a visszahúzás engedélyezése után a „Retract at Layer Change” (Visszahúzás rétegváltáskor), hogy a mozgás mindig megtörténjen, amikor egy réteg elkészül, bár ez többnyire akkor javasolt, ha a visszahúzási távolság alacsony.

Ha rugalmas anyagot, például TPE-t vagy TPU-t nyomtat, hasznos lehet a „Retraction Extra Prime Amount” választása. Ennek az az oka, hogy a nyomtató megpróbálja kompenzálni az anyagveszteséget, amikor a filamentet visszatolja, mert a rugalmas anyagok visszahúzódása más szálakhoz képest némileg tovább tarthat.

Mivel a filamentet lekoptathatja az adagolókerék, amikor oda-vissza húzza, a „Maximális visszahúzási szám” meghatározása korlátozza, hogy hányszor történhet visszahúzás egy adott anyaghosszon, amely a „Minimális kihúzási távolság” alatt van beállítva.

A visszahúzással kapcsolatos egyéb beállítások közé tartozik a Fésülési mód. Az „Utazáskor kerülje a nyomtatott részeket” és az „Utazáskor kerülje el a támasztékokat”, amelyek eléggé magától értetődőek, bár hátrányaik közé tartozik a nagyobb esetleges szivárgás, valamint a hosszabb utazási mozgások.

Eredeti forrás: All3dp.com

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj értesítést akcióinkról, felhívásainkról, és kapj havi összefoglalókat!

Hasonló blogbejegyzések

Szoftverek-Blog

A Legjobb AI 3D modell generátorok

A technológia mindig is arra szolgált, hogy megkönnyítse az emberek dolgát, és a fejlett technológiai előrelépések gyorsabbá és hatékonyabbá tegyék a folyamatokat. A 21. században

3D nyomtatás-blog

3D nyomtatott fürdőszobai kiegészítők: 15 hasznos modell

Piperecikkek Akár egy apró, funkcionális fürdőszobát is kinyomtathat 3D-ben! (Forrás: All3dp) Ha új hangulatot szeretne teremteni otthonában a dekorációval, akkor miért ne adhatna szépséget a

3DNyomtass.hu - Minden ami 3D Nyomtatás!

3DNyomtass.hu igény szerint készít tervezési iterációkat belföldi kisvállalatoknak és egyéni vállalkozóknak. Koncepciókat és 3D nyomtatott termékeket kínálunk az ügyfelek számára a gyorsított termékfejlesztés elősegítésére, valamint támogatást nyújtunk, hogy termék ötleteid minél előbb valós termékként kaphasd vissza.

Elérhetőségek

1135 Budapest Szent László út 4.
1. emelet 2. iroda

+36 20 2290 453
+36 20 5492 533

Fiókom

© 2023 Minden jog fenntartva a 3DNyomtass.hu által. Fejlesztő és karbantartó Kriston Tibor