3D nyomtatóágy tapadás: Minden, amit tudnod kell

Megosztás

Tartalom

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az ágytapadás az a képesség, amivel a 3D nyomtatott műanyag képes „ragadni” a nyomtatás során használt alaplemezhez. Amikor a 3D nyomtatott tárgyak nem maradnak a helyükön az alaplemezen, akkor görbülhetnek, elmozdulhatnak, és emiatt deformált nyomtatások születhetnek. A készítők különböző típusú 3D nyomtatás felületeket használnak, hogy segítsenek a különböző anyagoknak ragadni az alaplemezhez nyomtatás közben.

Leggyakrabban a 3D nyomtatók alumíniumot, rozsdamentes acélt, üveget, BuildTak-ot, Kapton szalagot, PET szalagot, maszkoló szalagot vagy PEI fóliát használnak. Nincs egyetlen ágytípus sem, ami minden filamentumtípus tapadásához a legjobb lenne. Beszéljünk tehát arról, melyek a fontos tényezők, amelyek befolyásolják az ágy tapadását, valamint néhány módszerről, amelyekkel javíthatjuk a tökéletes rögzítés esélyét.

Mi a fontos?

3D nyomtatóágy tapadás: Minden, amit tudnod kell - 3DNyomtass.hu
Egy egyszerű teszt a felület nedvesedésének kimutatására (Forrás: All3dp)

Az ágy tapadása három tényezőtől függ:

  • Mennyire „nedvesíti” a műanyag az építőlemezt
  • Hőtágulás
  • Mennyire vízszintes az ágy

Az építőlemez nedvesítése

A nedvesítés egy folyadék képességére utal, hogy alkalmazkodjon és tapadjon egy szilárd felülethez. Amikor a filamentumot egy nyomtatólapra nyomják, megpróbál alkalmazkodni a nyomtatási felülethez nyomtatás közben. Ideális esetben a műanyag egy olyan nyomtatófelülethez tapad, amelynek nagy a felülete a műanyag és közte. A nagy alkatrészeknél a nyomtatólappal érintkező felület nagy. Ezért a nyomatnak a nyomtatólaphoz való tapadási képessége általában nagyon jó. Ezért gyakran adnak hozzá tapadást segítő elemeket, mint például a peremeket, a nyomatok alapjához, hogy növeljék az érintkezési felület területét. Ez jelentősen javítja a tapadást.

Hőtágulás

A hőtágulás egy objektum méretének változását írja le különböző hőmérsékleteken. A nyomat alja és teteje közötti hőmérséklet-különbségek miatt a tárgy szélei leválhatnak a 3D nyomtatás során. Ez problémás az olyan anyagok esetében, mint az ABS, amelyek fűtött építőlemezeket igényelnek a nyomtatáshoz. Sajnos kényes egyensúly van a hőtágulás és a 3D nyomtatás között. A műanyag rétegeknek valamennyire le kell hűlniük ahhoz, hogy egyáltalán létrejöjjön egy 3D-s objektum, de nem annyira, hogy ezt a peremlehúzódást, más néven vetemedést okozzák.

Mindezek ellenére a hőtágulás mindaddig kezelhető, amíg megfelelő óvintézkedéseket tesznek a nyomtatás során.

Az ágy és a burkolat hőmérséklete egyaránt fontos szempont az ágytapadásnál. Beállítja az alsó rétegek hőmérsékletét és a környező levegő hőmérsékletét, hogy csökkentse a hőtágulást. Az egyenletes hőmérséklet a 3D nyomtatás során csökkenti a vetemedés valószínűségét, és jobb tapadás érhető el.

Szintnyomtatás

Ahhoz, hogy a filament az ágyhoz tapadjon, fontos, hogy a fúvóka egyenletes és megfelelő távolságra legyen az építőlemeztől. Van egy olyan távolság, ahol a nyomtatószál elég közel van az alaplemezhez ahhoz, hogy hozzátapadjon. Ha túl közel van a filament az alaplemezhez, akkor a fúvóka letépi a korábban nyomtatott anyagokat az építőlemezről.

Egyszerű megoldások

3D nyomtatóágy tapadás: Minden, amit tudnod kell - 3DNyomtass.hu
A tiszta, vízszintes ágy elengedhetetlen a jó ágytapadáshoz (Forrás: All3dp)

Sok mindent meg lehet tenni annak érdekében, hogy jó felületet készítsen a 3D nyomatok számára.

Építőlemez ellenőrzése

A jó tapadás a jó felülettel kezdődik. Ha kétségei vannak, minden nyomtatás előtt tisztítsa meg az építőlemezt alkohollal és mikroszálas kendővel. Természetesen ellenőriznie kell, hogy az Ön által használt építőlemez anyaga kémiailag kompatibilis-e az alkohollal. (Ha üveget használ, amely egy nagyon elterjedt ágyazat, akkor jó.) Ez biztosítja, hogy az építőlemezen lévő szennyeződések ne akadályozzák meg a műanyag tapadását az építési felülethez.

Ezután az építőlemez vízszintbe állításával  biztosítható az, hogy az olvadt filament elég közel legyen az építőlemezhez , hogy megtapadjon rajta. Ez az első dolog, amit ellenőrizni kell, ha a nyomatok nem tapadnak az építőlemezhez.

3D nyomtatott segédeszközök

A karimák a nyomatnak az építési felülettel érintkező felületének növelésére szolgálnak. Több érintkezés nagyobb tartóerővel egyenlő, így a perem használata mindig javítja a nyomat tapadását. A tutajok segítségével eltávolítják a nyomat potenciálisan problémás alsó rétegét az egyenletből, és egy könnyen nyomtatható platformmal ellensúlyozzák. Ha problémái vannak az alaplemezhez való tapadással, egy tutaj átvállalja a nyomtatás nehézségeit. Meg kell jegyezni, hogy a tutajon a nyomtatási felület rosszabb minőségű lehet, mivel a nyomtatás során a tutaj tetején lebeg az a rész. Így, ha a tutajjal érintkező felületnek nem kell tökéletesen kinéznie, ez lehet a legjobb módszer a tapadás javítására.

A még célzottabb megoldás érdekében a vázlatvédők segítenek megelőzni a vetemedést azáltal, hogy a nyomtatás során visszatartanak némi maradék környezeti hőt a nyomat körül. Ez kisebb hőmérséklet-különbséget hoz létre a nyomat és a környező levegő között, és így kevesebb erő húzza le a nyomatot az építési felületről.

3D nyomtatóágy tapadás: Minden, amit tudnod kell - 3DNyomtass.hu
Vázlatvédő pajzs használatban (Forrás: All3dp)

Szeletelő beállításai

Fontos, hogy az anyagának megfelelő hot end hőmérsékleten nyomtasson. A kiextrudált műanyag és a hűtött műanyag közötti nagy hőmérsékleti különbség valószínűleg a nyomtatás deformálódásához vezet. Ez akkor fordul elő, ha ABS-sel nyomtat, mivel a hőmérséklet-tartomány (210-250 °C) hőtágulási erőt okozhat a nyomatban. Ez hozzájárul ahhoz, hogy a nyomat szélei meghajlanak nyomtatás közben.

A ventilátor sebessége az első réteg és a teljes nyomat során szintén hatással lehet a nyomattapadásra. Általában minél tovább olvad a műanyag, annál jobban tapad. Ezért a kisebb ventilátorsebesség általában jobb eredményeket eredményez. Ezt azonban egyensúlyba kell hozni a műanyag hűtési igényeivel. Hűtés nélkül a filament túlságosan megolvad, és a nyomat geometriája sérül.

Fizetős megoldások

3D nyomtatóágy tapadás: Minden, amit tudnod kell - 3DNyomtass.hu
Számos dolgot vásárolhat az ágy tapadásának javítására, beleértve a szokásos ragasztót is! (Forrás: All3dp)

Van még néhány dolog, amellyel javíthatja az építő lemez tapadását, a felület egyszerű bevonatolásától kezdve az ágy fűtőelem hozzáadásával történő javításáig.

Fűtött ágy hozzáadása

A magasabb ágyhőmérséklet biztosítja, hogy a nyomtatott szál hosszabb ideig olvadt maradjon, ami segít a szálnak az ágyhoz tapadni azáltal, hogy több időt ad neki.

A túl sok hő és a nyomat azonban elveszítheti a méretstabilitást. Ez akkor fordul elő, ha a magasabb rétegek súlya összenyomja az alsó rétegeket, mielőtt azok kellően lehűlnének. Ha egy nyomat vetemedik az építőlemezen, az ágy hőmérsékletének 5 fokkal történő emelése segíthet. Ha a nyomat „olvadtnak tűnik”, amikor elkészült, próbálja meg 5 fokkal csökkenteni az ágy hőmérsékletét.

Az ágy bevonása

Ezek a technikák lényegében „ragasztják” a nyomatot az építési felületre.

  • A sóoldat úgy működik, hogy lehetővé teszi, hogy az olvadt filament jobban nedvesítse az építmény felületét az összetételének megváltoztatásával.
  • Az Aqua Net hajlakk elég jól működik, mivel nincs benne zavaró adalék. Használhat más márkájú hajlakkot is, de ezeknek kevés adalékanyagot kell tartalmazniuk ahhoz, hogy megfelően segítsék az ágytapadást.
  • Az eltűnő lila ragasztórúd jól működik, mert tudja, hogy vizuálisan letakarta az építőlapot. (Ezzel szemben az átlátszó ragasztónál kicsit nehezebb megmondani, hogy elegendő fedést alkalmaztak-e)
  • A Wolfbite egy üvegágy-ragasztó, amely segít a nyomatoknak a nyomtatóágyra tapadni. Létezik többféle Wolfbite típus, melyek mindegyike kifejezetten egy-egy filament típushoz készült.

Az ágy cseréje

Ha a fenti lehetőségek egyike sem működik, egy másik megoldás az építőlemez teljes cseréje.

Mint említettük, különböző típusú ágyak léteznek, és mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Míg az üvegágyak kedvezőbb méretűek, ezért extra ragasztót is igényelnek, és nem rugalmasak ahhoz, hogy lepattanjanak az alkatrészek róla – ellentétben a sima vagy texturált PEI-lapokkal. Ezeknél azonban a Z eltolásnál lehetnek problémák. A polipropilén (PP) ágyak is megfizethetőek, és ellenállnak a magas ágyhőmérsékletnek, ugyanakkor az első réteggel előfordulhatnak problémák.

Még mindig nem ragadnak a nyomatok?

3D nyomtatóágy tapadás: Minden, amit tudnod kell - 3DNyomtass.hu
Még ragasztószalag is használható arra, hogy megakadályozza a vetemedést az építőlemezen (Forrás: All3dp)

Ha már kipróbálta a fenti módszereket, de még mindig nem ragadnak meg a nyomatok, itt van két nem szokványos módszer a nyomatok ragasztására, amelyek segítenek megmenteni néhány nagy vetemedésre hajlamos nyomatot.

Az ágy felkészítése

A látható felület növelésén túl, amit a peremmel érünk el, a mikroszkopikus felület (azaz érdesség) növelhető az építőlemezen csiszolással a 3D nyomtatási tapadás javítása érdekében. Ez a módszer oda vezetett, hogy a készítők matt/érdesített üvegágyakkal nyomtattak a tapadás érdekében.

Általában elég egy finom szemcséjű csiszolópapír (600-as vagy nagyobb) használata az üveg enyhe megkarcolásához. Ez olyan mikrostruktúrákat hoz létre, amelyekhez a nyomat megtapad anélkül, hogy hosszú távon károsítaná az üveget. Ez a módszer valamivel mattabb felületet eredményez, mint a közvetlenül polírozott üvegre történő nyomtatás.

Ragasztószalag nyomtatás közben

Ha egyébként tökéletes nyomatod van, ami félúton folyamatosan leválik, használj ragasztószalagot! A fenti képen látható módon szüneteltetheti a nyomtatást, és ragasztószalaggal ragaszthatja vissza az építőlemezre vetemedő pereméleket. Bármilyen furcsán is hangzik, működik – bár lehet, hogy nem hosszú távú megoldás.

Eredeti forrás: All3dp.com

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj értesítést akcióinkról, felhívásainkról, és kapj havi összefoglalókat!

Hasonló blogbejegyzések

Szoftverek-Blog

A Legjobb AI 3D modell generátorok

A technológia mindig is arra szolgált, hogy megkönnyítse az emberek dolgát, és a fejlett technológiai előrelépések gyorsabbá és hatékonyabbá tegyék a folyamatokat. A 21. században

3D nyomtatás-blog

3D nyomtatott fürdőszobai kiegészítők: 15 hasznos modell

Piperecikkek Akár egy apró, funkcionális fürdőszobát is kinyomtathat 3D-ben! (Forrás: All3dp) Ha új hangulatot szeretne teremteni otthonában a dekorációval, akkor miért ne adhatna szépséget a

3DNyomtass.hu - Minden ami 3D Nyomtatás!

3DNyomtass.hu igény szerint készít tervezési iterációkat belföldi kisvállalatoknak és egyéni vállalkozóknak. Koncepciókat és 3D nyomtatott termékeket kínálunk az ügyfelek számára a gyorsított termékfejlesztés elősegítésére, valamint támogatást nyújtunk, hogy termék ötleteid minél előbb valós termékként kaphasd vissza.

Elérhetőségek

1135 Budapest Szent László út 4.
1. emelet 2. iroda

+36 20 2290 453
+36 20 5492 533

Fiókom

© 2023 Minden jog fenntartva a 3DNyomtass.hu által. Fejlesztő és karbantartó Kriston Tibor