A legjobb 3D nyomtatási sebesség – beállítások PLA és egyéb anyagok számára

Megosztás

Tartalom

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A 3D nyomtatás egyik gyakran használt módja a „gyors prototípuskészítés”. Az enyhe irónia itt az, hogy az egyes nyomatok elkészítése órákig vagy akár napokig is eltarthat! Szerencsére a nyomtatási sebesség módosítható a gyártási idő csökkentése érdekében, a rossz beállítás viszont nyomtatási hibákhoz vezethetnek.

Itt végigvezetjük a 3D nyomtató sebességének általános beállításain. Az útmutató végére tudni fogja, hogyan találja meg a tökéletes egyensúlyt a nyomtatási sebesség és a minőség között. Tehát most csak annyi a dolgunk, hogy indítsuk el a szeletelő szoftvert, és vágjunk is bele!

A legjobb 3D nyomtatási sebesség - beállítások PLA és egyéb anyagok számára - 3DNyomtass.hu
Kezdje a gyártó által ajánlott beállításokkal, és onnan módosítsa (Forrás: All3dp)

Amikor a PLA legjobb nyomtatási sebességét keresi, valószínűleg a 40-60 mm/s-ot találja tipikus útmutatásként. A legtöbb nyomtatási beállításhoz hasonlóan azonban nem létezik mindenki számára ideális beállítás.

A nyomtatási sebességet nagymértékben befolyásolja a 3D nyomtató tényleges felépítése, az extruder és a használt fúvóka mérete. Természetesen a szeletelő beállításai is szerepet játszanak. Meglepő lehet az a tény, hogy még a különböző márkájú és színű PLA-nál is szükség lehet a nyomtatási sebesség módosítására, mivel az adalékanyagok befolyásolják az alapanyag anyagtulajdonságait.

A fenti okok mindegyike miatt a legjobb, ha tesztsorozatot végez, hogy meghatározza az ideális sebességet az adott géphez és a használni kívánt PLA márkához. A filamentgyártók által javasolt beállítások jó kiindulópontot jelentenek, de sokan úgy találják, hogy a jobb minőségű nyomatok elérése érdekében módosítani kell ezeket az ajánlásokat.

A következő szakaszokban bemutatunk néhány különböző tesztnyomatot és szeletelő beállítást, amelyek segítenek elérni az ideális sebességet PLA 3D-nyomataihoz.

Próbáld ki a legjobbakat:
A Legjobb PLA Filamentek

A legjobb 3D nyomtatási sebesség - beállítások PLA és egyéb anyagok számára - 3DNyomtass.hu
A magas nyomtatási sebesség által okozott gyűrűszerű artefaktumok (jobbra). (Forrás: All3dp)

A nyomtatási sebesség az a fő sebességbeállítás, amely befolyásolja a 3D nyomatokat. Ahogy a neve is sugallja, a nyomtatási sebesség határozza meg, hogy milyen gyorsan mozognak a nyomtató motorjai. Ez magában foglalja az X- és Y-tengelyt vezérlő motorokat, valamint az extrudermotort.

A nyomtatási sebesség teszteléséhez töltsön le egy nyomtatási sebességteszt-modellt . Ezekhez a modellekhez általában a megfelelő beállítások megadására vonatkozó utasítások tartoznak. Az itt linkelt modell lényegében ugyanazt a formát nyomtatja fokozatosan növekvő sebességgel, lehetővé téve az optimális beállítás vizuális azonosítását.

Túl lassú nyomtatási sebesség esetén a nyomtatás deformálódhat, mivel a fúvóka túl sokáig érintkezik a műanyaggal. Túl gyors nyomtatásnál túlzott hűtés hiányában túlmelegedési artefaktumok vagy gyűrűszerű alakzatok, alul-extrúzió és gyenge réteghez tapadás jelentkezhetnek. Az optimális sebesség a lehető leggyorsabb sebesség, amit a nyomtató el tud érni anélkül, hogy romlana a nyomtatási minőség.

A nyomtatási sebesség pontosításához ez a beállítás általában több másodlagos beállításra van bontva:

  • A Külső fal/sebesség beállítja, hogy milyen gyorsan nyomtatódik ki a modell legkülső pereme. Általában enyhén csökkentve van, hogy javuljon a felületminőség.
  • A Belső fal/sebesség határozza meg, hogy milyen gyorsan nyomtatódik ki a modell belső peremzónája.
  • A kitöltési sebesség azt határozza meg, hogy milyen gyorsan kerüljön nyomtatásra a modell kitöltése. Ez általában megegyezik a teljes nyomtatási sebességgel. Általában megegyezik az összesített nyomtatási sebességgel.
  • A felső/alsó sebesség a modell felső és alsó felületének nyomtatási sebességét állítja be. A felület minőségének javítása érdekében általában kissé csökkenteni kell.
A legjobb 3D nyomtatási sebesség - beállítások PLA és egyéb anyagok számára - 3DNyomtass.hu
Túlzottan magas utazási sebesség réteges eltolódásokat okozhat. (Forrás: All3dp)

Az utazási sebesség beállítja, hogy milyen gyorsan mozog a nyomtató nyomtatófeje, amikor nem adagol anyagot. Az utazási sebesség növelése jelentős időt takaríthat meg a nyomtatás során, azonban túlzott növelése gyűrűzési vagy szellemképes artefaktumokhoz vagy akár rétegeltolódáshoz (és ezzel a nyomtatási hibához) vezethet.

Annak megállapítására, hogy mi a nyomtatójához az optimális utazási sebesség, nyomtasson ki egy tesztmodellt különböző utazási sebességeken, kezdve 100 mm/s-től, majd 5 mm/s-os növekményekkel módosítva. Ha elfogadható a felület minősége, növelje tovább a sebességet, ha a nyomtatási minőség romlik, csökkentse azt. Figyeljen a hibákra, például az elcsúszott rétegekre, ahogyan a fenti képen látható.

A legjobb 3D nyomtatási sebesség - beállítások PLA és egyéb anyagok számára - 3DNyomtass.hu
A szálazódás arra utalhat, hogy a visszahúzási sebesség nem teljesen megfelelő. (Forrás: All3dp)

A visszahúzási sebesség beállítja, milyen gyorsan húzza vissza a nyomtató az anyagot az utazási mozdulatok előtt. Ez a beállítás kritikus a szálazódás csökkentése és a nyomtatási minőség javítása szempontjából. Túl lassú esetén kellemetlen szálak és foltok maradhatnak a nyomatokon. Túl gyors esetén a szálazódás és a foltok kialakulása mellett a filament darálás tüneteit is tapasztalhatja.

Annak megállapításához, hogy mi a nyomtatójához az optimális visszahúzási sebesség, nyomtasson ki egy visszahúzási sebesség tesztet különböző sebességeken, kezdve 25 mm/s-től, majd 5 mm/s-os lépcsőkkel felfelé módosítva. Figyeljen a hálózatszerű vagy faágakhoz hasonló szálakra, amelyek a modell tüskéi között nyúlnak. A tökéletes visszahúzási sebesség az a legmagasabb érték kell legyen, ami minimalizálja ezeket az építményeket anélkül, hogy veszélyeztetné az anyagáramlást.

A visszahúzási sebesség finomhangolásához általában két további másodlagos beállításra van bontva:

  • A visszahúzási sebesség meghatározza, milyen gyorsan történik a visszahúzás (az anyag tényleges visszahúzása). Ez általában megegyezik az összesített visszahúzási sebességgel, és annak finomhangolása ugyanazt a folyamatot követi.
  • Az alapsebesség állítja be, milyen gyorsan kerül a filament újbóli behelyezésre az első visszahúzás után a további nyomtatás előkészítéséhez. Ennek a sebességnek növelése csökkentett nyomtatási időt és kevesebb foltot eredményez, mivel a műanyagot nem hosszan tartó hőnek teszi ki. Túlzott növelése azonban előfordulhat, hogy a frissen beillesztett filament elégtelen melegítéséhez vezet a nyomtatás folytatása előtt. A legtöbb felhasználó számára az általános visszahúzási sebesség beállításának azonos tartása jól működik.
A legjobb 3D nyomtatási sebesség - beállítások PLA és egyéb anyagok számára - 3DNyomtass.hu
A kitöltés a 3D nyomatok egyik meghatározó eleme, amely befolyásolja a nyomtatási sebességet és az alkatrész szilárdságát (Forrás: All3dp)

A 3D nyomtató sebességét nem csak a „sebesség” határozza meg. Jelentősen befolyásolja az is, hogy a 3D nyomat egyes rétegei mennyi műanyagot és milyen vastagságban extrudálnak. Ezek a beállítások hihetetlenül részletesek, ezért csak általános információkat fogunk áttekinteni arról, hogy ezek a beálltások hogyan befolyásolják a nyomtatási sebességet. 

  • A Shells beállítja, hogy mennyi műanyag kerületet extrudáljon az alkatrész körvonalaként. A héjszám növelése növeli az alkatrész szilárdságát, de a nyomtatási időt is.
  • A kitöltés a 3D nyomatok belsejének nyomtatásakor keletkező belső struktúra. A kitöltési minta kis mértékben befolyásolja a nyomtatási sebességet, míg a kitöltés sűrűsége drasztikusan megváltoztatja a nyomtatási időt. A nagyobb kitöltési sűrűség növeli az alkatrész szilárdságát, de a nyomtatási időt is.
  • A rétegmagasság  jelentősen befolyásolja a nyomatok megjelenésének gyorsaságát. Minél nagyobb a rétegmagasság, annál vastagabbak a 3D nyomat egyes rétegei, így a nyomtatás annál gyorsabban elkészül. Állítsa be aszerint, hogy mennyi finom részletet igényel a nyomat.

Példa a fent említett beállításokkal elérhető sebességekre: Tekintse meg ezt a videót a Youtube felhasználótól Chep-től, aki módosított Cura profiljával 2,5-szer gyorsabban tudott nyomtatni.

Eredeti forrás: All3dp.com

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj értesítést akcióinkról, felhívásainkról, és kapj havi összefoglalókat!

Hasonló blogbejegyzések

Szoftverek-Blog

A Legjobb AI 3D modell generátorok

A technológia mindig is arra szolgált, hogy megkönnyítse az emberek dolgát, és a fejlett technológiai előrelépések gyorsabbá és hatékonyabbá tegyék a folyamatokat. A 21. században

3D nyomtatás-blog

3D nyomtatott fürdőszobai kiegészítők: 15 hasznos modell

Piperecikkek Akár egy apró, funkcionális fürdőszobát is kinyomtathat 3D-ben! (Forrás: All3dp) Ha új hangulatot szeretne teremteni otthonában a dekorációval, akkor miért ne adhatna szépséget a

3DNyomtass.hu - Minden ami 3D Nyomtatás!

3DNyomtass.hu igény szerint készít tervezési iterációkat belföldi kisvállalatoknak és egyéni vállalkozóknak. Koncepciókat és 3D nyomtatott termékeket kínálunk az ügyfelek számára a gyorsított termékfejlesztés elősegítésére, valamint támogatást nyújtunk, hogy termék ötleteid minél előbb valós termékként kaphasd vissza.

Elérhetőségek

1135 Budapest Szent László út 4.
1. emelet 2. iroda

+36 20 2290 453
+36 20 5492 533

Fiókom

© 2023 Minden jog fenntartva a 3DNyomtass.hu által. Fejlesztő és karbantartó Kriston Tibor