Legjobb PLA filamentek

Megosztás

Tartalom

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az PLA a legnépszerűbb anyag az otthoni 3D nyomtatásban. Olcsó, könnyű vele dolgozni, és jó tulajdonságokkal rendelkezik. Használhatja sokféle célra, és elérhető számos különböző színben és típusban.

Mivel sok cég kínál PLA filamentet, nehéz jó minőségűt választani, főleg, ha az árak nagyon eltérnek, de nincs közvetlen kapcsolat az ár és a minőség között. Nem érdemes a legolcsóbbat választani, ha az rossz nyomtatási eredményeket hoz, de nem kell a legdrágábbat sem megvenni, ha egy olcsóbb is ugyanolyan jó lehet.

Ezen listánk segít megtalálni a legjobb PLA filamentet és segít kiválasztani, hogy melyiket érdemes megvenni.

eSUN PLA+

Legjobb PLA filamentek - 3DNyomtass.hu
eSUN PLA+ (Forrás: All3dp)

Az eSun széles PLA kínálata számos különböző színt, valamint különféle tulajdonságokat és befejeződéseket tartalmaz.

Bár a cég továbbra is gyárt „szabványos” PLA-t, úgy tűnik, hogy az eSun PLA+ a legfőbb ajánlata. Az eSun PLA+ egy olyan PLA formulája, amely adalékokkal van kiegészítve, hogy javítsa a szívósságát és rétegkapcsolati tulajdonságait. Az eSun PLA+ állítólagos mérettoleranciája ±0,03 mm, és 1,75 mm vagy 2,85 mm átmérőben kapható. A teljesítménye állítólag közelít az ABS-hez, miközben megőrzi a PLA-ra jellemző könnyű nyomtathatóságot.

Az eSun PLA+ mellett az eSun számtalan PLA típust kínál, ideértve a matt PLA-t, fa-szállal megerősített PLA-t, kő-szerű „eMarble” PLA-t, selyem, szivárvány selyem, dikromatikus, trikromatikus… az egész palettát.

Az eSun PLA legtöbbje 1 kg-os tekercs formájában kapható, bár önálló PLA filament utántöltőket is kínál azoknak, akik újrahasznosítható tekercseket használnak (amelyeket szintén tőlük vásárolhatnak – vagy akár sajátot is nyomtathatnak).

Inland PLA+

Legjobb PLA filamentek - 3DNyomtass.hu
Inland Black PLA+ (Forrás: All3dp)

A Micro Center saját márkája, az Inland, számos népszerű alacsony költségű filament opciót kínál. Az Inland PLA például egy népszerű választás a mindennapi olcsó 3D nyomtatáshoz. Ugyanakkor az Inland PLA+ ideális kozmetikai nyomatokhoz, prototípusokhoz, íróasztali játékokhoz, alacsony terhelésű alkalmazásokhoz és más fogyasztói termékekhez.

Míg az PLA és a PLA+ újrahasznosítható karton tekercseken érkezik, az PLA+ elérhető spool nélküli „masterspool” utántöltőként is. A széles választékot színek töltik ki, beleértve a feketét, fehéret, alapszíneket, valamint olyan szakértői színeket is, mint a magenta vagy a világító kék, bár nem található annyira sokféle lehetőség, mint más filamenteknél ezen a listán (például matt vagy selyemhatású anyagok). A filament 1,75 mm átmérőben kapható, és állítólagos mérettoleranciája ±0,05 mm.

Hatchbox PLA

Legjobb PLA filamentek - 3DNyomtass.hu
Hatchbox PLA (Forrás: All3dp)

A Hatchbox az egyik legnépszerűbb filament márka az Amazonnál. Jó minőségű PLA-t kínál elfogadható áron, így tökéletes napi használatra. A PLA a bioműanyagok és polimerek egyedülálló keveréke, amely számos pozitív tulajdonsággal rendelkezik, amelyekre figyelni kell a PLA kiválasztásakor: 1,75 mm átmérőjű, kiváló minőségű ±0,03 mm tűréshatárral. 70 különböző élénk színben kapható, és kiváló felbontású és részletgazdag nyomatokat készít.

A Hatchbox orsók műanyag zacskóba vannak zárva, amely újrahasznosítható kartondobozba van csomagolva. Mivel a táska nem zárható vissza, valószínűleg szüksége lesz egy száraz dobozra vagy egy megfelelő rekeszre, hogy megvédje nyomtatószálját a nedvességtől. 

Eryone PLA

Legjobb PLA filamentek - 3DNyomtass.hu
Eryone PLA (Forrás: All3dp)

Az Eryone vállalat nemcsak néhány kevéssé emlékezetes 3D nyomtatót gyárt, hanem széles választékban kínál különböző népszerű filamenteket is, amelyek hatásokat kínálnak, például selyem, márvány, átlátszó illetve többszínű filamentek.

Az Eryone PLA filamentek jó értékeléseket kapnak az Amazonon, sok felhasználó dicséri minőségüket, tulajdonságaikat és sima felületüket. Az Eryone PLA filamentek 1 kg-os tekercseken kaphatók, 1,75 mm átmérővel, és a gyártó ±0,03 mm-es toleranciát ír elő.

Az optimális nyomtatási hőmérséklet meghatározása nem mindig egyszerű, így saját gépen végzett tesztek szükségesek az optimális beállítások megtalálásához.

Prusament PLA

Legjobb PLA filamentek - 3DNyomtass.hu
Prusament PLA (Forrás: All3dp)

A Prusament PLA-t a Prusa Research gyártja Csehországban. Elérhető 1,75 mm átmérőben és sok élénk színben.

Néhány Prusament PLA filamentben egy csipetnyi csillám található – ez segít fokozni a vizuális megjelenést és elrejteni az esetleges hibákat a felületen. A Prusament PLA speciális változatai, mint például a Mystic Green, képesek színük megváltoztatására a fúvóka hőmérséklete és a réteg magassága alapján, így egyedi esztétikai hatásokat hozhatsz létre, ami ideális bemutató modellekhez.

A Prusa Research azt állítja, hogy a PLA filamentjük könnyen nyomtatható, elfogadható szilárdságú, és rendkívül alacsony a deformáció esélye.

Overture PLA

Legjobb PLA filamentek - 3DNyomtass.hu
Overture PLA (Forrás: All3dp)

Az Overture egy másik gyártó, aki megfizethető és megbízható 1,75 mm-es filamentet kínál, és ezrek pozitív véleményét gyüjtött össze az Amazonon.

A PLA sokféle színben elérhető, de különböző változatai is léteznek, mint például az egyre népszerűbb matt, a selymes valamint a költségtudatos vásárlóknak az eco-PLA, ami a filament gyártás során keletkező hulladék felhasználásával készül.

Minden tekercs praktikus jelölésekkel rendelkezik, amelyek az adott filament tekercs hosszát és súlyát mutatják meg.

Az alap PLA filamentnek ±0,05 mm a tűréshatára, és 1 kg-os tekercsekben kapható. Az Overture továbbá egy PLA Professional-t is kínál (amit korábban PLA Plus-ként ismertek), és azt állítja, hogy ez „ötödször erősebb, mint a szokásos PLA.”

Amolen PLA

Legjobb PLA filamentek - 3DNyomtass.hu
Amolen Marble PLA (Forrás: All3dp)

A filamentgyártó Amolen a PLA-t több színskálában és egyedi kompozitokban kínálja, például a termokróm PLA-t, amely a hőmérséklet változásával megváltoztatja a színét, illetve a sötétben világító szálakat. Az egzotikus keverékek mellett az Amolen a viszonylag megfizethető orsók kínál. Az Amolen PLA 1,75 mm-es átmérőben és ±0,03 mm tűréssel kapható, a vásárlók 0,5 vagy 1 kg-os orsók közül választhatnak.

Sunlu PLA

Legjobb PLA filamentek - 3DNyomtass.hu
Sunlu PLA (Forrás: All3dp)

A Sunlu egy népszerű filament gyártó, amely széles körben ismert az általa megfizethető áron kínált anyagok nagy választékáról.

A szabványos Sunlu PLA számos színben és változatban kapható, beleértve a selymet, márványt és egy speciális PLA-PETG keveréket, amelyet SPLA-nak hívnak. Az interneten található véleményezők tanúsítják a Sunlu PLA kiváló nyomtatási teljesítményét: éles részletekkel, kiváló tapadóképességgel, élénk színekkel és csekély deformációval nyomtat.

A Sunlu összes filamentje vákumzárású tasakba van csomagolva, és szárítóanyag-csomagokat is tartalmaz a nedvesség szabályozására a szállítás során. A közösség megjegyzi, hogy ezek az orsók szépen fel vannak tekercselve, biztosítva a gubancmentes 3D nyomtatási élményt (azok számára, akik tapasztaltak a nyomtatás közbeni nyomtatószál-gubancot, ez üdvözlendő szolgáltatás). A Sunlu PLA szálai megfelelnek a ±0,02 mm-es szabvány tűrésnek, és 1,75 mm-es átmérőben kaphatók. Az orsókat 1 kg-os súlyban árusítják, és legfeljebb 5 kg-os kötegekben kapható.

FormFutura PLA

Legjobb PLA filamentek - 3DNyomtass.hu
FormFutura PLA (Forrás: All3dp)

A holland FormFutura filamentgyártó kiterjedt anyagportfólióval rendelkezik, amely speciális PLA-ból és egyéb keverékekből áll.

A legáltalánosabb célú PLA tartalmazza az „EasyFil PLA-t”, egy könnyen használható, vetemedésmentes keveréket a mindennapi nyomtatási munkákhoz, valamint a „Premium PLA”-t, egy csúcskategóriás, merevebb nyomtatószálat kiváló hőkezeléssel. stabilitás – a professzionális alkalmazásokhoz és prototípus-készítéshez igazodik.

A FormFutura PLA-i közül a legérdekesebbek közé tartozik a „Volcano PLA”, egy nagy hőállóságú, biológiailag lebomló szál, amely az ABS-hez hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, és olyan egzotikusabb keverékek, mint a csillogó „Galaxy PLA”, valamint fém, parafa vagy akár kővel töltött filamentek.

A FormFutura a fenntarthatóság nagy szószólója. Az nyomtatószálat teljesen újrahasznosítható kartontekercseken szállítják, és a vállalat még a „ReForm rPLA”-t is kínálja: amely az extrudálási hulladékból készült.

Minden FormFutura PLA orsó 1,75 mm-es és 2,85 mm-es méretben kapható, illetve az orsók súlya 250 g és 8 kg között van.

Polymaker PLA

Legjobb PLA filamentek - 3DNyomtass.hu
Polymaker PLA (Forrás: All3dp)

A Polymaker egy jól ismert filament gyártó, amely többféle PLA lehetőséget kínál más anyagok mellett. A felhasználói vélemények konszenzusa szerint a Polymaker PLA filament nyomtatáskor alig mutat szálhúzódást, és jól teljesít túlnyúlások és hidak nyomtatásakor.

A PolyTerra PLA változat népszerűségre tett szert könnyű nyomtatási tulajdonságai és élénk színpalettája miatt. Egyedülálló megközelítést alkalmaznak az öko-barát anyagokhoz: nem csak arról szólnak, hogy a PLA komposztálható, hanem a PolyMaker komposztálhatósági részleteket kínál, csak kartontekercsen szállít filamentet, és minden vásárlás után egy fát ültet. Azt gondolnánk, hogy ez növeli az anyag költségét, de az anyag ára még mindig viszonylag alacsony, körülbelül ~20 dollár/kg.
Ezenkívül a Polymaker egy általános célú PLA filamentet is kínál, amelyet PolyLite néven ismerünk, valamint egy vállalatoknak szánt PolyMax PLA-t. A PolyMax rendelkezik az ABS kívánatos tulajdonságaival a hátrányok nélkül.

Minden Polymaker PLA tekercs újrazárható műanyag zsákban érkezik, és 1,75- és 2,85-mm-es formátumokban kapható, melyeket 0,5-, 1- vagy 2-kg-os tekercsekben lehet megvásárolni.

ProtoPasta PLA

Legjobb PLA filamentek - 3DNyomtass.hu
ProtoPasta PLA (Forrás: All3dp)

A ProtoPasta egy 2013-as sikeres Kickstarter kampány után indult útjára, és mára egy jól bevált filamentgyártó, amely kiváló minőségű filamentkeverékei miatt népszerűvé vált a felhasználók körében.

Ez az egyedülálló filament gyártó rendkívül érdekes speciális szálakat gyárt, mint például a „Rustable Metal PLA”, a „Stainless Steel PLA” és a „Composite Conductive PLA” nyomtatószálat. Érdemes megjegyezni, hogy a ProtoPasta 0,4 vagy 0,6 mm-es fúvóka használatát javasolja ezen szálak némelyikéhez, és azt tanácsolja, hogy ezek nagyon koptató hatásúak lehetnek, ezért ha sárgaréz fúvókákat használ, előfordulhat, hogy időről időre ki kell cserélnie kell.

A ProtoPasta speciális HT-PLA-t is kínál, amely a szabványos PLA-hoz hasonló könnyű nyomtatást ígér, de hőkezelhető is a nagyobb stabilitás és szilárdság érdekében. Ez lehetővé teszi, hogy megtartsa alakját 200 °C-hoz közelítő hőmérsékleten – ez jóval magasabb, mint a PLA átlagos deformációs hőmérséklete (körülbelül 50 °C). A HT-PLA legújabb verziója sok éves finomítás és a közösség felhasználói visszajelzéseinek eredménye.

A ProtoPasta alap PLA-k 1,75 mm-es átmérőben és 1 vagy 3 kg-os orsókban kaphatóak.

MatterHackers PLA

Legjobb PLA filamentek - 3DNyomtass.hu
MatterHackers PLA (Forrás: All3dp)

A MatterHackers kiváló minőségű filamentek, nyomtatók, szerszámok és alkatrészek széles választékát kínálja a felhasználóknak. Remek termékek állnak rendelkezésre, de sajnos csak az Egyesült Államokban és Kanadában érhetők el.

Az „MH Build Series” PLA-val a MatterHackers ±0,05 mm-es méretpontosságú nyomtatószálat biztosít, amelyről azt állítják, hogy „minden gyártó számára tervezték és árazzák”. Az MH Build Series PLA 1 kg-os orsója 1,75 mm-es és 2,85 mm-es formátumban is elérhető, és számos színben kapható. Az anyag kilogrammonként 20 dollár alatt kapható, így az egyik legjobb ajánlat a piacon. Nagy tételben vásárolva még kevesebbe kerül.

Ha valami professzionális minőségre vágyik, a MatterHackers Pro Series PLA-t is kínál alacsony, mindössze ±0,02 mm-es tűréshatárral.

Fillamentum PLA

Legjobb PLA filamentek - 3DNyomtass.hu
Fillamentum PLA (Forrás: All3dp)

A Fillamentum egy Cseh Köztársaságban működő gyártó és leginkább az extravagáns színválasztékáról ismert. Általános célú PLA, az „Extrafill PLA” 53 különböző színben kapható, és a nevek pont olyan élénkek, mint maguk a színek, beleértve a „Vertigo Chocolate” vagy „Everybody’s Magenta”. A közösség felfigyelt a könnyű nyomtatásra, valamint a PLA kiváló vizuális minőségére és részleteire.

A Fillamentum „Crystal Clear” PLA-ja tiszta és fényes tárgyakat, valamint a szabványos PLA-szálakhoz képest jobb hőállóságot biztosít. A kémiai, mechanikai és hőmérsékleti ellenállás további növelése érdekében lágyítható is.

A „NonOilen” filament egy élelmiszer-biztonságos PLA/PHB keverék, amely fokozott szívósságot, hőállóságot és kiváló biológiai lebonthatóságot kínál.

Minden Fillamentum anyag 1,75 vagy 2,85 mm átmérőben kapható, méretpontosságuk ±0,05 mm, és minden orsó 750 g-os kiszerelésben kapható.

ColorFabb PLA

Legjobb PLA filamentek - 3DNyomtass.hu
ColorFabb PLA (Forrás: All3dp)

A ColorFabb egy filament gyártó cég Hollandiában. A ColorFabb PLA titka egy kis extra összetevő – a PHA (polihidroxialkanoát). Ez erősebbé és tartósabbá teszi a nyomtatószálat, mint sok más PLA. Kiváló rétegtapadási tulajdonságokkal és csökkentett vetemedési hajlamokkal – miközben megőrzi a könnyű nyomtatás élményét.

A ColorFabb egy könnyű PLA-t (LW-PLA) is árusít Önnek, amely az ígéretek szerint akár 65%-kal csökkenti a nyomtatott alkatrészek súlyát a hagyományos PLA-hoz képest, így különösen alkalmas könnyű alkalmazásokhoz, például RC-repülőgépekhez és drónokhoz.

Ahogy azt sejteni lehetett, a ColorFabb számos különböző színben kapható. Egyedülálló „ Color on Demand ” szolgáltatást is kínál , ahol színegyeztetett filamentet vásárolhat bizonyos alkalmazásokhoz – bár ez viszonylag magas költségekkel jár egy átlagos hobbi felhasználó számára.

Ami a műszaki adatokat és a minőség-ellenőrzést illeti, a ColorFabb PLA filamentek csúcsminőségűek, ±0,1 mm-es tűréssel. Választhat 1,75 mm-es vagy 2,85 mm-es átmérő közül, és az orsók általában 750 g-os vagy 2,2 kg-os orsókban kaphatók, bár egyes esetekben az orsó súlya elérheti a 8 kg-ot is.

Paramount 3D PLA

Legjobb PLA filamentek - 3DNyomtass.hu
Paramount 3D PLA (Forrás: All3dp)

A Paramount 3D nem olyan jól ismert, mint néhány más ezen a listán szereplő filament gyártó. Ez az amerikai székhelyű cég jó közösségi visszajelzésekkel rendelkezik, és egyedi színeket kínál elfogadható áron. Az „Iron Red”, „Tuxedo Midnight Blue” és „British Racing Green”  csak néhány ötlet a kínált színekről, és a közösségi nyomatok kiváló rétegtapadást mutatnak, tiszta részletekkel és konzisztenciával.

A Paramount 3D PLA 1,75 mm-es átmérőben kapható, de pontos gyártási tűréseket nem sorolnak fel. Ha szeretné kipróbálni, rendelhető kis minták, vagy beszerezhet egy hat színből álló mintacsomagot, amelyet kipróbálhat. A tipikus 1 kg-os orsók kb. 26 dollárba kerülnek, vagy megrendelhet egy 8 db 1 kg-os orsót tartalmazó csomagot is kedvezményesen.

Eredeti forrás: All3dp.com

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj értesítést akcióinkról, felhívásainkról, és kapj havi összefoglalókat!

Hasonló blogbejegyzések

Szoftverek-Blog

A Legjobb AI 3D modell generátorok

A technológia mindig is arra szolgált, hogy megkönnyítse az emberek dolgát, és a fejlett technológiai előrelépések gyorsabbá és hatékonyabbá tegyék a folyamatokat. A 21. században

3D nyomtatás-blog

3D nyomtatott fürdőszobai kiegészítők: 15 hasznos modell

Piperecikkek Akár egy apró, funkcionális fürdőszobát is kinyomtathat 3D-ben! (Forrás: All3dp) Ha új hangulatot szeretne teremteni otthonában a dekorációval, akkor miért ne adhatna szépséget a

3DNyomtass.hu - Minden ami 3D Nyomtatás!

3DNyomtass.hu igény szerint készít tervezési iterációkat belföldi kisvállalatoknak és egyéni vállalkozóknak. Koncepciókat és 3D nyomtatott termékeket kínálunk az ügyfelek számára a gyorsított termékfejlesztés elősegítésére, valamint támogatást nyújtunk, hogy termék ötleteid minél előbb valós termékként kaphasd vissza.

Elérhetőségek

1135 Budapest Szent László út 4.
1. emelet 2. iroda

+36 20 2290 453
+36 20 5492 533

Fiókom

© 2023 Minden jog fenntartva a 3DNyomtass.hu által. Fejlesztő és karbantartó Kriston Tibor