FEP film – A legjobb márkák

Megosztás

Tartalom

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A gyanta 3D nyomtatás  az elmúlt néhány évben egyre elérhetőbbé vált, függetlenül az adott technológiától. Legyen szó lézeres SLA-ról,  DLP-ről vagy MSLA-ról, ezeknek a 3D nyomtatókban közös az úgynevezett kioldófóliák iránti igény.

A gyanta 3D nyomtatásban ez a kulcsfontosságú komponens áttetsző fizikai gátként működik a folyékony gyanta és a kikeményedési forrás között. El kell viselnie a gyanta kikeményítéséhez szükséges magas hőmérsékletet, és jó mechanikai ellenálló képességgel kell rendelkeznie, mivel bármilyen meghibásodás súlyos szivárgáshoz vezethet a gépben.

Anyagát tekintve sok asztali gyantanyomtató FEP (fluorozott etilén-propilén) fóliát használ, amely a jó vegyszerállóságáról és tapadásmentességéről ismert. Többnyire a műgyantanyomó elválasztó fóliák szabványává vált, bár rengeteg más megfelelő alternatíva létezik.

A gyanta 3D nyomtatókhoz készült fóliák idővel lebomlanak, ami azt is jelenti, hogy időnként ki kell cserélni. A spatula által okozott horpadások és karcolások azt is eredményezhetik, hogy a nyomatok helyenként nem keményednek meg megfelelően, és befolyásolhatják a végső nyomtatási minőséget. Ebben a cikkben beszélni beszélni fogunk a gyantanyomtatókhoz készült leválasztófóliákról, és kiemelünk néhány népszerű márkát, amikor cserére van szükség.

Mit kell keresni?

FEP film - A legjobb márkák - 3DNyomtass.hu
A FEP leválasztó fólia képezi a felületet a folyékony gyanta és a fényforrás között (Forrás: All3dp)

Dióhéjban a 3D nyomtatáshoz használt elválasztó fóliák gyakran teflon alapú polimerekből készülnek, amelyek nagyon hasonlítanak a  Bowden-csövekhez használt PTFE műanyaghoz . Innen ered a tapadásmentesség, és ez a műgyantanyomtatásnál lényeges, mivel az éppen megkötött rétegnek nem szabad hozzátapadnia az elválasztó fóliához.

A FEP fóliák nem kizárólagosak a gyanta 3D nyomtatásban. Valójában az ilyen fóliákat már használták ipari fröccsöntő alkalmazásokhoz tapadásmentes felületük és viszonylagos magas hőmérsékleti ellenállásuk (205 °C-ig) miatt.

Ha cserélhető fóliát keres, győződjön meg arról, hogy az olyan anyagból készült, amely kompatibilis a 3D nyomtatójával. Különös figyelmet kell fordítani a lapméretekre, mivel a legtöbb fólia előre kivágott csomagolásban érkezik, amely csak egy bizonyos méretű gyantatartályhoz kompatibilisek.

FEP film - A legjobb márkák - 3DNyomtass.hu
A kioldó fóliáknak ellenállniuk kell a gyanta kémiai tulajdonságainak (Forrás: All3dp)

A kioldófóliák is különböző vastagságúak. Általában 0,10 és 0,15 mm között van a vastagságuk, ezért meg kell találni a kompromisszumot a jó átlátszóság (vékonyabb) és a mechanikai ellenállás (vastagabb) között. Vegye figyelembe azt is, hogy a fólia vastagsága határozza meg a szintezéshez használandó papír vastagságát.

Elsősorban ellenőrizni kell a 3D nyomtatóhoz mellékelt fólia vastagságát, amennyiben tapasztal olyan problémákat, mint például a gyakori szakadás. Ebben az esetben érdemes megpróbálni egy vastagabb lehetőséget.

A következő részekben több olyan elválasztófólia márkát fogunk áttekinteni, amelyeket kifejezetten gyanta 3D nyomtatáshoz terveztek. Ezek többsége FEP-film, és népszerűségük és pozitív kritikáik miatt kerültek kiválasztásra.

Elegoo

FEP film - A legjobb márkák - 3DNyomtass.hu
Az Elegoo FEP fólia az Amazon egyik legnépszerűbb márkája, és más 3D nyomtatókkal is használható (Forrás: All3dp)

Az Elegoo Mars sorozatú nyomtatók a mai piacon a legnépszerűbb gyanta 3D nyomtatók közé tartoznak. A gyártó minden gyanta 3D nyomtatójához ugyanazt az elválasztó fóliát használja, egy 0,15 milliméter vastag FEP fóliát.

Ez az egyik legnépszerűbb márka az Amazonnál, 4,8/5,0 értékeléssel és sok dicsérő megjegyzéssel. A cserefóliákat öt egységnyi csomagban szállítják, és mindegyik fóliához tartozik saját ragasztóvédő réteg, amelyet a beszerelés előtt eltávolítanak.

Érdemes megjegyezni, hogy ez a kiadási film kompatibilis más hasonló gépekkel, beleértve néhány Anycubic sorozatot is. Feltétlenül ellenőrizze a 3D nyomtató méreteit. A cserére vonatkozó utasításokért tekintse meg az Elegoo oktatóvideóját .

 • Méretek: 200 x 140 mm
 • Vastagság: 0,15 mm
 • Ár: ~5 dollár

Epax

FEP film - A legjobb márkák - 3DNyomtass.hu
Az Epax nem FEP fólia sok felhasználó szerint simább és nagyon jó minőségű (Forrás: All3dp)

Az Epax 3D a gyanta 3D nyomtatási technológiára specializálódott. Különféle technológiájú és méretű asztali MSLA 3D nyomtatókat fejleszt és forgalmaz, a kisebb E6- tól a nagy formátumú E10- ig .

Az Epax egyike azon kevés jól ismert márkáknak, amelyek nem FEP anyagokat használnak elválasztó fóliákhoz. A cég szerint ez egy Japánban gyártott teflon alapú anyag, amely simább felületet és nagyobb légáteresztő képességet kínál, ami viszont csökkenti a fóliára a nyomtatási folyamat során kifejtett vákuumerőt.

Az Epax nFEP fóliája két különböző méretben kapható, hogy illeszkedjen a cég saját 3D nyomtatóihoz: 200 x 140 mm-es az X1 és E6 családhoz, és a nagyobb, 290 x 210 mm-es az E10/X10 nagyobb tartályaihoz. A vastagság mindegyiknél azonos: 0,125 mm.

 • Méretek: 200 x 140 mm, 295 x 210 mm
 • Vastagság: 0,125 mm
 • Ár: ~8 USD (200 x 140 mm), ~ 25 USD (295 x 210 mm)

Anycubic

FEP film - A legjobb márkák - 3DNyomtass.hu
Az Anycubic gépekhez készült FEP fóliákat nagyon könnyű megtalálni, és a vártnak megfelelően működnek (Forrás: All3dp)

Az Anycubic egy másik cég, amely leginkább a Photon sorozat ikonikus SLA olcsó nyomtatóiról ismert . A klasszikus  Anycubic Photon minden idők egyik legolcsóbb és legnépszerűbb MSLA nyomtatója volt, és megnyitotta az utat az újabb gépek, köztük a Photon Zero és a Mono X előtt .

Ezeknek a gépeknek a leválasztófóliája egy 0,15 milliméteres FEP fólia, amelyet az Anycubic két vagy öt darabos kiszerelésben értékesít. Két különböző méret létezik: a szabványos 200 x 140 mm-es, amely kompatibilis a legtöbb fotonnal (beleértve a Monot is), és a nagyobb, 240 x 165 mm-es lap kifejezetten a Mono X nagyobb tartályához.

Érdemes megjegyezni, hogy az Anycubic a gyorsabb beszerelés érdekében a kereteket a leválasztó fóliával is forgalmazza. Ne feledje, hogy ilyen esetekben a keret csak a hirdetett 3D nyomtatóval lesz kompatibilis, és valószínűleg nem fog működni más gépekkel.

 • Méretek: 200 x 140 mm, 240 x 165 mm
 • Vastagság: 0,15 mm
 • Ár: ~7 USD (200 x 140 mm), ~ 15 USD (240 x 165 mm)

3D Club

FEP film - A legjobb márkák - 3DNyomtass.hu
A 3D Club általános FEP filmeket kínál, amelyek kompatibilisek a legtöbb gyanta 3D nyomtatóval (Forrás: All3dp)

A 3D Club FEP fólialapokra specializálódott gyanta 3D nyomtatáshoz. Valójában ez minden, amit árulnak. A FEP az Egyesült Államokban készült, és a webhelyükön történő vásárlások esetén ingyenes a szállítás.

Érdekes módon a lapméretek elég nagyok a legtöbb, ha nem az összes asztali SLA 3D nyomtatóhoz, 280 x 200 mm-es mérettel – ez egy kicsit elmarad a szabványos A4-es papírmérettől. A lapokat 4 egységnyi csomagban szállítják, és 4 különböző vastagságban kapható: 0,05, 0,10, 0,15 és 0,20 mm.

Ez jó alternatíva lehet a gyártók márkás elválasztó fóliáival szemben, figyelembe véve a viszonylag alacsony költségeket. Az Amazon véleményei többnyire nagyon jók (4,5/5,0), bár néhány felhasználó panaszkodott a csomagolásra , ami néha a lapok sérüléséhez vezetett a szállítás során.

 • Méretek: 280 x 200 mm
 • Vastagság: 0,05-0,20 mm
 • Ár: ~6 dollár

FEPshop

FEP film - A legjobb márkák - 3DNyomtass.hu
A FEPshop számos FEP és nem FEP elválasztó fóliát kínál különböző méretben és vastagságban (Forrás: All3dp)

Rendben, ennek az európai üzletnek a neve elég beszédes arról, hogy mit árul. Mégis, a FEPshop egy online áruház, amely szinte mindent forgalmaz a 3D-nyomtatással kapcsolatban, ideértve a különböző leválási fóliákat is.

És tényleg szinte mindent: a FEPshop készleten tart mindent a Phrozen, Wanhao és Flashforge márkájú leválási fóliáktól kezdve, saját FEP anyagukkal különböző méretekben és vastagságokban. A FEP HD sorozat állítólag kiváló optikai tulajdonságokkal és minőséggel rendelkezik, a „legjobb anyag a 3D-nyomtatáshoz” – állítja a weboldal.

Az méretek változatosak, a 140 x 200 mm és 200 x 260 mm-es előre vágott lapoktól kezdve a teljes A4-es méretű lapokig (297 x 210 mm), nagyobb 380 x 260 mm-es lapokig olyan nagy 3D-nyomtatókhoz, mint a Phrozen Transform, és akár hatalmas, 1,200 x 260 mm-es tekercsekig.

 • Méretek: Különféle méretek, 140 x 200 mm-es lapoktól 1200 x 260 mm-es tekercsekig
 • Vastagság: 0,05-0,20 mm
 • Ár: Az árak vastagságtól és mérettől függően változnak

Eredeti forrás: All3dp.com

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj értesítést akcióinkról, felhívásainkról, és kapj havi összefoglalókat!

Hasonló blogbejegyzések

Szoftverek-Blog

Top 10: A legjobb 3D-s modellező szoftver (néhány ingyenes)

Az animációban, a játéktervezésben, az építészetben, a gyártásban és a terméktervezésben használt 3D modellek döntő szerepet játszanak minden fajta gyártásban – digitálisan és fizikailag egyaránt.

Szoftverek-Blog

A legjobb gyantanyomtató 3D szeletelő szoftver 2024-ben

A 3D nyomtatásban a „szeletelés” kifejezés egy digitális háromdimenziós modell elkészítésének folyamatára utal a tényleges 3D nyomtatáshoz. A szeletelő szoftverek vagy a 3D szeletelők funkcionalitásukat tekintve

Szoftverek-Blog

A Legjobb AI 3D modell generátorok

A technológia mindig is arra szolgált, hogy megkönnyítse az emberek dolgát, és a fejlett technológiai előrelépések gyorsabbá és hatékonyabbá tegyék a folyamatokat. A 21. században

3DNyomtass.hu - Minden ami 3D Nyomtatás!

3DNyomtass.hu igény szerint készít tervezési iterációkat belföldi kisvállalatoknak és egyéni vállalkozóknak. Koncepciókat és 3D nyomtatott termékeket kínálunk az ügyfelek számára a gyorsított termékfejlesztés elősegítésére, valamint támogatást nyújtunk, hogy termék ötleteid minél előbb valós termékként kaphasd vissza.

Elérhetőségek

1135 Budapest Szent László út 4.
1. emelet 2. iroda

+36 20 2290 453
+36 20 5492 533

Fiókom

© 2023 Minden jog fenntartva a 3DNyomtass.hu által. Fejlesztő és karbantartó Kriston Tibor