3D nyomtatóágy szintezés: Egyszerű, lépésről lépésre útmutató

Megosztás

Tartalom

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az FDM 3D-nyomtatás varázslatának lényege nagy mértékben a filamentben rejlik. Ez az anyag megbízhatóan viselkedik bizonyos hőmérsékleteken, lehetővé téve számunkra, hogy irányítsuk a formázását, és így létrehozhassunk egyedi 3D-nyomtatott tárgyakat.

Amikor egy 3D-nyomtatót használ, több fontos tényezőt kell figyelembe vennie annak érdekében, hogy magas minőségű, sikeres nyomtatást érjen el. Az egyik kulcsfontosságú tényező a sík nyomtatóágy, mivel ez növeli annak esélyét, hogy az anyag egyenletesen legyen kinyomtatva az egész felületen.

Ebben a cikkben részletesen fogunk beszélni mindarról, amit tudnia kell a nyomtatóágy beállításáról, kezdve a problémák azonosításával. Később tárgyaljuk, mikor és hogyan érdemes beállítani a Z magasságot, ami bizonyos helyzetekben szükségessé válhat.

Mikor kell beállítani a nyomtatóágyat?

3D nyomtatóágy szintezés: Egyszerű, lépésről lépésre útmutató - 3DNyomtass.hu
Ha az első réteg ki van kapcsolva, az nem jó jel a nyomat többi részére (Forrás: All3dp)

Egy sík nyomtatóágynak egyenletes első réteget kell eredményeznie. Vizuálisan úgy fog kinézni, mintha szépen „szorosan” lennének a vonalak végig. Gyakran elég nyilvánvaló, ha valami nincs rendben az első réteggel, és ez néha az egyenetlen nyomtatóágy eredménye.

Íme néhány gyakori jel, hogy az ágy nincs egy síkban:

 • A filament nem tapad meg az építőfelületen bizonyos területeken.
 • A filament nem hagyja el a fúvókát néhány helyen.
 • A filament magassága és szélessége változik az építőfelületen.
 • A filamentvonalak közötti részek változnak az építőfelületen.

Most, hogy tudjuk, mit kell keresni, lássuk, mit kell tenni a javításhoz!

Szükséges eszközök

3D nyomtatóágy szintezés: Egyszerű, lépésről lépésre útmutató - 3DNyomtass.hu
Egy ABL érzékelővel sok időt takaríthat meg (Forrás: All3dp)

A kiegyenlített ágyakkal kapcsolatos problémák leggyorsabb és legegyszerűbb módja egy automatikus ágyszint-kiegyenlítő (ABL) érzékelő használata. Különféle szintező érzékelők léteznek. A köztük lévő technológiai különbségektől függetlenül alapvetően mindegyik a fúvóka vagy érzékelő és az építési felület közötti távolságot méri.

Az érzékelőn kívül az automatikus ágyszintbeállításhoz firmware-frissítés is szükséges, hogy le tudja fordítani a bemeneti adatokat az érzékelőről a nyomtatóra, ezért ezt is fontos szem előtt tartani.

Még az automatikus ágykiegyenlítés esetén is jó ötlet lehet az ágyat időnként manuálisan vízszintezni, mert az automata rendszerek valójában nem állítják vízszintbe az ágyat. Ezenkívül, ha jobban ismeri a nyomtató alkatrészeit, jobban meg tud javítani bármit, ha az elromlik.

Kézi ágyszintezés

Azok számára, akik még nem szereltek fel ABL-érzékelőt, manuálisan kell vízszinteznie az ágyat. Íme egy jó kezdő eszközkészlet, amelyre szüksége lesz:

 • Papír:  Szüksége lesz egy darab papírra, amelyet kényelmesen tarthat, illetve a fúvóka hegye és az építőlemez közé csúsztathatja. A szabványos nyomtatópapírtól (méretre vágva) a névjegykártyákig bármi működik, amíg a papír megtartja a formáját. Az a fontos, hogy mindig ugyanazt a papírt használja a szintezés során és közben.
 • Csavarhúzó vagy imbuszkulcs: A 3D nyomtató ágyához szükség lehet ezen eszközök egyikére az ágyon lévő csavarok beállításához (ha nincsenek forgó gombok).
 • Hőálló kesztyű: A védelem fontos, ha a fúvóka közelében dolgozik. Néhány kesztyű, mint ezek a Hanza munkaruhától, hasznosak lehetnek.
 • Egy tiszta pamut kendő és egy sárgaréz kefe: A tiszta fúvóka boldog fúvóka. Egy mini ecset (vagy valami hasonló) jó, ha van.
3D nyomtatóágy szintezés: Egyszerű, lépésről lépésre útmutató - 3DNyomtass.hu
Attól függően, milyen az alaplemez, lehet, hogy jobb, ha mellőzi a borotvapengét. (Forrás: All3dp)
 • Borotva (vagy műanyag) penge vagy spatula: Ha van valamelyik eszköze ezek közül, akkor a BuildTak spatulával például, könnyen lekaparhatja a maradványokat az építőlemez felületéről. A penge is jó lehet elre a célra, de ügyeljen arra, hogy ne karcolja meg az építőlemezt.
 • Mosogatószappan és tiszta, száraz pamut kendő: Könnyen eltávolíthatja a port és a szennyeződéseket ezekkel a szokványos háztartási eszközökkel.
 • Izopropil-alkohol: Minden 3D-nyomtató-tulajdonos számára alaptartozék, az IPA ami lehetővé teszi a 3D nyomtatóra rögzített építési felület tisztítását. Ellenőrizze, hogy az építőfelület elbírja-e a tisztítószert.

Előkészítés

3D nyomtatóágy szintezés: Egyszerű, lépésről lépésre útmutató - 3DNyomtass.hu
Az építőlemez tisztítása jó első lépés a szép vízszintes ágy eléréséhez (Forrás: All3dp)

Miután összegyűjtötte az összes eszközt, készen áll néhány beállításra… majdnem! Mielőtt a hardverrel foglalkoznánk, biztosítanunk kell, hogy minden tiszta legyen.

Tisztítsa meg a fúvókát

Először is! Ha műanyagmaradvány van a fúvóka hegyén, az ágy és a fúvóka közötti rés megszűnik. Szerencsére a hegy könnyen tisztítható száraz pamutkendővel.

Melegítse fel a fúvókát az utoljára használt nyomtatási hőmérsékletre, és törölje le a felesleges műanyagot. Ha nem szimpatikus ez a megoldás, akkor sárgaréz kefével óvatosan megtisztíthatja a hegyét. Ügyeljen arra, hogy ne vigye túlzásba, különben a fúvókát megsérthetik a kemény sárgaréz sörték.

Amikor a hot end közelében dolgozik, ügyeljen a megfelelő biztonsági gyakorlatok betartására, mint például a hőálló kesztyű viselése és a józan ész használata.

Tisztítsa meg az építési felületet

A fúvókához hasonlóan a 3D nyomtatóágy felületének is tisztának kell lennie. Üveg építési felületnél többnyire borotvapengét vagy spatulát használhatunk az esetleges nagyobb maradványok és törmelékek lekaparására. A penge más kemény felületeken is használható, de ügyeljen arra, hogy ne használja olyan építőlemezen, amely könnyen megsérülhet, például PEI- bevonatún.

A törmelék eltávolítása után folytathatjuk az építőlemez mosását. Ha eltávolítható az építőlemez, akkor a mosogatóban való tisztítása közönséges mosogatószerrel és langyos vízzel elég jól működik. Nem eltávolítható építőlemezhez használhat izopropil-alkoholt papírtörlőn vagy ruhán. Ezután törölje szárazra egy puha ruhával.

Ha teheti, ne érintse meg puszta kézzel a tiszta építési felületet, mert ez szennyeződést rakhat le a bőréről a lemezre. Ne akarjuk, hogy zsír kerüljön a felületre, mert ez hátrányosan befolyásolhatja az ágy tapadását. Különböző típusú építési felületeknél más technikák is alkalmazhatók, ezért feltétlenül ellenőrizze, hogy mit kell tennie, hogy elkerülje a felület sérülését.

Meleg vagy hideg?

Az ágykiegyenlítés során nem számít, hogy az ágy és a fúvóka meleg vagy hideg, hacsak nem tervezi, hogy csak egy beállításkészlettel nyomtat. Ebben az esetben, ha a szintezés előtt felmelegítjük az adott hőmérsékletre, az segíthet a vízszint pontosságának biztosításában (mivel az anyagok melegítéskor kissé kitágulnak), de ez nem feltétlenül szükséges.

Ágyszintezés

3D nyomtatóágy szintezés: Egyszerű, lépésről lépésre útmutató - 3DNyomtass.hu
Ha a fúvóka túl közel van az egyik területen, akkor lehet, hogy túl messze van egy másikon (Forrás: All3dp)

A 3D nyomtatóágy kézi szintezése még a tapasztalt gyártók számára is frusztráló élmény lehet. Azonban amint megérti a folyamat alapjait, könnyen elsajátítja ezt a hasznos készséget. Íme, hogyan kell csinálni:

1. lépés: Hozzon létre néhány munkaterületet

A legtöbb FDM 3D nyomtatóágy négy állítható csavarral van rögzítve az alaplap sarkaiban. Állítson minden csavaron néhány fordulatot, hogy növelje a fúvóka és az alaplap közötti távolságot.

2. lépés: Pozícionálja a Nyomtatófejet

Most azt szeretnénk elérni, hogy a fúvóka közel legyen az alaplemezhez. Ehhez egyszerűen álítsa haza a nyomtatófejet a nyomtatónál vagy vezérlő szoftverénél rendelkezésre álló módszerrel.

Ez a fúvókát arra a pozícióra küldi, amelyet a gép a gyártási térfogat területén (0, 0, 0) tekint. Ami fontos, az a harmadik 0, ami a Z koordinátát jelenti, mert ezen a magasságon fogja a gép kinyomtatni az első réteget.

Végül kapcsolja ki (vagy oldja fel) a léptetőmotorokat, hogy szabadon tolhassa a nyomtatófejet az XY síkon belül. Ezt ismét a nyomtató firmware-jének kell biztosítania. Ügyeljen arra, hogy ne nyomja túl gyorsan, mert ez töltést okozhat a motorban.

3. lépés: Mérje meg és állítsa be

3D nyomtatóágy szintezés: Egyszerű, lépésről lépésre útmutató - 3DNyomtass.hu
Egy kis türelemmel és egy nyomtatott markolatgombbal az ágy szintezése egyszerű lehet (Forrás: All3dp)

A 3D nyomtatóágyat úgy szeretnénk kalibrálni, hogy az a lehető legegyenletesebb legyen mind a négy sarkánál és a közepén. Ezeken a helyeken a fúvókának éppen csak meg kell érintenie az építőlemezt, és ezért próbálunk valami vékony tárgyat átengedni közöttük – például egy papírlapot. A papírt mozgatva éppen addig megyünk, amíg érezzük az ellenállást. Ez biztosítja, hogy a „rés” mind az öt helyen pontos és egyenletes legyen.

Helyezze a nyomtatófejet az ágy egyik sarkába, és helyezze a papírt a fúvóka hegye és a nyomtatóágy közé. Ha nincs ellenállás, amikor oda-vissza húzza a papírt a fúvóka és az ágy között, állítsa be a legközelebbi szintezőcsavart a rés meghúzásához. Ügyeljen arra, hogy ne gyakoroljon nyomást a 3D nyomtató ágyára (például a kezével), mert ez annyira lenyomja az ágyat, hogy a rés nagyobb lesz, mint amilyen valójában. Ismételten csúsztassa a papírt, és addig állítsa be a csavart, amíg enyhe húzódást nem érez a fúvóka és az építőlemez felől.

Ismételje meg ugyanezt a folyamatot az összes többi sarkon. Ha a sarkok rendben vannak, helyezze a nyomtatófejet az alaplap közepére, és ellenőrizze, hogy ott is ugyanaz az ellenállás érezhető-e. Ha szükséges, állítsa be újra a csavarokat.

Végül ellenőrizze újra az egyes sarkokat és a közepét, mivel az egyik sarokban végzett beállítások hatással lehetnek a többire. Ha ez a helyzet, ismételje meg a teljes eljárást, amíg mind az öt pont kiegyenlítődik.

4. lépés: Vizsgálja meg az első réteget

A teljes 3D nyomtatási feladat futtatása előtt célszerű csak az első réteget kinyomtatni, hogy ellenőrizni lehessen a szintezés sikerességét. Ha sikeres, az első rétegnek többé-kevésbé ugyanúgy kell kinéznie a teljes felületen. Ha nem, akkor lehet, hogy tovább kell módosítania a szintet.

A fúvóka résének beállítása

3D nyomtatóágy szintezés: Egyszerű, lépésről lépésre útmutató - 3DNyomtass.hu
A fúvóka és az alaplemez közötti távolság elengedhetetlen ahhoz, hogy az első réteg megfelelően "összenyomódjon" a 3D nyomtatás során. (Forrás: All3dp)

Az ágy szintezése és a Z magasság beállítása, más néven Z offset, gyakran kerül szóba együtt. Általában két módszerrel lehet beállítani a Z magasságot, és ezeket különböző időpontokban alkalmazzák.

Az első módszer a firmware-en keresztül történő beállítás, így ez egyfajta „rögzített” érték, amely általában csak a nyomtató kalibrálásakor változik. A második módszer a szeletelőn keresztül történő beállítás („első réteg magasságként”), és ezt az anyagtól, a nyomat típusától vagy az ágytípustól függően egy adott nyomtatási feladat előtt beállíthatja.

Akárhogy is, fontos tudni, hogy a Z magasság beállítását általában nem olyan gyakran végzik el, mint az ágy szintezését. Nem kell beállítania a Z magasságot, hogy kompenzálja a rossz ágyszintezést. Elméletileg a firmware Z magasságát kell megfelelően beállítani az ágy szintbe állítása előtt, hogy amikor a fúvóka eléri az alaphelyzetét (0, 0, 0), a harmadik 0 a megfelelő helyen legyen.

Ha túl gyakran hagyatkozik a Z magasságra, hogy elérje a megfelelő távolságot a fúvóka és a nyomtatási felület között, az szélsőséges (például a lehető legalacsonyabb Z magasság) eléréséhez vezethet, ami nem teszi lehetővé a jövőbeni beállításokat.

Mikor kell beállítani a Z magasságot?

Noha óvakodunk a Z magasság gyakori beállításától, néha szükséges. Íme néhány jel, amely arra utal, hogy a fúvóka rést esetleg módosítani kell.

AZT JELZI, HOGY A FÚVÓKA RÉS TÚL KICSI:

 • Az első réteg alig látható, vagy nagyon vékony.
 • Keveset vagy egyáltalán nem extrudál anyagot az építőlemezre.
 • A filamentum összegyűlik a fúvókán.

 

AZ JELZI, HOGY A FÚVÓKA RÉS TÚL NAGY:

 • Az anyag nem tapad az építőlemezre.
 • A filamentum úgy jön ki, mint a spagetti.

Eredeti forrás: All3dp.com

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj értesítést akcióinkról, felhívásainkról, és kapj havi összefoglalókat!

Hasonló blogbejegyzések

Szoftverek-Blog

A Legjobb AI 3D modell generátorok

A technológia mindig is arra szolgált, hogy megkönnyítse az emberek dolgát, és a fejlett technológiai előrelépések gyorsabbá és hatékonyabbá tegyék a folyamatokat. A 21. században

3D nyomtatás-blog

3D nyomtatott fürdőszobai kiegészítők: 15 hasznos modell

Piperecikkek Akár egy apró, funkcionális fürdőszobát is kinyomtathat 3D-ben! (Forrás: All3dp) Ha új hangulatot szeretne teremteni otthonában a dekorációval, akkor miért ne adhatna szépséget a

3DNyomtass.hu - Minden ami 3D Nyomtatás!

3DNyomtass.hu igény szerint készít tervezési iterációkat belföldi kisvállalatoknak és egyéni vállalkozóknak. Koncepciókat és 3D nyomtatott termékeket kínálunk az ügyfelek számára a gyorsított termékfejlesztés elősegítésére, valamint támogatást nyújtunk, hogy termék ötleteid minél előbb valós termékként kaphasd vissza.

Elérhetőségek

1135 Budapest Szent László út 4.
1. emelet 2. iroda

+36 20 2290 453
+36 20 5492 533

Fiókom

© 2023 Minden jog fenntartva a 3DNyomtass.hu által. Fejlesztő és karbantartó Kriston Tibor