Legjobb fogászati ​​3D nyomtatók

Megosztás

Tartalom

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A 3D nyomtatás szilárdan megalapozott a mai fogászati ​​iparban. Akár a rendelőben, akár egy nagyobb fogászati ​​laborban, a 3D nyomtatók a fogászati ​​ellátás és gyártás számos aspektusát forradalmasítják, kezdve a fogászati ​​modellek oktatási célú gyors, pontos nyomtatásától a gazdaságosabb, személyre szabott teljes fogpótlásokig.

A próbatestek, egyedi tálcák, ideiglenes koronák és egyéb termékek mellett a sebészeti útmutatók székoldali gyártásával a 3D nyomtatás felgyorsítja a szolgáltatást, és a helyi fogorvosok kezébe helyezi a páciensspecifikus termékeket. A 3D szkennelésekből és digitális fájlokból alkatrészek előállításának képessége kevesebb találkozót, gyorsabb átfutási időt és jelentősen alacsonyabb költségeket jelent, ami a betegellátás általános javulását eredményezi.

Legjobb fogászati ​​3D nyomtatók - 3DNyomtass.hu
Fogorvosi praxis Asiga asztali fogászati ​​nyomtatóval (Forrás: All3dp)

A fogorvosi rendelőknek és laboratóriumoknak többé nincs szükségük nagy képzett technikusokra vagy előre gyártott fogprotézisek és illesztők nagy készleteire, mivel ezek igény szerint 3D-ben nyomtathatók.

De ha itt van, már bizonyára ismeri a 3D nyomtatás előnyeit. Vessünk egy pillantást a 3D nyomtatók növekvő választékára, amelyek a digitális fogászat korszakába hozhatják rendelőjét vagy laborját.

Legjobb fogászati ​​3D nyomtatók - 3DNyomtass.hu
Fogászati ​​3D nyomtatók: Desktop Health Einstein, Asiga Max, 3D Systems NextDent LCD, Formlabs Form 3B+, Sprint Ray Pro S. (Forrás: All3dp)

Milyen típusú fogászati ​​3D nyomtató felel meg az Ön igényeinek?

Fogorvosként vagy egy fogászati ​​laboratórium specialistájaként tudja, hogy a páciensek oktatására szolgáló fogászati ​​modellek és a betegek által használt fogászati ​​alkatrészek között óriási különbségek vannak.

Ha az a cél, hogy a páciens szájáról ésszerűen pontos modelleket nyomtasson, amelyeket szájüregi 3D-s szkennelésből vagy lenyomatból vettek, hogy például elmagyarázzon egy eljárást a páciensnek, akkor nincs szükség speciális fogászati ​​nyomtatóra. Valójában a modellkészítéshez sokkal szélesebb nyomtatóválaszték közül választhat, mint a pácienssel érintkezésbe kerülő alkatrészek nyomtatásához.

Ha azonban biokompatibilis fogászati ​​alkatrészeket szeretne nyomtatni – bármit, ami a páciens szájával vagy bőrével érintkezik, például átlátszó illesztőket, héjakat, ideiglenes vagy maradandó fogpótlásokat vagy műfogsorokat –, akkor biokompatibilis anyagokat kell használnia. az Ön területén működő szabályozó hatóságok, például az FDA az Egyesült Államokban, a CE az EU-ban, a KFDA Dél-Koreában stb., valamint jóváhagyott szoftverek és 3D nyomtatók. Ebben a cikkben erre összpontosítunk.

Legjobb fogászati ​​3D nyomtatók - 3DNyomtass.hu
Nyomtatott fogászati ​​modellek és sebészeti útmutatók a Carima IMD nyomtatójából (Forrás: All3dp)

Speciális fogászati 3D nyomtató cégek

Mivel számos szabályozás vonatkozik az orvosi eszközökre, megéri olyan 3D-nyomtató-gyártókkal együttműködni, amely a fogászati piacra szakosodott (akár teljes egészében, akár üzleti tevékenységük nagy része). Ezek a cégek gyakorlati szakértelmet és támogatást, valamint a fogászati termékek és szolgáltatások ökoszisztémáját, valamint a szükséges fogyóeszközök folyamatos ellátását kínálják. Sokuknál fogorvos és fogszabályzó dolgozik.

Szerencsére egyre több 3D-nyomtató cég szakosodott a fogászati piacra, többek között:

Vannak olyan fogászati berendezéseket gyártó cégek is, amelyek saját 3D nyomtatókat és anyagokat fejlesztettek ki, többek között:

A 3D nyomtatási technológia tanulási görbéje

Ahhoz, hogy a 3D-nyomtatást a fogorvosi rendelőbe vagy laborba adhassa, új technikákat, technológiákat, anyagokat és folyamatokat kell elsajátítania, így természetes, hogy megfelelő képzés és támogatás hiányában valószínűleg nem fogja kihozni a legtöbbet a nyomtatóra fordított befektetéséből. Gondosan válassza ki az eladót. Az alábbiakban bemutatott összes cég teljes ökoszisztéma-támogatást kínál a fogászati szakemberek számára.

Legjobb fogászati ​​3D nyomtatók - 3DNyomtass.hu
Formlabs fogászati ​​támogatási központ (Forrás: All3dp)

A digitális fogászat természetesen több, mint a 3D nyomtatás. A legtöbb gyártó szoftvercsomagot, szkennereket, 3D nyomtatókat, anyagokat, utófeldolgozó egységeket és még sok mást kínál csomagolt megközelítésben.

 

Számos 3D-nyomtatógyártó kínál fogászati megoldásokat, amelyek szolgáltatási terveket tartalmaznak, például személyre szabott bejelentkezést, proaktív bejelentkezést, telefonos és e-mailes támogatást, valamint útmutatókat, videókat és oktatóanyagokat tartalmazó forráskönyvtárakat. Számos 3D nyomtatógyártó, például a SprintRay és a Kulzer kizárólag a digitális fogászatra összpontosít, átfogó megközelítést kínálva, és zökkenőmentes integrációt ígér a fogászati nyomtatószoftverek, nyomtatók, tartozékok, anyagok és támogatás között.

Hogyan nyomtathatók a fogászati ​​alkatrészek 3D-ben?

Annak szemléltetésére, hogy a digitális fogászat összetevői hogyan működnek együtt, íme egy gyors áttekintés a munkafolyamatról, amellyel a páciens-specifikus fogászati ​​éjszakai őrt rendelőben lehet létrehozni.

Ez a páciens szájának kézi intraorális szkennerrel , külső szkennerrel, vagy hagyományos gipszfogászati ​​gipsz vagy modell szkennelésével kezdődik.

Innentől kezdve a digitális képei feltöltődnek a fogászati ​​iparágra jellemző számítógéppel segített tervező (CAD) szoftverbe, mint például az Exocad vagy a 3D nyomtatóhoz mellékelt szoftver. A fogászati ​​CAD programok széles skálája létezik, amelyek integrálhatók a legtöbb jelentős 3D nyomtatómárkával. Válassza ki az Ön (és munkatársai) képzettségi szintjének legjobban megfelelő szoftvert.

Következő, ha a fogorvosi szoftvere ezt nem teszi meg automatikusan (és a legtöbben megteszik), akkor a tervfájljait a nyomtatóhoz mellékelt vagy azzal kompatibilis „szeletelő” szoftverbe kell feltöltenie. A szeletelő átalakítja digitális modelljét a nyomtató 3D nyomtatási utasításaivá.

Miután az éjszakai védőt tanúsított biokompatibilis gyantára nyomtatták, némi tisztítást igényel, hogy eltávolítsa a maradványokat, távolítsa el a támasztékokat, és fényben kell kikeményíteni, hogy teljesen megkeményedjen. Az utolsó lépés általában némi polírozás, és a páciens felpróbálhatja. A nyomtatótól függően a teljes folyamat néhány órát is igénybe vehet.

Legjobb fogászati ​​3D nyomtatók - 3DNyomtass.hu
Formlabs Form 3B (Forrás: All3dp)

A legjobb fogászati 3D nyomtatók kritériumai

A biokompatibilis fogászati alkatrészek nyomtatójának kiválasztása számos tényezőtől függ, beleértve azt, hogy mit kíván nyomtatni, mennyit kíván nyomtatni naponta vagy hetente, milyen gyorsan van szüksége az alkatrészekre, milyen költségkeretre van szüksége, és mennyire automatizált vagy egyszerűen használni kívánja a folyamatot. Még csak most kezdi, vagy bővíti vagy frissíti tevékenységét?

Érdemes megfontolni azt is, hogy a gyártó milyen szintű szolgáltatást és támogatást nyújt, valamint hogy a nyomtatók mely fogászati szoftverekkel kompatibilisek. A legtöbb gyártó nyomtatott mintát küld Önnek, ezért mindenképpen kérjen egyet, hogy felmérje, megfelel-e a részletekre, a felületi minőségre és a szilárdságra vonatkozó elvárásainak.

Amikor arra kérték, hogy rangsorolják a laboratóriumukban leggyakrabban használt 3D nyomtatómárka kiválasztásának kulcsfontosságú vásárlási kritériumait, a Carbon nyomtatógyártó felmérésére válaszoló fogorvosi szakemberek a következőket válaszolták: pontosság, megbízhatóság és karbantartás, befektetés megtérülése, teljes birtoklási költség, anyagok minősége, és a legalacsonyabb ár vezette a listát.

Nézzük meg részletesen az iparág legjobb digitális fogászati megoldásait. A listánkon szereplő összes nyomtató biokompatibilis anyagokat kínál. Görgessen le az anyagok és az utófeldolgozó berendezések megtekintéséhez.

Legjobb fogászati ​​3D nyomtatók - 3DNyomtass.hu
3D nyomtatott fém fogsor alkatrészek a TruPrint 1000 3D nyomtatóból a Trumpf cégtől (Forrás: All3dp)
MárkaNyomtatási típusokNyomtatóTechnológiaÁrkategória
ZortraxModellek, minták koronákhoz és hidakhoz, átlátszó illesztők, sebészeti vezetők, okkluzális sínekInkspireLCD2000 dollár
Shining 3DModellek, gyantázások, sebészeti útmutatók, fogíny, testreszabott lenyomattálcák, konzolos transzfer tálcákAccuFab-L4D, AccuFab-D1sDLP3000-6500 dollár
FormlabsModellek, illesztők, sebészeti vezetők, okkluzális sínek, műfogsor alapok, műfogak3B+ form, 3BL formSLA4000-14000 dollár
Desktop HealthModellek, sebészeti útmutatók, ideiglenes pótlások, kivehető részek, gyantázások, ideiglenes koronák és hidak, önthető részekEinstein sorozatDLP8 999–34 999 USD
SprintRayModellek, sebészeti útmutatók, egyedi éjszakai őrök, koronák, copingok, hidak, RPD-kPro95 S, Pro55 SDLP8995 dollár
Rapid ShapeModellek, sebészeti útmutatók, ideiglenes pótlások, kivehető részek, gyantázások, ideiglenes koronák és hidak, önthető részekD10, D20, D30, D40, D70, D90, D100DLP10 000-50 000 dollár
AsigaModellek, fogszabályozás, korona és híd, sebészeti útmutatók, egyedi tálcák, részleges fogpótlások, átlátszó fogászati sínek, önthető részek koronához és hídhoz és keretekhezMax sorozat, Pro 4K sorozatDLP10 000-30 000 dollár
3D SystemsModellek, műfogsor alapok, önthető részek, egyedi tálcák, sebészeti vezetők, fogszabályozó sínek, koronák és hidak, kivehető vázak, korona- és hídhüvelyekNextDent 5100, ProX 800 fogászati, ProJet MJP 2500 Plus fogászati, ProJet MJP 3600 Dental, DMP Dental 100LCD, fém LPBF12 000-215 000 dollár
CarimaModellek, sebészeti útmutatók, ideiglenes pótlások, kivehető részek, gyantázások, ideiglenes koronák és hidak, önthető részekIMDDLP12 000 dollár
KulzerÉjszakai őrök, egyedi lenyomattálcák, sebészeti útmutatók, modellek, CAD-ból öntött szerkezetekCara Print 4.0DLP15 000-20 000 dollár
StratasysModellek, sebészeti útmutatók, éjszakai őrök, önthető részleges fogsor keretek, héjak és fogsorok kipróbálása, fogszabályozó készülékek, egyedi tálcákJ5 DentaJet, Objet30 Dental Prime, Stratasys J700 és J720 Dental, Origin One DentalAnyagfúvós, DLP100 000-250 000 dollár
Nexa3DModellek, sebészeti útmutatók, gingiva, testreszabott lenyomattálcák, konzolos transzfer tálcákChip, ChipPro, NXD400LCD30 000 dollár
CarbonModellek, műfogsor alapok, kártolt fogak, sínek, éjjeli őrök, sebészeti útmutatók, ideiglenes koronák és hidak, tálcák, ínymaszkokL1, M2, M2dDLP50 000-100 000 dollár
DMGSebészeti vezetők, kiégett öntőformák, szájvédők, okkluzális sínek, koronák és hidak, fizikai modellek3DemaxDLP

Zortrax

Legjobb fogászati ​​3D nyomtatók - 3DNyomtass.hu
A Zortrax Inkspire fogászati ​​alkalmazások nyomtatása (Forrás: All3dp)

A Zortrax a cég gyantanyomtatója, amely egy plug-and-play eszközzel büszkélkedhet, amelynek interfésze még előzetes 3D nyomtatási tapasztalat nélkül is könnyen kezelhető. A készülékek, beleértve a fogkoronákat, hidakat és sebészeti vezetőket, közvetlenül 3D-ben nyomtathatók a Zortrax saját biokompatibilis gyantájával vagy egy sor kompatibilis, harmadik féltől származó anyaggal. Önthető gyanták állnak rendelkezésre a fogászati ​​ötvözetek öntéséhez szükséges befektetési minták elkészítéséhez.

A Zortrax Inkspire speciális Zortrax gyantákkal működik, de teljes mértékben kompatibilis az összes 405 nm-es fotopolimerrel. Felbontása 50 mikron 25 mikronos rétegmagassággal.

A hardvert kíséri a Zortrax saját szoftvere, a Z-Suite, amely egy dedikált szeletelő és 3D nyomtatófarm (többnyomtatós) felügyeleti szoftver, amely minden nyomtatóhoz ingyenes. A Z-Suite kompatibilis a népszerű fogászati ​​CAD/CAM szoftvermegoldásokkal, beleértve az inLab CAD SW 18-at és a ZFx Dental CAD Design Software-t. A Zortrax Inskpire harmadik féltől származó szeletelőkkel is együttműködhet.

Shining 3D

Legjobb fogászati ​​3D nyomtatók - 3DNyomtass.hu
Shining 3D's AccuFab-D1s (Forrás: All3dp)

A Shining 3D – amely valószínűleg leginkább 3D szkennereiről ismert – egy másik cég, amely teljesen integrált 3D digitális fogászati ​​megoldást kínál a 3D adatok 3D szkennerekkel történő beszerzésétől a laboratóriumi és intraorális 3D szkennerek klinikai számára, majd a professzionális fogászati ​​CAD szoftverrel történő tervezésen át a fogászati ​​termékek nyomtatásáig. , beleértve a működő modelleket, fogszabályozási modelleket, implantátum modelleket, sebészeti útmutatókat, gyantázásokat és részleges kereteket.

A cég AccuFab-D1s DLP 3D nyomtatója intuitív és felhasználóbarát munkafolyamatot kínál a felhasználóknak gyors nyomtatási sebességgel és nagy pontossággal. A változatos gyantaanyag-választékkal megfelel a helyreállító, implantációs és fogszabályozási alkalmazások igényeinek. A nagy gyártási mennyiségnek és az akár 50 mm/h nyomtatási sebességnek köszönhetően az AccuFab-D1s 4 ívmodellt képes kinyomtatni egy óra alatt, és több sebészeti útmutatót kevesebb, mint 30 perc alatt.

2023-ban újdonság a Shining 3D műgyantanyomtató alátét. A FabWash egy teljesen automatizált, többlépcsős részleadási, mosási és szárítási megoldás, amely minden anyaghoz programozható. A FabWash Wi-Fi-vel is rendelkezik, amely lehetővé teszi az éteren keresztüli frissítéseket a legújabb firmware és anyagkönyvtár telepítéséhez.

Formlabs

Legjobb fogászati ​​3D nyomtatók - 3DNyomtass.hu
A Formlabs Form 3B+ fogászati ​​és egészségügyi alkalmazásokhoz tervezett mosó- és szárítógépekkel (Forrás: All3dp)

A Formlabs Form 3B+ a cég fogászati ​​és egészségügyi alkalmazásokhoz dedikált gépe). A Formlabs saját kis erejű sztereolitográfiai technológiájával rendelkezik, amely 100 mikronos felbontással nyomtatja ki a finom részleteket.

2023-ban a Formlabs több új fogászati ​​terméket mutatott be, amelyek célja a teljes fogászati ​​munkafolyamat hatékonyságának, sebességének és egyszerűbb használatának növelése – közölte a cég.

Az új Fast Arch Printing funkció például egy olyan nyomtatási beállítás, amely akár 120%-kal is megnövelheti a nyomtatási időt. Egyetlen, 200 mikronos Draft V2 gyantával nyomtatott ív mindössze 8 percet vesz igénybe. A One Form 3B+ most már 330 ívet tud készíteni 200 mikronos rétegmagasságon vagy 200 ívet 100 mikronos rétegmagasságon 24 órán belül, ha az új Form Auto-val együtt használják.

A Form Auto a Formlab új hardverbővítménye, amely automatikusan eltávolítja a kész alkatrészeket az építési platformról, és egy tárolóedénybe helyezi őket, készen áll a Form Wash-re, majd elindítja a következő nyomtatást.

Legjobb fogászati ​​3D nyomtatók - 3DNyomtass.hu
A Formlabs új automatizálási megoldása eltávolítja a kész alkatrészeket az építési platformról, és egy tárolóedénybe helyezi (Forrás: All3dp)

A Formlabs bemutatott egy új utófeldolgozási gyógyító egységet is, amely 90%-kal gyorsabban gyógyítja a fogászati ​​indikációkat, mint a szabványos Form Cure. A Formlabs fogászati ​​nyomat-előkészítő szoftverben egy új funkció is található, amely lehetővé teszi több munkafolyamat automatizálását, valamint előre beállított tájolási és támogatási beállítások létrehozását minden fogászati ​​indikációhoz.

Desktop Health

Legjobb fogászati ​​3D nyomtatók - 3DNyomtass.hu
The Desktop Health Einstein és Einstein Pro XL (Forrás: All3dp)

A 3D nyomtatókat gyártó Desktop Metal két 3D nyomtatóval rendelkezik, amelyek a Desktop Health szárnyán keresztül a fogászati ​​piacot célozzák meg. A merészen elnevezett Einstein sorozat „zseninek való”, mondja a cég, és asztali számítógépben és laboratóriumi méretben is kapható. Mindkettő DLP nyomtató, amely kompatibilis a fogászati ​​gyanták széles skálájával.

A 3D nyomtatókat gyártó Desktop Metal két 3D nyomtatóval rendelkezik, amelyek a Desktop Health szárnyán keresztül a fogászati ​​piacot célozzák meg. A merészen elnevezett Einstein sorozat „zsenihez illik”, a cég szerint asztali és laboratóriumi méretben is kapható. Mindkettő DLP nyomtató, amely kompatibilis a fogászati ​​gyanták széles skálájával.

Az asztali változat bőséges, 190 x 107 x 102 mm-es építési térfogattal és 25 mikronos minimális rétegmagassággal rendelkezik. A nagyobb Einstein Pro XL 249 x 140 x 165 mm-es felépítésű, és alkalmas a Flexcera Smile Ultra+ nyomtatására, amely egy FDA 510(k) szerinti II. osztályú anyag tartós és ideiglenes fogpótlásokhoz, beleértve a héjakat, inlay-eket/onlay-ket, koronákat. , hidak és fogsorok.

A Desktop Health nem saját maga készíti az utófeldolgozó gépeket, hanem olyan cégekkel társul, amelyek ezt teszik, és egyetlen üzletből megszerezheti a teljes ökoszisztémát.

SprintRay

Legjobb fogászati ​​3D nyomtatók - 3DNyomtass.hu
Szoftverek, nyomtatók, anyagok és tartozékok SprintRay fogászati ​​ökoszisztémája (Forrás: All3dp)

A SprintRay csak fogászati ​​3D nyomtatókat gyárt. A SprintRay 2022 januárjában mutatta be legújabb gépét, a Sprintray Pro S-t. Ezek szerint a nyomtató mindent csinál, amit elődei, csak gyorsabban és jobban. A Pro S olyan fejlesztésekkel érkezik, mint a fogyóeszköz-kezelő, kettős fűtés és 10%-kal nagyobb nyomtatási pontosság.

Két konfigurációban vásárolható meg, a Pro 95 S és Pro 55 S, ahol a 95 és 55 a megfelelő mikronos felbontást jelentik XY-ban. Minden nyomtatót egy gyantacsomaggal együtt kínálnak 8995 dollárért a webhelyükön.

2022 áprilisában a SprintRay piacra dobta a kerámiával töltött hibrid anyagot, a SprintRay Crownt, hogy lehetővé tegye a 3D nyomtatott koronák helyszíni gyártását, mindössze 2 dolláros anyagköltséggel. Az anyag az FDA 510(k) által jóváhagyott, és a Sprintray szerint „az ADA legutóbbi módosításait követően [[2023-ban]] a fogorvosok most már jogosultak térítést kérni a 3D-nyomtatott kerámia koronákért, amelyek több mint 50%-ban szervetlen tűzálló vegyületeket tartalmaznak. – jelentős mérföldkövet jelent a 3D nyomtatás fejlődésében a helyreállító fogászatban.”

A vállalat felhő alapú tervezési és kezelési szoftvere a tervezési szakasztól kezdve az utófeldolgozáson át a plug-and-play élmény érdekében végigvezeti Önt.

Harmadik féltől származó CAD/CAM kezeléstervező szoftver és a SprintRay Pro segítségével a fogorvosok kevesebb mint 30 perc alatt megtervezhetik és 3D-s nyomtatási útmutatókat készíthetnek, így gyorsan reagálnak a páciensek igényeire, mondja a cég.

Quick form

Legjobb fogászati ​​3D nyomtatók - 3DNyomtass.hu
Rapid Shape fogászati ​​nyomtatási ökoszisztéma (Forrás: All3dp)

A Rapid Shape egy másik 3D nyomtatógyártó, amely elsősorban a fogászati ​​alkalmazásokra összpontosít, bár ékszer- és ipari ágazatokat is kiszolgál. Asztali nyomtatók széles választékát kínálja a fogorvosi rendelőknek és nagy gyártású nyomtatókat a fogászati ​​laboratóriumok számára. A kisebb irodai nyomtatók, mint például a D10+ és a D20+, lehetővé teszik a helyszíni 3D nyomtatást speciális ismeretek nélkül – állítja a cég.

A D20+ rendetlenségmentes gyantapatront és tartályt tartalmaz, de bővíthető nyílt anyagú rendszerré. A nagyobb és funkciókban gazdagabb D3, D40, D70, D90 és D100 nagyobb sebességet és automatizálást kínál a fogászati ​​laborok számára.

A szabadalmaztatott anyagokon kívül a Rapid Shape olyan ismert anyaggyártókkal működik együtt, mint a Dreve, Kulzer, BEGO és Keystone Industries, hogy biokompatibilis gyanták széles skáláját kínálja.

2023-ban a cég piacra dobott egy extra nagy térhálósító berendezést, az RS cure XL-t, amely anyagtól függően körülbelül 6-10 perc alatt több tucat alkatrészt képes kikeményíteni.

Asiga

Legjobb fogászati ​​3D nyomtatók - 3DNyomtass.hu
Asiga DLP gyanta 3D nyomtatók fogászathoz (Forrás: All3dp)

A helyreállító fogászattól kezdve a fogszabályzó eszközökig az Asiga 3D nyomtatói megismételhető pontossággal büszkélkedhetnek a gyártás folytonossága és a betegek biztonsága érdekében. A fogorvosi rendelőkben két asztali méretű nyomtató található, a Max és Max X, valamint két laboratóriumi 3D nyomtató, a Pro 4K és a Pro 4K XL.

Ellentétben a 3D nyomtatógyártókkal, amelyek a felhasználókat saját szabadalmaztatott anyagaikra korlátozzák, az Asiga saját maga készíti a fogászati ​​anyagokat, de a harmadik féltől származó gyanták széles skáláját is alkalmazza.

Az Aisga szoftvere számos számítógépes operációs rendszerhez és 3D-s modellfájlformátumhoz kapcsolódhat, beleértve az Exocad Exoprintjét és a 3Shape Implant Studiot. Az integrált számítógép egyszerre több buildet is képes kezelni, és számos felhasználóbarát szolgáltatást, valamint egy életre szóló ingyenes szoftverfrissítést kínál.

3D Systems

Legjobb fogászati ​​3D nyomtatók - 3DNyomtass.hu
3D Systems NextDent LCD1 mosó- és szárítógépek (Forrás: All3dp)

A 3D Systems, a világ egyik legnagyobb 3D-nyomtató cége, hatalmas gép- és anyagportfólióval, 2023-ban újra belépett az asztali méretű fogászati ​​3D nyomtatók piacára legkisebb 3D nyomtatójával, a NextDent LCD1-gyel. Ezzel a belépő szintű géppel a 3D Systems határozottan leküzdi a fogászati ​​3D nyomtatás akadálymentesítési akadályait, és reményei szerint élethosszig tartó 3D Systems-ügyfeleket hoz létre, akik rendelőik bővülésével a vállalat más, nagyobb fogászati ​​gépeihez költöznek.

A NextDent LCD1, ahogy sejthető, LCD (folyadékkristályos kijelző) technológiával rendelkezik, amelyet maszkolt sztereolitográfiának (MSLA) is neveznek, amely ritka a fogászati ​​3D nyomtatók körében. Gyorsabb, mint más típusú gyanta 3D nyomtatás. Az LCD1 nyomtatási sebessége 4,5 cm/óra, XY felbontása 49 μm, és kis rétegmagassága (30–150 μm).

Minden gyanta 3D-nyomtatáshoz utólagos mosás és térhálósodás szükséges. A NextDent LCD1 kiegészítő gépekkel rendelkezik ezeknek a feladatoknak a kezelésére.

A cég nagyméretű NextDent 5100 nyomtatója nagy sebességű 3D-nyomtatásra szolgál fogászati ​​készülékek és öntvények gyártásához, és precíz eredményeket biztosít minimális emberi beavatkozással. Kombinálja a nyomtatót a 3D Systems fogászati ​​megoldás egyéb összetevőivel, hogy átfogó munkafolyamatot hozzon létre. Ide tartozik a NextDent LC-3DMixer az anyagok optimális keveréséhez és a NextDent LC-3DPrint Box az UV utókezeléshez.

Carima

Legjobb fogászati ​​3D nyomtatók - 3DNyomtass.hu
A Carima fogászati ​​3D nyomtatók (Forrás: All3dp)

A Carima Dél-Korea vezető fogászati ​​specialistája, amely fogászati ​​3D nyomtatási megoldásokat kínál, beleértve a foggyantákat és a keményítő hardvert. Praktikus, aznapi digitális munkafolyamat-megoldást kínálnak az IMD fogászati ​​3D nyomtatójuk és a dedikált gyógyító állomásra összpontosítva.

A Carima IMD 3D nyomtatót kifejezetten fogászati ​​és orvosi alkalmazásokhoz tervezték. A Carima a DLP-t (digitális fényfeldolgozás) használja, a sztereolitográfiai technológia egyik altípusát, amely egy folyékony gyanta kikeményítését foglalja magában. Ez a technika gyorsabb, mint a lézeralapú sztereolitográfia, amelyben a lézer szelektíven, foltról pontra szilárdítja meg a gyantát.

A Carima CE-tanúsítvánnyal és FDA-jóváhagyással rendelkező anyagokat kínál minden felhasználási esethez. Ennek ellenére nyitott paraméterei lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy mindenféle, harmadik féltől származó gyantával dolgozzanak.

A nyomtató viszonylag könnyű, és hangtalanul működik a szék mellett.

A fogászati ​​alkatrészek nagyobb gyártásához a Carima a DM400 3D nyomtatót kínálja, amely egyedülálló DLP-felfogással rendelkezik, a cég szerint gyorsabb és olcsóbb. Egy teljes építőlemez, például 57 fogászati ​​darabbal, alig több mint másfél óra alatt kinyomtatható. A felülről lefelé irányuló DLP konfigurációnak köszönhetően nagyobb, nehezebb részek 3D-nyomtatására is képes.

Kulzer

Legjobb fogászati ​​3D nyomtatók - 3DNyomtass.hu
A Kulzer fogászati ​​munkafolyamat szoftverek, anyagok, nyomtatók és kiegészítő gépek (Forrás: All3dp)

A Kulzer egyike azon maroknyi fogászati ​​termékek beszállítóinak, amelyek 3D nyomtatókkal foglalkoznak. A cég Cara Print 4.0 3D nyomtatója a polimer alapú fogászati ​​készülékek házon belüli előállításának gazdaságos módszere. Nem csak, hogy költséghatékony alternatívát kínál bizonyos indikációknál a marás helyett, de versenyképesebb az ára, mint a piacon lévő többi 3D nyomtató, ugyanakkor minden pontossági követelménynek eleget tesz – állítja a cég.

A Cara Print 4.0 automatikusan az aktuális réteg pontossági követelményeihez igazítja a nyomtatási sebességet, és gyakran eléri a 100 mm/óra sebességet is. A rétegvastagság változtatásának lehetősége azt jelenti, hogy kiválaszthatja a pontosság és a sebesség optimális egyensúlyát. Ez lehetővé teszi a folyamat optimalizálását olyan készülékeknél, amelyeknek nincs nagy pontossági követelménye (pl. lenyomattálcák) a rétegvastagság növelésével és ezáltal az építési idő csökkentésével.

A nyomtatószoftver az Ön által választott CAD szoftverrel működik, mint például a Cara CAD , a Dental System (3Shape), a DentalCAD ​​(exocad) vagy a DWOS CAD (Dental Wings).

Stratasys

Legjobb fogászati ​​3D nyomtatók - 3DNyomtass.hu
A Stratasys J5 DentaJet egyszerre több anyagból és színből tud nyomtatni. (Forrás: All3dp)

A Stratasys a 3D nyomtatás globális szereplője, főként a fogászati ​​iparra összpontosítva. A vállalat számos ipari PolyJet többanyagú, többszínű nyomtatót kínál a J5 DentaJettől a J700 Dentalig a nagy laboratóriumok számára.

2023-ban a Stratasys piacra dobott egy új anyagot, amely színes, természetes hatású fogsorokat készít egyetlen darabban, amely készen áll a betegek viselésére.

A cég szerint az új gyanta (csak a Stratasys J5 DentaJet 3D nyomtatóval kompatibilis) előnye, hogy képes nagy mennyiségű műfogsort nyomtatni, ahol mindegyik páciens-specifikus, egyedi fogászati ​​szkennelés alapján.

Monolitikus megoldásként nincs összeszerelés, ami szokatlan a többi 3D nyomtatott fogsor megoldáshoz képest. Gyakran előfordul, hogy a fogsor fogínyét 3D-s nyomtatással az egyik anyagba, míg a fogakat egy másikba nyomtatják, majd összeállítják.

A J5 DentaJet azoknak az ügyfeleknek készült, akik nagy mennyiségű pontos fogászati ​​modellt szeretnének nyomtatni. A listánkon egyedülálló J5 DentaJet egyszerre képes puha és kemény anyagokat nyomtatni. Például nyomtathat egy merev, átlátszatlan modellt, egy puha ínymaszkot és egy biokompatibilis átlátszó sebészeti útmutatót egyszerre.

A J5 DentaJet biokompatibilis fogászati ​​gyanták teljes skálájával érkezik, beleértve az átlátszót, rugalmasat, a VeroGlaze átlátszatlan fehéret az ideiglenes szájba történő elhelyezéshez, a VeroDent PureWhite-et, a CMY gyantákat a színhez és a tiszta gyantát. Ezenkívül a Separator digitális anyag automatikusan bevonja a fogászati ​​modelleket, hogy leegyszerűsítse az akril eszköznek a modellről való leválasztását, majd a viasz és a maradék eltávolítását.

Nexa3D

Legjobb fogászati ​​3D nyomtatók - 3DNyomtass.hu
A Nexa3D Xip és XipPro egy sor fogászati ​​gyantával kompatibilis (Forrás: All3dp)

Bár a Nexa3D- nek már nincs dedikált fogászati ​​nyomtatója, két új Xip gépe bőven pótolja a régebbi NXD200 veszteségét az ár, a mennyiség és a sebesség tekintetében.

A XiP Pro (60 000 dollár) magas termelési teljesítményt biztosít alacsony üzemeltetési költség mellett, a vállalat szerint 19,5 literes gyártási térfogatot és a leggyorsabb nyomtatási sebességet kínálja. A Pro egy 7K felbontású LCD nyomtató 46 mikronos pixel mérettel és 23 mikronos szubpixel felbontással. A kisebb Xip (7000 dollár) asztali méretű, és 30 perc alatt 10 fogászati ​​modellt képes kinyomtatni.

A Nexa3D a fogászati ​​laborok számára is kínálja ipari NXE 400Pro készülékét.

2023-ban újdonság, a Nexa3D két új fogászati ​​gyantát adott ki. Az xDENT201 egy leggyorsabban nyomtatható modellező műgyanta, amelyet fogszabályozó modellekhez terveztek, és mindössze 20 perc alatt akár 10 lapos modellt is készíthet. Az új DENT341 egy nagy felbontású, cserélhető szerszámmodellek 3D-nyomtatásához tervezett anyag, amely 93%-os méretpontossággal rendelkezik, mindössze 50 mikronos eltérés mellett.

A Nexa3D a fogászati ​​anyagok fejlesztőjével, a KeyStone Industries-szel is együttműködik, hogy a speciális 3D nyomtatási gyanták teljes készletét kínálja, beleértve a tanúsítvánnyal rendelkező KeySplint Soft és KeyModel Ultra terméket fogászati ​​és fogszabályozási modellekhez, valamint KeyGuide és KeyTray anyagokat a sebészeti vezetőkhöz és egyedi lenyomattálcákhoz.

Szoftveroldalon a nyomtatók teljes mértékben kompatibilisek a vállalat DentFlow összeállítás-előkészítő szoftverével, amely egy egész napos nyomat elkészítésére képes, így időt takaríthat meg, és kiküszöböli a fájl-előkészítési és előfeldolgozási munkafolyamatokkal kapcsolatos bonyolultságokat.

Carbon

Legjobb fogászati ​​3D nyomtatók - 3DNyomtass.hu
Carbon DLS nyomtatón készült fogászati ​​nyomatok ellenőrzése (Forrás: All3dp)

A szén egyedülálló a gyantanyomtatók között, mivel a szabadalmaztatott Digital Light Synthesis (DLS) technológiát ötvözi a nagy felbontás és a gyors nyomtatás. A Carbon esettanulmánya szerint a fogorvosok akár 24 óra alatt is képesek teljes fogsort készíteni.

A Carbon szoftvere kompatibilis a fogorvosi rendelőkben és laborokban használt vezető CAD/CAM szoftverekkel, mint például a 3Shape, az exocad és az AvaDent. A szénből készült anyagok közé tartoznak az FDA által jóváhagyott gyanták fogászati ​​sínekhez és éjszakai védőkhöz, és a cég elindított egy programot egy teljesen újrahasznosítható gyanta kifejlesztésére a fogászati ​​modellekhez.

A nagyobb L1 nyomtató gyártási megoldás a tiszta igazítós modellekhez.

DMG

Legjobb fogászati ​​3D nyomtatók - 3DNyomtass.hu
Az új DMG DentaMile Lab 5 kompatibilis a DMG teljes digitális munkafolyamat-megoldásával (Forrás: All3dp)

A fogászati ​​termékeket gyártó DMG a digitális fogászati ​​szektorba is bemerészkedett a DMG DentaMile 3D digitális nyomtatási megoldásával. Az ajánlat tartalmaz egy DLP nyomtatót, egy mosó- és keményítőállomást, valamint a DentaMile connect nevű felhő alapú digitális munkafolyamat-megoldást.

2023-ban a vállalat két új DLP 3D nyomtatót dobott piacra, amelyek a fogászati ​​laboratóriumok számára készültek nagy volumenű nyomtatás érdekében.

A DentaMile Lab 5 és a DentaMile Lab 5 Pro egyaránt nagy felépítési platformmal, nagy pontosságú 4K fényforrással, nagy nyomtatási sebességgel és a DMG utófeldolgozó egységeivel, a 3Dewash és 3Decure csatlakoztathatósággal rendelkezik.

Az automatizáltabb megoldást kereső laborok számára a Pro verzió automatizált elválasztó modult és gyantatartály-utántöltést kínál. A nyomtatási munkákat követően az alkatrészeket a rendszer automatikusan leválasztja az építési platformról egy pengével, és egy gyűjtőkosárba helyezi. A gyantatartály ezután automatikusan újratöltődik, és készen áll a következő nyomtatási munkára.

A DMG számos gyantaanyagot is kínál különféle fogászati ​​alkalmazásokhoz, például modellekhez, sebészeti útmutatókhoz, fogszabályozáshoz, öntőformákhoz, sínekhez és ínymaszkokhoz. Ezeket az anyagokat a listán szereplő többi 3D-nyomtató-szolgáltatónál is érvényesítették, beleértve a RapidShape-t és az Asigát is, amelyek már a saját nyomtatójuk kiadása előtt mutatják szilárd pozíciójukat az ágazatban.

Az a döntés, hogy a hagyományos fogászati ​​termékek egy bevett gyártója teljes körű 3D nyomtatási megoldásokat is kínál, mindenképpen érdekes vetélytársnak számít a digitális fogászat területén.

FÉM 3D NYOMTATÓK FOGÁSZATI ​​ALKALMAZÁSOKHOZ

Legjobb fogászati ​​3D nyomtatók - 3DNyomtass.hu
Fém fogászati ​​​​munkák 3D-ben nyomtatva a 3D Systems, a Trumpf és az EPlus3D gépein. (Forrás: All3dp)

A fém 3D-nyomtatást csak körülbelül egy évtizede használják a fogászati ​​laboratóriumokban, de már most is ígéretesnek bizonyul, mivel gyorsabb és olcsóbb módja egyedi koronák és hidak készítésének, amelyeket ezután kerámiával készítenek), valamint kobaltkrómból és titánból készült fogsorokat. .

Ahogy a polimer 3D nyomtatógyártók a fogászati ​​ágazatba ágaztak el, úgy a fém 3D nyomtatógyártók is ezt a piacot veszik célba, mint a digitális fogászat következő áttörést jelentő technológiáját.

A fogászati ​​piacot kiszolgáló fém 3D nyomtatógyártók a következők:

 

FOGÁSZATI ​​3D NYOMTATÁSI TECHNOLÓGIA DLP KONTRA SLA

Legjobb fogászati ​​3D nyomtatók - 3DNyomtass.hu
A háromféle gyantatechnológia (Forrás: All3dp)

Bár több mint egy tucat fajta 3D nyomtatási technológia létezik, a fogászatban csak néhányat használnak. Mivel az alkalmazás rendkívül precíz és pontos alkatrészeket igényel, a szakemberek a gyanta 3D-nyomtatásra hagyatkoznak, amelyet kádpolimerizációnak is neveznek. Ez a technológia, amelynek alkategóriái közé tartozik a digitális fényfeldolgozás (DLP), a sztereolitográfia (SLA) és a folyadékkristályos kijelző (LCD), fénnyel keményedő folyékony gyantát használ az utolsó alkatrész elkészítéséhez.

Létezik anyagfúvóka is, ami egy másik gyantatechnológia. Lehetővé teszi a többszínű, valósághű megjelenésű alkatrészeket. Egy példa a Stratasys PolyJet nyomtatója.

A gyakorló szakemberek megoszlanak a két fő gyanta 3D nyomtatási technológia, a DLP és az SLA között. A DLP gyorsabb, de egyes SLA gépek több gyantát kínálnak.

ANYAGOK

Legjobb fogászati ​​3D nyomtatók - 3DNyomtass.hu
Válogatás fogászati ​​gyantákból (Forrás: All3dp)

Noha több gyártó állítja, hogy a legszélesebb anyagkínálattal rendelkezik, a legtöbb nyomtató megbízható gyártóktól származó anyagok széles skálájával dolgozik, köztük a NextDent, a Dentca és a KeyStone.

Sok nyomtatógyártó együttműködik ezekkel a fenti anyaggyártókkal, hogy saját gyantáikat olyan tulajdonságokkal látják el, amelyek megfelelnek az adott nyomtatók igényeinek. De nem minden gyanta cserélhető fel. Nyomtatójához a tesztelt és ellenőrzött márkák listája tartozik. Ha a listán kívüli anyagot használ, előfordulhat, hogy nem éri el a nyomtatóra jellemző nyomtatási minőséget vagy sebességet.

Természetesen a szabadalmaztatott szájban használható anyagoknak biokompatibilisnek kell lenniük az Ön régiójában (az FDA, CE stb. által). Ezen tanúsítványon kívül keressen olyan anyagokat, amelyek megfelelnek az ISO (Nemzetközi Szabványügyi Szervezet) ütésállósági, szilárdsági, törés- és foltosodási szintjeinek.

UTÓFELDOLGOZÓ BERENDEZÉSEK

Legjobb fogászati ​​3D nyomtatók - 3DNyomtass.hu
Mosási és szárítási tartozékok (Forrás: All3dp)

A nyomatok nem jönnek ki használatra készen a nyomtatóból. A mosás, a keményítés és a felületkezelés olyan lépések, amelyekre a legtöbb fogászati ​​terméknek a nyers nyomtatástól a végső részig kell eljutnia. Építse be ezeket a tartozékokat digitális fogászati ​​költségvetési tervébe.

 

Bár egy egyszerű edényben, izopropil-alkoholban (IPA) elegendő lehet a legtöbb nyomat mosásához, és a kikeményedés napfénnyel vagy olcsó UV-lámpával is elvégezhető, az interorális részek esetében a zárt, automatizált megközelítés tisztább és hatékonyabb.

Számos nyomtatógyártó kínálja a kész alkatrészekhez szükséges mosó- és keményítő berendezéseket. Ha ugyanattól a gyártótól vásárolja a tartozékokat, mint a nyomtatót, akkor az egyszerű integrációt biztosít, de nincs bezárva. Sok tartozékmárka felcserélhető. Minél kifinomultabb a nyomtatója, annál egyszerűbb a mosási és térhálósítási folyamat, és sok ipari nyomtató egyetlen egységbe építi be a nyomtatást, a mosást és a keményítést.

Alkatrészmosó tartozékok

Az, hogy milyen folyékony oldattal mossa a nyomatokat, és mennyi ideig, az anyagoktól függ. Az Ön által készített nyomatok mindegyike némileg eltérő mosási követelményeket támaszthat.

A SprintRay Pro Wash/Dry például egy teljesen automatizált, kétlépcsős mosási és szárítási rendszer, amely 10 perc alatt ígéri a kész alkatrészeket. Egy sor automatikus funkciónak köszönhetően csak akkor kell megérinteni az IPA-t, amikor beleönti a tartályokba. Az egységhez előre kalibrált hidrométerek tartoznak, amelyek tiszta IPA-ba süllyednek, és lebegnek, ha piszkosak. Így mindig tudja, mikor kell frissítenie IPA-ját.

A Zortrax egy ultrahangos tisztítót (375 USD) kínál, amely folyékony mosószerben terjedő magas frekvenciájú hangokat használ a túlzott gyanta eltávolítására a Zortrax Inkspire-ra nyomtatott 3D részekről.

Alkatrész keményedő tartozékok

A legtöbb gyantával nyomtatott alkatrész csak részben jön ki a nyomtatóból, és a teljes megkeményedéshez több UV-fénynek kell kitenni. A különböző méretű keményítődobozok egyenletes, 360 fokos fényt biztosítanak ellenőrzött környezetben. Az egyik példa, a Rapidshape RS Cure például erős LED-lámpákat használ fűtéssel és vákuummal kombinálva. Ez a kikeményítő doboz vezeték nélküli adatkapcsolattal van felszerelve a 3D nyomtatóhoz, így a megfelelő kikeményítő program előre kiválasztásra kerül az éppen kinyomtatott alkatrészhez.

Noha egyes keményítődobozok a kényelem kedvéért extra csengőket és sípokat is tartalmaznak, legtöbbjük annyira hasonló, hogy sok nyomtató márka nem is készíti el a sajátját, és a vásárlókat a megfelelő lehetőségek széles skálájára irányítja.

Eredeti forrás: All3dp.com

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj értesítést akcióinkról, felhívásainkról, és kapj havi összefoglalókat!

Hasonló blogbejegyzések

Szoftverek-Blog

A Legjobb AI 3D modell generátorok

A technológia mindig is arra szolgált, hogy megkönnyítse az emberek dolgát, és a fejlett technológiai előrelépések gyorsabbá és hatékonyabbá tegyék a folyamatokat. A 21. században

3D nyomtatás-blog

3D nyomtatott fürdőszobai kiegészítők: 15 hasznos modell

Piperecikkek Akár egy apró, funkcionális fürdőszobát is kinyomtathat 3D-ben! (Forrás: All3dp) Ha új hangulatot szeretne teremteni otthonában a dekorációval, akkor miért ne adhatna szépséget a

3DNyomtass.hu - Minden ami 3D Nyomtatás!

3DNyomtass.hu igény szerint készít tervezési iterációkat belföldi kisvállalatoknak és egyéni vállalkozóknak. Koncepciókat és 3D nyomtatott termékeket kínálunk az ügyfelek számára a gyorsított termékfejlesztés elősegítésére, valamint támogatást nyújtunk, hogy termék ötleteid minél előbb valós termékként kaphasd vissza.

Elérhetőségek

1135 Budapest Szent László út 4.
1. emelet 2. iroda

+36 20 2290 453
+36 20 5492 533

Fiókom

© 2023 Minden jog fenntartva a 3DNyomtass.hu által. Fejlesztő és karbantartó Kriston Tibor