A legjobb ragasztórudak 3D nyomtatáshoz

Megosztás

Tartalom

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Az első réteg kétségtelenül a legfontosabb réteg a 3D nyomtatásban, mivel ez határozza meg a modell alapját és köti össze az építési felülettel. Sajnos ez a második pont a 3D nyomtatás egyik legnagyobb kihívása is lehet. Ha az első réteg nincs megfelelően ragasztva az építőlemezhez, a nyomat meghajolhat vagy teljesen széteshet.

A különféle ágyragasztási technikák közül talán a ragasztó a legolcsóbb és a legkönnyebben használható. Itt számos népszerű ragasztót vizsgáltunk meg, így megtalálhatja a feladathoz a legjobb eszközt.

Miért érdemes ragasztórudat használni?

A legjobb ragasztórudak 3D nyomtatáshoz - 3DNyomtass.hu
Sokan a ragasztórudat alapvető FDM-eszköznek tartják (Forrás: All3dp)

Bár sokféle módon biztosítható, hogy a nyomat tapadjon, például a különböző építési felületek és ragasztók, a szerény ragasztórúd az egyik legegyszerűbb. A ragasztó és a hasonló ragasztóanyagok számos előnnyel járnak:

  • Könnyű tisztítás:  Sok ragasztórúd vízben oldódik, így gyorsan leöblítheti az építőlemezt vízzel, hogy eltávolítsa a maradék vagy felesleges ragasztót. Más adhéziós megoldások, például a szalag, hajlamosak olyan maradványokat hagyni, amelyeket nehezebb eltávolítani.
  • Könnyű felhordás: A ragasztórudakat közvetlenül az ágyra kell felhordani, ami azt jelenti, hogy nem kerül mindenhová ragacsos spray, mint ahogy az a spray-ragasztóknál tapasztalható. Bár a szalag az ágyakkal is érintkezik, nehéz a szalagot megfelelően beigazítani és egyenletes rétegben felvinni az építőlemezre légbuborékok nélkül.
  • Könnyű nyomatok eltávolítása: Más megoldásokkal ellentétben a ragasztórudak nem tapasztják túlzottan a modelleket az ágyhoz, miután az lehűlt. A ragasztó bizonyos anyagok, például a PETG nyomtatásánál is jól jön , amelyek természetesen több tapadó tulajdonsággal rendelkeznek. Az ilyen típusú anyagoknál a ragasztó mintegy felületi rétegként szolgál, így az anyag nem tapad tartósan az építési felülethez.

Míg a ragasztó a tapadás megoldásának egyik módja, ügyeljen az ágyazati tapadást befolyásoló egyéb tényezőkre is, mint például az ágy szintje , a Z eltolás értéke és még a filament állapota (például, hogy van-e benne nedvesség ). Ezenkívül minden egyes alkalmazás után mossa le az építőlemezt, hogy a maradék ne keményedjen meg.

Elmer's Purple Glue Stick

A legjobb ragasztórudak 3D nyomtatáshoz - 3DNyomtass.hu
Száradás után az Elmer ragasztója láthatatlan a nyomdaágyon, de a kiváló tapadás nyilvánvaló! (Forrás: All3dp)

Az egyik legtermékenyebb ragasztógyártó, az Elmer’s több mint 70 éve fejleszt új ragasztókat. Az egyik legjelentősebb iparág, amelyet a cég támogat, az általános oktatás és az iskolák.

Ez a ragasztórúd színváltoztató hatása miatt a lista élére került – lilát alkalmaz, majd amint megszárad, átlátszóvá vált. Ez komoly segítség, ha a nyomtatóágy hatékony lefedettségéről van szó. Továbbá keményebb állaga megkönnyíti a vékony réteg felvitelét.

Egyes gyártók azt javasolták, hogy ezt a ragasztót izopropil-alkohollal (IPA) kombinálják annak érdekében, hogy nagyon vékony rétegeket kapjanak, és a lehető legtöbbet hozhassák ki egyetlen rúdból.

Layerneer Bed Weld

A legjobb ragasztórudak 3D nyomtatáshoz - 3DNyomtass.hu
A Layerneer Bed Weldhez habszivacs felhordó párna tartozik (Forrás: All3dp)

A Layerneer egy kaliforniai székhelyű vállalat, amelynek középpontjában egyetlen termékük, a Bed Weld áll. Ezt a ragasztóoldatot a PLA, ABS, ASA, PETG, CPE és PVA filament anyagok ágytapadásának fokozására fejlesztették ki. A Layerneer szerint a Bed Weld vízben oldódó és gyenge szagú, ami rendkívül egyszerűvé teszi a tisztítást.

A Layerneer’s Bed Weld egy speciális 3D nyomtatóragasztó, amely ugyanúgy alkalmazható, mint a ragasztó. A palack habhegye segít megelőzni a túlzott felhordást, de lehetővé teszi a közvetlen érintkezést.

Amint arra több vásárlói vélemény is rámutatott, a Bed Weld hatékonyan tartja a nyomatokat elég hosszú ideig. Ezenkívül ez az anyag állítólag tapad a felületekhez forrón, de hidegen elengedi – hasonlóan a texturált üvegágyhoz. Ez a funkció kiválóan alkalmas az alkatrészek gyors eltávolítására, túl nagy erő nélkül, ami kárt okozhat.

Magigoo

A legjobb ragasztórudak 3D nyomtatáshoz - 3DNyomtass.hu
A Magigoo kifejezetten a 3D nyomtatás kényelmét szolgálja (Forrás: All3dp)

Az induló Thought3D cég által gyártott Magigoo egy speciálisan kialakított ragasztó, amelyet a 3D nyomtatásban való közvetlen felhasználásra terveztek. Többszöri átdolgozás után, beleértve a ragasztórúd formát is, jelenlegi kínálatuk egy filcmembránon áthelyezett rúdban lévő folyadék. Míg a jelenlegi verzió technikailag nem a hagyományos értelemben vett ragasztórúd, a botfelhordó nagyon népszerű a 3D-nyomtatási közösségben.

A folyadék állaga pont megfelelő, hihetetlenül simán alkalmazható. Ezenkívül, mivel 3D nyomtatásra szolgál, a ragasztó deaktiválódik, ha a fűtött nyomtatóágy lehűl. Az elengedés megkönnyíti a 3D nyomtatott modell eltávolítását a munka végeztével.

Egy másik dolog, amit meg kell jegyezni a Magigoo-val kapcsolatban, hogy különböző termékek állnak rendelkezésre a különböző nyomdaanyagokhoz, ami azt jelenti, hogy a megfelelő tapadási szintet mindenhez kell használni.

Scotch Purple Glue Stick

A legjobb ragasztórudak 3D nyomtatáshoz - 3DNyomtass.hu
A Club Purple másik tagja (Forrás: All3dp)

A Scotch, a 3M márka jól ismert az átlátszó ragasztószalagról, amelyet először az 1930-as években kínáltak. A Scotch az iparág egyik vezető gyártója a szalagok, ragasztók, dekorációs cikkek és még sok más gyártásában. A márka annyira népszerű, hogy a világ egyes részein ismertté vált, és még az általános átlátszó szalag is a „Scotch tape” nevet viseli.

A többi ragasztópálcikához hasonlóan ez is könnyen felhordható, mivel sokkal keményebb az állaga. A hozzáadott bónusz az, hogy az Elmer ragasztópálcájához hasonlóan ez is lila színű és átlátszóvá válik, így könnyebben megállapítható, ha kihagyott egy helyet. Az üveg 3D nyomtatóágy tisztítása és felújítása egyszerű szappannal és vízzel gyerekjáték.

Stick Stick

A legjobb ragasztórudak 3D nyomtatáshoz - 3DNyomtass.hu
Nem kell sok Stick Stick-et felvinni ahhoz, hogy a nyomatok az ágyhoz tapadjanak (Forrás: All3dp)

A Stick Stick egy másik 3D nyomtatásra specifikus ragasztó, amelyet a MatterHackers, a 3D nyomtatási kellékek népszerű online kiskereskedője készített. A MatterHackers a fúvókáktól és a forró végektől a teljes nyomtatókig és házakig mindent értékesít, különféle márkákat kínálva, mint például a Creality és a LulzBot . Saját márkájú termékeket is árulnak, köztük filamenteket és természetesen Stick Stick ágyragasztót is.

A Stick Stick kiválóan alkalmas 3D nyomtatáshoz, mert csak egy könnyű réteget kell felvinnie az építőlemezre, hogy javítsa a nyomtatott részek tapadását. A Stick Stick flakon segítségével az egyedülálló anyag használata a szivacsos applikátoron keresztül könnyed lesz, ami segít megelőzni, hogy túl sokat feküdjön le az ágyra.

A Stick Stick arról is ismert, hogy segít a nyomatoknak melegen tapadni, de a kötés gyengül, ha lehűl, így az alkatrészek eltávolítása egyszerű. Sajnos, amint az a leírásban és a vásárlók tesztjeiben rámutattak, csak PLA, PETG és MatterHackers Pro Series Ryno-val működik (nem ABS vagy nylon).

A MatterHackers szerint a ragasztóanyag szagmentes és vízbázisú, így az ágyat csak meleg vízzel kell tisztítani. Néhány felhasználó azonban úgy találta, hogy a víz nem csinálja meg a trükköt, és azt javasolják, hogy IPA-t használjon a felesleges Stick Stick eltávolítására az ágyról.

UHU Stic

A legjobb ragasztórudak 3D nyomtatáshoz - 3DNyomtass.hu
Az UHU Stic puha és könnyen felvihető (Forrás: All3dp)

Az UHU 1931-ben készítette el híres univerzális ragasztójának első tételét. A német UHU márka gyártja és tulajdonosa a nagyobb Bolton Adhesives cég részeként. Ragasztójuk általános célú ragasztóként van a piacon, hasznos papírhoz, kartonpapírhoz, habokhoz és meglepő módon 3D nyomtatáshoz.

Sima felvitelre számíthatunk a ragasztórúd puha állaga miatt. Ezenkívül a fogantyú pontos módot ad a kitett ragasztó mennyiségének beállítására, a kényelmes csavaros fedél pedig biztosítja, hogy a ragasztó soha nem szárad ki.

Ha Európában él, ez lehet a rendelkezésre állóbb lehetőség a lila ragasztórudak közül, de összehasonlítható eredményeket fog kapni.

Eredeti forrás: All3dp.com

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj értesítést akcióinkról, felhívásainkról, és kapj havi összefoglalókat!

Hasonló blogbejegyzések

Szoftverek-Blog

A Legjobb AI 3D modell generátorok

A technológia mindig is arra szolgált, hogy megkönnyítse az emberek dolgát, és a fejlett technológiai előrelépések gyorsabbá és hatékonyabbá tegyék a folyamatokat. A 21. században

3D nyomtatás-blog

3D nyomtatott fürdőszobai kiegészítők: 15 hasznos modell

Piperecikkek Akár egy apró, funkcionális fürdőszobát is kinyomtathat 3D-ben! (Forrás: All3dp) Ha új hangulatot szeretne teremteni otthonában a dekorációval, akkor miért ne adhatna szépséget a

3DNyomtass.hu - Minden ami 3D Nyomtatás!

3DNyomtass.hu igény szerint készít tervezési iterációkat belföldi kisvállalatoknak és egyéni vállalkozóknak. Koncepciókat és 3D nyomtatott termékeket kínálunk az ügyfelek számára a gyorsított termékfejlesztés elősegítésére, valamint támogatást nyújtunk, hogy termék ötleteid minél előbb valós termékként kaphasd vissza.

Elérhetőségek

1135 Budapest Szent László út 4.
1. emelet 2. iroda

+36 20 2290 453
+36 20 5492 533

Fiókom

© 2023 Minden jog fenntartva a 3DNyomtass.hu által. Fejlesztő és karbantartó Kriston Tibor