A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban – Vásárlói Útmutató

Megosztás

Tartalom

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az anyagtudomány jóvoltából a 3D nyomtatás szerelmesei könnyen hozzájuthatnak minőségi alapanyagokhoz mint például a PLA és a PETG, mindössze körülbelül 20 dollárért kilogrammonként. Sok kiváló filamentszállító cég kínál hasonló hatékonyságú anyagokat, amelyek nagyjából ugyanolyan jól működnek.

Azonban az anyagtudomány tovább fejlesztheti a filamenkeket. Nem csak a legolcsóbb és működő anyagok beszerzése a 3D nyomtatáshoz, ennél sokkal több is van a történetben.

Ebben a cikkben számos különleges filamentet mutatunk be a felhasználás céljából, és javasoljuk azokat, amiket ismerünk. Ha valamilyen speciális igényed van, vagy szeretnél olyan anyagot találni, amely erősebb, gyorsabb, könnyebb, megbízhatóbb vagy környezetbarátabb, itt találhatsz segítséget.

Fontos megjegyzés: Ez nem egy tesztcikk. Hacsak nincs másképp megjelölve, nem teszteltük ezeket az anyagokat. Célunk, hogy megkönnyítsük a legjobb filament kiválasztását, így nem kell Önnek kutatnia a legjobb lehetőségek után.

Általános célú (alacsony toleranciájú) filamentek

Ha a legjobb filamentet keresed a 3D nyomtatáshoz, először érdemes a toleranciára figyelned.

A tolerancia azt jelenti, hogy mennyire egyenletes a filament átmérője. Az állandó átmérő nagyon fontos a 3D nyomtatásnál, mert ha nagyon ingadozik, akkor a nyomtatás során túl sok vagy túl kevés anyag kerülhet ki, ami látható hibákat és sikertelen nyomtatásokat eredményezhet. Tehát a filament toleranciája jó módszer a minőség felmérésére. Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy az átmérő +/- 0,03-ról +/- 0,02 mm-re való csökkentése általában nem fog jelentős különbséget eredményezni a nyomtatásokban. Azonban segíthet megelőzni néhány problémát, például a dugulásokat.

A jó minőségű filamentek általában +/- 0,05 mm toleranciával kezdődnek, és ez az érték csökken a jobbaknál. Minél alacsonyabb a tolerancia értéke, annál jobb. Az itt felsorolt filamentek mindegyike +/- 0,02 mm toleranciával rendelkezik, ami a fogyasztói felhasználók számára rendkívül pontosnak tekinthető.

Prusament

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
Prusament (Forrás: All3dp)

A Prusa Research által gyártott PLA és PETG filamentek +/- 0,02 mm-es eltérésen belül vannak a tervezett átmérőtől. Ha Észak-Amerika területén kívül vagy, akkor valószínűleg a Prusament a legjobb választás a ilyen alacsony toleranciájú filamentek számára. A cég emellett PVA filamentet is gyárt, de annak a toleranciája csak enyhén magasabb, +/- 0,03 mm.

FilaTex3D

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
RowTex3D (Forrás: All3dp)

A német FilaTex3D egy filamentgyártó, amely nagyon versenyképes árakat kínál. Valójában néhány S-sorozatú filamentje mindössze 20 dollár, ami a legolcsóbbá teszi a legjobb általános célú választásaink között.

A cég számos színben kínál különböző anyagokat, de úgy tűnik, hogy csak a PLA és az ASA anyagaik érhetők el ezzel a csúcsminőségű toleranciával. Azonban a cég csak Európa területére szállít (Svájc és Liechtenstein kivételével).

MatterHackers PRO sorozat

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
Matterhackers PRO sorozat (Forrás: All3dp)

Az Egyesült Államokban székelő MatterHackers professzionális minőségű filamentet gyárt, amely +/- 0,02 mm-es eltéréssel rendelkezik a címkézett átmérőtől. A cég PRO filamentet kínál különböző alapanyagokból, beleértve a PLA-t, PETG-t, TPU-t és még sok mást. Sajnálatos módon a MatterHackers csak az Egyesült Államokba és Kanadába szállít, így Észak-Amerika területén kívül nehezen lehet hozzájutni a  termékeikhez.

Költséghatékony filamentek

Sokszor azért nézünk körül új filament után, hogy megspóroljunk egy kis pénzt. Lehet, hogy kezdeti prototípusokhoz keresünk anyagot, ahol a minőség nem az elsődleges szempont, vagy csak egy olyan filamentet keresünk, amelyet mindennapos felhasználásra használhatunk, és nem fogja megterhelni a pénztárcánkat. Itt vannak jó lehetőségek. Fontos megjegyezni, hogy nem a legolcsóbb filamenteket soroljuk fel, hanem olyan anyagokat, amelyeket viszonylag alacsony áron lehet megbízhatónak tartani.

Korábban sok alacsony minőségű filament volt a piacon, amely majdnem feleannyiba került, mint a mai minőségi filamentek, de mostanra alig találni olyanokat, amelyek 20 dollár kilogrammonkénti ár alatt vannak, hacsak nincs valamilyen különleges akció. Azonban megfontolandó lehet a nagyobb mennyiségben vagy csomagban történő vásárlás, különösen, ha különböző színeket tervezünk beszerezni.

Polymaker PolyTerra PLA

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
Polymaker PolyTerra PLA (Forrás: All3dp)

A Polymaker egy híres filamentgyártó, amely már hosszú ideje jelen van a piacon. Az általuk kínált PolyTerra PLA filament, amelyet környezetbarát PLA opcióként készítettek, nagyon népszerűvé vált, mivel viszonylag környezetbarát és olcsó.

Az alacsony, mindössze 20 dolláros ára miatt a PolyTerra versenyképes a legolcsóbb filamentekkel. Emellett kartondobozban érkezik, és a Polymaker ígérete szerint minden eladott tekerccsel egy fát ültetnek, ami kiváló választás. Nem csak a környezeti szempontok miatt – a PolyTerra jó minőségű anyag, amellyel jól lehet dolgozni, és általában pozitív tapasztalatokat szereztünk vele.

MatterHackers Build sorozat

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
Matterhackers Build Series (Forrás: All3dp)

A MatterHackers Build sorozata alacsonyabb toleranciával rendelkezik (+/- 0,05 mm). Elérhető PLA, ABS és PETG változatban is, és mindez 20 dollár kilogrammonként alatt található. A cég nagy mennyiségű anyagot is kínál, ami még tovább csökkentheti az árat, például tíz tekercs esetén (kb. 160 dollár 10 kg-ért).

Élelmiszer-biztonságos filament

Tervez valamit a konyhájához vagy esetleg egy piknikhez? Az itt felsorolt anyagok mindegyike rendelkezik az FDA jóváhagyásával, így bátran használható ételekhez. Azonban fontos megjegyezni, hogy a szokásos PLA és PETG anyagok alapvetően élelmiszerbiztonságosak, de előfordulhat, hogy a gyártók hozzáadnak olyan adalékokat, amelyek nem felelnek meg ennek a követelménynek. Ráadásul a 3D nyomtatott alkatrészek rétegei kiváló baktériumtenyésztőként szolgálhatnak, így érdemes odafigyelni a megfelelő tisztításra és, ha lehetséges, fontolóra venni az alkatrészek befejezését élelmiszerbiztonságos gyantával. Ezenkívül ajánljuk, hogy mélyedjen el a témában és tájékozódjon részletesebben az élelmiszerbiztonságos 3D nyomtatásról, például arról, hogy a réz fúvókák esetleg ólmot tartalmazhatnak.

A listánkon olyan filamentek találhatók, amelyeken már átesett az FDA jóváhagyási folyamat. Más kategóriákban is megtalálhatók olyan anyagok, amelyek valószínűleg hasonló jóváhagyással rendelkeznek, de mi ezeket az anyagokat soroltuk fel, amelyeket valamilyen okból kiemelkedőnek vagy különlegesnek tartunk.

Fillamentum NonOilen

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
Fillamentum NonOilen (Forrás: All3dp)

A Fillamentum NonOilen egy lenyűgöző anyag, amely FDA jóváhagyott, és mosogatógépben is biztonságosan használható, hogy az egyszerű tisztítást segítse. Sok filament, például a PLA, nem bírná ki a mosogatógép melegét. A vállalat olyannyira bízik ebben az anyagban, hogy még saját pohártervet is kiadott, amelyet a Fillamentum irodájában használnak.

Taulman t-glase

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
Taulman t-glase PETG (Forrás: All3dp)

A t-glase, ami egyike volt a korai népszerű PETG anyagoknak, még mindig erős választásnak számít. Már évek óta használják, és az FDA jóváhagyását is megszerezte. A transzparenciája miatt különösen vonzó lehet a konyhai kiegészítők készítéséhez.

Filaments.ca FDA által jóváhagyott PLA

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
Filaments.ca True Food Safe PLA (Forrás: All3dp)

A Filaments.ca az egyik első 3D nyomtatási anyag szállító volt, amely részt vett az FDA jóváhagyási folyamatban, és mind a True Food Safe PLA, mind az EconoFil Standard PLA továbbra is kiválóan alkalmasak erre a célra. Ha élelmiszerbiztonságos PLA-t keres, akkor a kanadai vállalat egy jó választás lehet az Ön számára.

Filamentek több színben

Időnként szükség lehet egy olyan megbízható anyagbeszállítóra, aki nemcsak az alapanyagot szállítja, hanem kínál esztétikai szempontból is változatos lehetőségeket. Egy olyan vállalat, ahol találsz olyan alapanyagot, amivel komfortosan dolgozhatsz, de ugyanakkor van elegendő színválaszték is, hogy időnként megváltoztathasd a projektjeid megjelenését, anélkül, hogy profilbeállításokon kellene módosítanod. Az igazság az, hogy sok beszállító kielégítheti ezt az igényt. Most csak néhány olyan vállalatot említünk, amelyek szerintünk jó választékot kínálnak ugyanabból az anyagból.

Prusament PLA & PETG

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
Prusament (Forrás: All3dp)

A Prusa Research Prusament néven ismert anyagválasztéka PLA, PETG és más alapanyagokból készül. Mindegyik elérhető számos különböző színben, így biztosan talál olyat, amire szüksége van bármilyen projekthez. Emellett az egyik minőségi ajánlatunk is, és biztosan jól működik az eredeti Prusa 3D nyomtatóval.

Hatchbox PLA

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
Hatchbox PLA (Forrás: All3dp)

A Hatchbox hihetetlenül széles választékban, összesen 89 különböző változatban kínálja PLA filamentjét, mind színben, mind felületi kialakításban. Ez igazán impozáns választék. A vállalat anyagai rendkívül népszerűek ennek a sokszínűségnek és az általános minőségnek köszönhetően, különösen figyelembe véve a szilárd anyagtűrés +/- 0,03 mm értékét.

Fillamentum Extrafill PLA

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
Fillamentum Extrafill PLA (Forrás: All3dp)

A Fillamentum Extrafill PLA olyan PLA alapú filament, amit biztonságosan használhat élelmiszerekkel (ahogyan a legtöbb PLA-t), és elérhető belőle 60 különböző változat.

Támaszanyag filament

Ha van kéznél egy kétfejes extruder, akkor segíthetsz magadnak azzal, hogy speciális támogató anyaggal nyomtatod ki a támogatásokat, ami könnyebbé teheti a későbbi utófeldolgozást. A legtöbben ehhez olyan vízben oldódó anyagot használnak, mint a PVA, ami szinte kéz nélküli támogatás-eltávolítást tesz lehetővé, de léteznek olyan támogató anyagok is, amelyeket kifejezetten gyenge tapadással terveztek a többi filamenhez, így könnyebb kézi eltávolításra, ráadásul néha olcsóbbak is. Most felsorolunk néhány anyagot, mindkét típusból.

Sainsmart PVA

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
Sainsmart PVA (Forrás: All3dp)

Ha vízben oldódó támogató anyagot keresel, akkor az első gondolatodnak PVA-nak kell lennie. Jól tapad a PLA-hoz, és viszonylag olcsón beszerezhető. Szerintünk a Sainsmart körülbelül 33 dolláros ajánlata, amely 0,5 kg PVA-t tartalmaz, nagyszerű ár a vízben oldódó támogatásokhoz.

Formfutura BVOH

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
Formfutura BVOH (Forrás: All3dp)

A BVOH ugyanolyan vízben oldódó anyag, mint a PVA, de általában gyorsabban oldódik fel, és jobban tapad más anyagokhoz is, nem csak a PLA-hoz. Azonban ennek az anyagnak az ára kicsit magasabb. Ha gyorsan és hatékonyan szeretne megszabadulni geometriailag bonyolult alkatrészek támaszaitól, akkor a BVOH jó megoldás lehet az Ön számára.

PolySupport

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
Polymaker PolySupport (Forrás: All3dp)

Egy másik támogató anyag, amelyet úgy terveztek, hogy kissé gyengébb legyen a tapadása, így könnyebb és tiszta utófeldolgozást lehet vele végezni, a Polymaker PolySupport. Mivel a Polymaker terméke, világszerte elérhető.

MatterHackers PRO Breakaway support

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
(Forrás: All3dp)

Ha gyorsan szeretne kész alkatrészeket, akkor válassza a könnyen eltávolítható támaszokat. Például a MatterHackers PRO Breakaway Support olyan anyag, amely könnyen elválik más anyagoktól, így egyszerűen és tisztán lehet eltávolítani. A nyomtatás során az anyagok jól tapadnak egymáshoz, az utófeldolgozást viszont egyszerűbbé teszi.

Legerősebb filamentum

Amikor a „legerősebb filamentről” beszélünk, általában az anyag húzószilárdságára gondolunk. Ez az, amire szüksége van, ha az anyagnak nagy terheléssel vagy nyomással kell megbírkóznia. Azonban csak a húzószilárdság alapján való sorolás szűkítheti azoknak a 3D nyomtatóknak a körét, amelyek képesek ezeket az anyagokat kezelni. Felsorolunk néhány jó lehetőséget, amely változatosságot teremt a hardverkompatibilitás tekintetében.

3DXTech CarbonX PA12+CF

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
3DXTECH CarbonX Nylon (Forrás: All3dp)

A 3DXTech által kínált szénszállal erősített Nylon 12 filament a legerősebb filament, amit találtunk. A 72 MPa húzószilárdságával lekörözi a többi anyagot, azonban fontos figyelni a nyomtató felszerelésére, mielőtt ezt az anyagot használná. A filamentet 285 °C hőmérsékleten kell nyomtatni, és a szénszálas szálak rendkívül koptatóak. Csak keményített acél fúvóka alkalmas erre az anyagra – a réz fúvóka nem bírja ki ezt az anyagot.

Prusament PC Blend

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
Prusament PC Blend (Forrás: All3dp)

Ha nincs keményített fúvókád, akkor a szénszálas vagy üvegszálas kompozit filamentek nem jöhetnek szóba – de még nem minden veszett el! A polikarbonát képes nagyon közel kerülni egy erősített Nylon szilárdságához a megfelelő keverékben. A Prusa Research egy olyan keveréket kínál, amelynek 63 MPa húzószilárdsága van. A nyomtatáshoz továbbra is nagyon magas hőmérsékletre, 275 °C-ra van szükség.

Taulman Alloy 910

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
Taulman Alloy 910 (Forrás: All3dp)

A Taulman Alloy 910 egy lenyűgözően erős filament, annak ellenére, hogy nem kompozit anyagról van szó, és olyan extra tulajdonságokkal rendelkezik, mint a vegyi ellenállás, amelyek vonzóvá teszik az ipari felhasználások számára. A specifikációk szerint körülbelül 8100 PSI (kb. 56 MPa) szakítószilárdságú. Nagyon elfogadható hőmérsékleten, 250 °C-on nyomtatható.

Gyors nyomtatáshoz (High-Speed) filament

A 3D nyomtatók egyre gyorsabbak lesznek. Láttunk olyan FDM 3D nyomtatókat is, amelyek idén valóban beigazolták a nagyon ambiciózus nyomtatási sebességi állításokat, és időnként akár 400 mm/s közelébe is elértek, meghaladva a korábban elfogadott 80 mm/s sebességet. De vajon az Ön filamentje visszafogja Önt?

Ezeket az anyagokat néha „tervezői” anyagoknak nevezik, és ezek a filamentek segítenek abban, hogy a 3D nyomtató sebességét a határig hajtsa, és gyorsan elkészítse a modelleket. Ahogy a gyorsabb nyomtatási lehetőségek piacra kerülnek, szüksége lehet az ilyen típusú anyagokra annak érdekében, hogy elkerülje a nyomtatási kapacitás korlátját. Ha a legnagyobb sebességen nyomtat, még ezek az anyagok sem a legjobb eredményeket nem fogják hozni, de segíthetnek megelőzni a nyomtatási hibákat, például az anyag hiányát magasabb teljesítmények esetén.

BASF Ultrafuse PLA PRO1

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
BASF Ultrafuse PRO1 (Forrás: All3dp)

A BASF a világ egyik legnagyobb anyagszállítója, főként ipari szakembereket lát el. A nagysebességű filament egy kicsit lassabb, mint más filament itt a specifikációkban, de 120-150 mm/s sebességgel elég gyors ahhoz, hogy említést érdemeljen.

BuMat Elite High Speed PLA

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
BuMat Elite nagy sebességű PLA (Forrás: All3dp)

A BuMat Elite egy amerikai gyártó, amely magas sebességű PLA filamentet kínál, amivel akár 200 mm/s sebességgel is precíz 3D nyomtatást lehet végezni. Ez a filament elérhető négy színben: piros, zöld, lila és narancssárga.

Overture High-Speed TPU

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
Overture High-Speed TPU (Forrás: All3dp)

A legjobb eredmények elérése a rugalmas anyagokkal való nyomtatáskor általában azt jelenti, hogy lassabb nyomtatási sebességet kell használni, mint például a PLA esetében. Az Overture megpróbálja megoldani a rugalmas anyagok nyomtatási sebességét a High-Speed TPU-jával. Az Overture szerint ezzel az anyaggal 60-90 mm/s sebességen lehet nyomtatni, ami egy megbízható PLA nyomtatás normális sebességi tartománya.

Treed Gonzales High-Speed PLA

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
Treed Gonzales PLA (Forrás: All3dp)

A Treed egy olasz anyagfejlesztő cég, amely mostanában került a figyelmünkbe. Minden anyaguk kiemelkedő, és alkalmazásokhoz igazított módon van forgalomba hozva. A Gonzales nevű termékük egy kifejezetten magas sebességű PLA filament, amelyről a vállalat azt állítja, hogy akár 200 mm/s sebességgel is lehet nyomtatni „maximális pontossággal”.

Puha tapintású (rugalmas) filament

A rugalmas filamentek ideálisak lehetnek a nyomtatott elemek puha tapintású részeihez, például fogáshoz. Amikor ilyen filamentet választ, fontos figyelni a Shore keménységére, ami egy mutatója annak, mennyire kemény az anyag. Számos információforrás segíthet abban, hogy hogyan becsüljük meg, milyen kemény lesz egy anyag a Shore keménysége alapján, de ügyeljen arra, hogy figyelje az általánosan használt betűosztályozást: általában az alacsonyabb számok lágyabb anyagot jeleznek, például a 10A olyan puha, mint egy gumiszalag, míg a 10D olyan kemény, mint egy autógumi.

Recreus Filaflex 60A Pro

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
Recreus Filaflex 60A (Forrás: All3dp)

Az elnevezése találó, a Filaflex 60A Pro egy rugalmas anyag, amelynek a Shore keménysége 60A, ami körülbelül megfelel egy autóguminak. Azért emeljük ki ezt először, mert úgy gondoljuk, hogy ez a megfelelő keménységű a legtöbb puha fogantyúhoz, de lentebb találhat puhább és keményebb lehetőségeket is. Fontos megjegyezni, hogy a Recreus Filaflex sorozatban különböző Shore keménységű filamentek is elérhetők, például 70A, 82A és 95A.

PORO-LAY-FOMM 40

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
LAY-FOMM 40 (Forrás: All3dp)

Ha a lehető legpuhább anyagot szeretnéd, akkor egy kicsit habosítottra van szükséged. A PORO-LAY habos filamentet kínál, amelynek Shore keménysége mindössze 40A. Emellett megtekintheti az alábbi könnyű filamenteket is, amelyek hasonló habos szerkezetekhez kínálnak lehetőséget.

NinjaTek NinjaFlex TPU

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
NinjaTek NinjaFlex (Forrás: All3dp)

A piacon talán a legnépszerűbb TPU filament, a NinjaFlex jó választás, ha könnyen nyomtatható rugalmas vagy puha anyagot keres. A TPU jellegéből adódóan 85A Shore keménységű, ami egy kicsit keményebb, mint egy cipő sarka. Az ára is kissé magasabb, körülbelül 85 dollár 1 kg-ért, de sokféle célra használható.

Treed Pneumatique termoplasztikus elasztomer

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
Treed Pneumatique termoplasztikus elasztomer (Forrás: All3dp)

Ez a termék nagyon érdekes számunkra. A Treed újrahasznosított autógumikat használt fel egy hőplasztikus elastomer filament létrehozásához (ez jó a környezetvédelemnek!). Még nem próbáltuk ki, és mivel rendkívül egyedi, nem vagyunk biztosak benne, hogy mennyire könnyű vele nyomtatni. Azonban úgy véljük, hogy egy igazi gumiszerű textúra mindig jobb lehet, mint egy TPU fogás, mivel a gumik körülbelül 60A keménységi skálán találhatók. Mindenképp nézze meg a Treed más rugalmas anyagait is: kínálnak TPU-t, TPE-HE-t és TPE-E-t is.

Könnyű (alacsony sűrűségű) filament

Néha le kell csökkenteni egy alkatrész súlyát, ezért ezek a filamentek specializálódtak a könnyű termékek létrehozására. Nem mindegyikük rendelkezik tökéletesen sima felülettel – néhányukat szó szerint habként kell nyomtatni -, de mindegyikkel masszív alkatrészt lehet készíteni, ami kevésbé sűrű, mint a tipikus 3D nyomtatási anyagok – így könnyebb termék készül. Tartsa szem előtt, hogy a hab opciók teljesen másképp nyomtatnak, mint a rendes 3D nyomtatási anyagok, és eltérő nyomtatási beállítások jelentősen eltérő eredményekhez vezethetnek, így valószínűleg időbe telik, amíg megismeri őket, ha ezt az utat választja.

Filaticum Foam

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
Filaticum hab (Forrás: All3dp)

A Filaticum egy magyar gyártó, amely olyan hab filamentet gyárt, amit „nyitott sejtszerkezetűnek” nevez. Ezzel az anyaggal készült dolgok rétegei alig láthatók, és könnyen lehet vágni vagy más módon utófeldolgozni őket, ahogyan azt a hagyományos habokkal is szokták. A Filaticum azt mondja, hogy ezt az anyagot egyszerű PLA nyomtatási beállításokkal lehet használni, ami nagyon kényelmes, de azt is hozzáteszik, hogy a tulajdonságokat lehet „széles körben módosítani a nyomtatási beállítások megváltoztatásával”.

ColorFabb LW (könnyű) PLA

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
ColorFabb LW PLA (Forrás: All3dp)

A következő hab opció a ColorFabb könnyű PLA-ja. A vállalat szerint az anyag habosodik az extrúziót követően, és majdnem háromszorosára nő a térfogata, tehát végül nagyjából ugyanennyivel csökkentheted a teljes alkatrész súlyát. A vállalat azt javasolja, hogy a nyersanyag áramlását 60%-kal csökkentsd, és említi, hogy a habosodó tulajdonságokat nagyobb rétegek használatával gyorsabb nyomtatásra is felhasználhatod.

FormFuture Pegasus PP Ultralight

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
FormFutura Pegasus PP Ultralight (Forrás: All3dp)

Ha valami erősebbet szeretnél a habnál, de még mindig könnyű anyagot, akkor a FormFutura kínál egy PP filamentet, amit „üveg nanotechnológiával töltött” és 20%-kal könnyebb, de „jelentősen merevebb” a tipikus PP-hez képest. Az anyag sűrűsége 0,75 gramm per köbcentiméter (g/cc), szemben az átlagos PLA 1,25 g/cc sűrűségével.

Környezetbarát filament

Bár az additív gyártás sok hulladékot megszüntet a hagyományos szubtraktív gyártáshoz képest, nem kerülhető el a tény, hogy ez a hobbi még mindig rengeteg műanyagot használ. A beszállítók számos különböző módszert találtak arra, hogy anyagaikat környezetbarátabbaká tegyék, a karton gurigáktól a kémiai adalékanyagok természetes változataival való helyettesítésig, így itt most számos különböző lehetőséget találhat.

Polymaker PolyTerra PLA

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
Poligyártó PolyTerra PLA (Forrás: All3dp)

A Polymaker Polyterra PLA oldala meglepően részletes adatokat tartalmaz. Lebontja az anyag szénlábnyomát, ideértve a dobozt, a karton gurigát és a zacskót is, és felsorolja a cég faültetési programjával elért szénkibocsátás csökkentését. Az oldal a komposztálhatósági adatokat is megosztja, és a Polymaker gyorsan elküldi a teljes komposztálási teszteredményeket kérésre. Általában véve nagyon átlátható.

A PolyTerra olyan anyag, amit mi is kipróbáltunk. Könnyen nyomtatható PLA, és vonzó matt felülettel rendelkezik. Környezetvédelmi szempontból jó választás, ha ragaszkodnia kell a PLA-hoz, de szeretne tenni is a bolygóért. Ráadásul 14 különböző színben kapható versenyképes áron, kb. 20 dollárért: pontosan azt kapja, amit elvár a PLA-tól. Nincs ok arra, hogy ne használja a mindennapi nyomtatásokhoz.

3D Printlife Algix ALGA

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
3D Printlife Algix ALGA (Forrás: All3dp)

Jelenleg a legtöbb PLA anyag színezéséhez kémiai festéket használnak, de néhány gyártó hulladéktermékeket használ ugyanezen eredmények eléréséhez. A Francofil, egy francia anyaggyártó, olyan hulladéktermékeket használ, mint az osztriga héjak, kávézacc és sörmaradványok a vendéglátóiparból, hogy színezzék az anyagokat. Ez nemcsak kiváló módja a hulladéktermékek hasznosításának, hanem egyedi filamenteket is eredményez, amelyek más gyártóktól eltérőek.

Francofil PLA Co-Products

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
Francofil PLA társtermékek (Forrás: All3dp)

Az ALGA PLA filament egy PLA-szerű anyag, amelyet algákból hoztak létre. Az algák a mai szén-dioxid-dús viszonyok között bőséges erőforrás, új bősége pedig károsítja a vízkészletet és a vízi élővilágot. Az Algix, az ALGA PLA mögött álló cég káros algavirágzásokat gyűjt be, hogy hasznos termékeket állítson elő – mint ez a filamentum. Érdemes megjegyezni, hogy az anyag zaklatott életet élt. Rosszul van felülvizsgálva, és nyomtatás közben erős szagú. Ennek ellenére a szennyezés káros melléktermékét közvetlenül hasznos termékké változtatja, ezért érdemes megemlíteni ezen a listán, és kiváló lehet tesztnyomatokhoz és prototípusokhoz, ha alacsony (vagy esetleg negatív) környezeti hatást kíván tartani.

Treed Pneumatique termoplasztikus elasztomer

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
Treed Pneumatique termoplasztikus elasztomer (Forrás: All3dp)

Másodszor is megjelenik ezen a listán, ha környezetbarát rugalmas anyagot keresel, akkor ez lehet az. A Treed pneumatikus elasztomer filamentje újrahasznosított abroncsokból készül, átalakítva a bőségesen rendelkezésre álló hulladékanyagot valami hasznos dologgá.

Anti-mikrobiális (antibakteriális) filamentum

Amikor antibakteriális vagy antimikrobiális filamentumot vásárol, fontos metrikus szám az idő alatt kialakuló kolóniaegységek (CFU). Néhány cég százalékos számokat fog bemutatni a mintákhoz képest, ahelyett, hogy valódi baktériumcsökkentést mutatna be – tehát győződjön meg róla, hogy világos és érthető információkat lát, mielőtt megveszi. Ezenkívül figyelni kell arra is, hogy az anyag baktericid (mikroorganizmusokat öl meg) vagy bakteriostatikus (gátolja a mikroorganizmusok növekedését) tulajdonságú-e.

Copper 3D Antimicrobial Filament

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
Copper 3D PLActive (Forrás: All3dp)

Talán a legegyszerűbb antimikrobiális anyag, amit ajánlhatunk, a Copper3D. A legátláthatóbb dokumentációt kínálják, és még a material hatását is tesztelték a SARS-CoV vírusra. Különféle antimikrobiális filamentumokat kínálnak, ideértve a PLA-t, rugalmas és gyanta megoldásokat is.

Filaticum Antibacterial PLA

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
Filaticum antibakteriális (Forrás: All3dp)

A Filaticum antibakteriális filamentuma egy bakteriostatikus anyag, amely fémmegközelítéseket használ az anyagok anyagcseréjének megakadályozására számos mikroorganizmusnál, mint például a baktériumok és gombák. A cég azt állítja, hogy az hatás „örökös”, és néhány érintett organizmust is megnevez, mint például az Enterococcus, Bacillus, Salmonella és Legionella. Sajnálatos módon nem találtunk olyan vizsgálati eredményeket, amelyek pontosan bemutatnák az anyag hatékonyságát.

XYZ Antibacterial PLA

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
XYZ Printing Antibakteriális PLA (Forrás: All3dp)

Az XYZprinting antibakteriális anyaga ezüst helyett rézzel készül, és a gyártó azt állítja, hogy „a baktériumok növekedését 99%-kal gátolja”. Ez valószínüleg inkább baktérium-növekedést gátló, nem pedig baktériumölő anyag, viszont az ára jelentősen alacsonyabb a többihez képest, körülbelül 30 dollár 600 gramm.

FiberForce Antibacterial PLA

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
iberForce antibakteriális PLA (Forrás: All3dp)

FiberForce antibakteriális PLA teljesítménytesztjei azt mutatják, hogy baktericid anyagról van szó, de változó mértékű eredménnyel a baktériumfajtól függően. Az S. aureus esetében 24 óra alatt 99%-os csökkenést mutatott, de az E. coli esetében csak 14%-os csökkenést.

Kerámia filament

A kerámia filament már egy ideje létezik, de a legtöbb cég még mindig „kísérletinek” nevezi, mivel az anyag használata hírhedten nehéz. Manapság olyan kerámia alapú filamentek is vannak, amelyeket nem kell kemencében égetni, de nem is számítanak valódi kerámiának. Ennek ellenére esztétikailag megfelelhetnek az elvárásoknak kisebb költség és erőfeszítés mellett. Ezek az anyagok általában használhatóak a szokásos asztali FDM 3D nyomtatókkal, de ügyeljen arra, hogy ne vásároljon olyan speciális filamenteket, amelyeket kifejezetten kerámia 3D nyomtatókhoz készítettek.

FormFutura StoneFil Pottery Clay

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
FormFutura StoneFil PLA (Forrás: All3dp)

A FormFutura StoneFil „kerámiagöngy” filamentuma nem kerámiailag megmunkálható anyag, de összetételéből adódóan hasonló üledékes felülettel rendelkezik, hiszen 50% kőporból készül. Figyeljen azonban az anyag tulajdonságaira. Jelentősen nehezebb, mint a PLA (37%), és a kőpor miatt koptató anyag, tehát szüksége lesz kemény acél fúvókára a használatához.

LAYCERAMIC

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
(Forrás: All3dp)

A LAY Filaments által készített LAYCERAMIC egy szinterezhető kerámia anyag. Ezt az anyagot kerámia por és polimer keverékéből állítják elő. Amikor úgy égetik, mint a szokásos kerámiákat, a kemence rendkívül magas hőmérséklete leválasztja a polimért, és összeszinterezi a megmaradt kerámiát, így valódi égetett kerámia darabot kapunk. Fontos megjegyezni, hogy az ilyen alkatrészek jelentősen zsugorodnak az égetés során, de ha sikerül a megfelelő arányt megtartani, akkor rendkívül hasznosak lehetnek geometriailag bonyolult agyagmunkák elkészítéséhez.

Smartfil EP (kerámia)

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
filament2print Smartfil EP (Forrás: All3dp)

Ez az anyag részben kerámia (30%), de nem lehet kemencében égetni a polimer komponens eltávolításához. Ehelyett az anyag arra szolgál, hogy a 3D nyomtatás után kerámiaszerű felületet hozzon létre. A vállalat szerint könnyen lehet csiszolni, és merevebb, mint a PLA. Költséghatékonyabb, mint a valódi kerámia filamentek, tehát ha csak látványhatást keres, valószínűleg ez a legjobb választás.

Wax (viasz) filament

Ha negatív formát szeretne létrehozni, az egyik legjobb módja egy speciális méhviaszhoz hasonló filament használata. Ezek az anyagok utánozzák a hagyományos viaszokat, amelyeket formaminták készítéséhez használnak. Amikor beburkolják és felmelegítik egy folyamat során, amit találóan „elveszett viaszöntvény” eljárásnak neveznek, a viasz elolvad, és csak a negatív öntvény marad meg. Innen már készíthet másolatokat a 3D-nyomtatott alkatrészből öntéses formázással.

Fontos megjegyezni, hogy az öntéses formázáshoz használhat rendes PLA-t is, de az nem ég el olyan tisztán, mint ezek a speciális filamentek. Ha a lehető legjobb eredményt szeretné elérni, ezek az anyagok lesznek a legjobbak.

PolyCast

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
Polymaker PolyCast (Forrás: All3dp)

A Polymaker saját öntőanyagot kínál, amelyet kifejezetten öntéses öntvényezéshez terveztek. Mint speciális filament, tiszta égésre tervezték, és kissé alacsonyabb áron kínálják, mint a konkurens MOLDLAY.

MOLDLAY

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
LAY Filaments MoldLay (Forrás: All3dp)

A LAY Filaments által gyártott MOLDLAY rendkívül sokoldalú, mivel mind az öntéses öntvényezésnél, ahol a 3D nyomtatott minta elolvad egy elveszett viaszöntvényezési eljárás során, mind egy tartós öntvény készítéséhez használható. Ennek oka az, hogy az anyag tiszta égésű, de elég merev ahhoz, hogy megtartsa alakját egy rögzített öntvényként.

Konduktív (vezetőképes) filament

Egy alacsony feszültségű elektromos projektet készít? 3D nyomtatási anyagokkal elég kreatív dolgokat lehet létrehozni, amelyek vezetik az áramot. Természetesen elsőnek is, mindenféleképpen győződjön meg arról, hogy az áram, amivel dolgozik, a biztonságos határokon belül van.

Vezetőképes nyomtatószálak:
A  Legjobb Konduktív Filamentek

 

FiberForce Nylforce CNT Conductive

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
Fiberforce Conductive (Forrás: All3dp)

Az olasz anyagfejlesztő Fiberforce azt állítja, hogy vezető filamentjük „4-szer kevesebb ellenállással bír, mint versenytársaiké”. Állításuk szerint, egy 10 cm hosszú, 1,75 mm-es filamentnek csak 0,75 kiloohm ellenállása van.

Protopasta Conductive PLA

A Legjobb 3D Nyomtató Filamentek 2023-ban - Vásárlói Útmutató - 3DNyomtass.hu
Protopasta Conductive PLA (Forrás: All3dp)

A Protopasta nagy sikerű Kickstarter kampányt indított vezető PLA-jukkal. A vállalat weboldalán részletes információkat találunk, és különböző körülmények közötti anyagellenállást is megemlítenek. Egy 1,75 mm vastagságú, 10 cm hosszú Protopasta Vezető PLA anyagnak az ellenállása 2-3 kiloohm között van.

Egyéb Filament Útmutatók

Ismerje meg a legjobbakat:
A  Legjobb PLA Filamentek

PETG nyomtatószálak:
A  Legjobb PETG Filamentek

Hatékony ABS nyomtatáshoz:
A  Legjobb ABS Filamentek

 

ASA nyomtatószálak:
A  Legjobb ASA Filamentek

 

Eredeti forrás: All3dp.com

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj értesítést akcióinkról, felhívásainkról, és kapj havi összefoglalókat!

Hasonló blogbejegyzések

Szoftverek-Blog

A Legjobb AI 3D modell generátorok

A technológia mindig is arra szolgált, hogy megkönnyítse az emberek dolgát, és a fejlett technológiai előrelépések gyorsabbá és hatékonyabbá tegyék a folyamatokat. A 21. században

3D nyomtatás-blog

3D nyomtatott fürdőszobai kiegészítők: 15 hasznos modell

Piperecikkek Akár egy apró, funkcionális fürdőszobát is kinyomtathat 3D-ben! (Forrás: All3dp) Ha új hangulatot szeretne teremteni otthonában a dekorációval, akkor miért ne adhatna szépséget a

3DNyomtass.hu - Minden ami 3D Nyomtatás!

3DNyomtass.hu igény szerint készít tervezési iterációkat belföldi kisvállalatoknak és egyéni vállalkozóknak. Koncepciókat és 3D nyomtatott termékeket kínálunk az ügyfelek számára a gyorsított termékfejlesztés elősegítésére, valamint támogatást nyújtunk, hogy termék ötleteid minél előbb valós termékként kaphasd vissza.

Elérhetőségek

1135 Budapest Szent László út 4.
1. emelet 2. iroda

+36 20 2290 453
+36 20 5492 533

Fiókom

© 2023 Minden jog fenntartva a 3DNyomtass.hu által. Fejlesztő és karbantartó Kriston Tibor