3D nyomtatási foltok – 6 tipp a megelőzésükhöz

Megosztás

Tartalom

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Sok különböző nyomtatási minőségi hiba ronthatja a nyomat erősségét, alakját, méretpontosságát és vizuális megjelenését. A 3D-nyomtatott modelleken lévő „zits”, „blobs” vagy foltok a nyomtatási probléma egyik formája, amely szabálytalan dudorok, bordák vagy felhalmozódásként jelenik meg a nyomat külső felületén.

Bár ez a nyomtatási probléma csak egy alkatrész felszínén látható, mégis fontos szempontja a nyomtatásnak, különösen az esztétikai szempontból fontos elemeknél, mint például a cosplay felszerelés. És bár a „zits” és „blobs” rosszak lehetnek a vizuális modellek számára, ugyanúgy problémát jelenthetnek a funkcionális alkatrészek számára is, különösen, ha egymásba kell illeszkedniük. Negatívan befolyásolhatják a nyomtatás más elemeit is, például a méretbeli pontosságot.

Ebben a cikkben áttekintjük a „zits” és „blobs” kialakulásának okait a 3D nyomatokon, majd részletesen bemutatjuk, hogyan lehet velük megbirkózni. Továbbá megosztunk tippeket arról, hogyan lehet megelőzni azokat.

Néhány megfontolás

3D nyomtatási foltok - 6 tipp a megelőzésükhöz - 3DNyomtass.hu
A zits-ek és foltok befolyásolják a 3D-nyomatok vizuális vonzerejét és méretpontosságát (Forrás: All3dp)

Mielőtt továbblépnénk, fontos megemlíteni, hogy abból a feltételezésből fogunk dolgozni, hogy Ön egy alapértelmezett 3D szeletelő profilt használ. Ezek a profilok általában beváltak, és a legtöbb nyomtató- és anyagkombinációhoz használhatók. Ezek azonban meglehetősen általánosak, és beállításaik és értékeik nem veszik figyelembe a nyomtató egyedi jellemzőit (például az extruder konfigurációját), ezért némi hangolást igényelnek a kiváló minőségű nyomatok eléréséhez.

Végül, bár ez a cikk azt ismerteti, hogyan lehet megelőzni a zitseket és foltokat a nyomatokon, hasznos lehet tudni, hogyan lehet eltávolítani az ilyen típusú nyomtatási hibákat a már nyomtatott modellekről. Sajnos nem sok módja van ennek, de az utófeldolgozás az egyik lehetőség, beleértve az olyan technikákat, mint a csiszolás és az acetonnal történő simítás.

Az okok

3D nyomtatási foltok - 6 tipp a megelőzésükhöz - 3DNyomtass.hu
A zits-ek és foltok általában túlzott extrudálásnak tűnnek (Forrás: All3dp)

A 3D nyomtatási komplikációk elkerülése érdekében először meg kell határoznia a probléma forrását, és ennek alapján meg kell határoznia, hogyan kell megoldani azt. A 3D-nyomatokon előforduló zitseknek és foltoknak számos oka lehet, és az alábbiakban felsorolunk néhányat a leggyakoribbak közül.

Mielőtt azonban továbblépne, fontos megemlíteni, hogy be kell hangolnia és kalibrálnia a nyomtatót, hogy ne tévesszen össze más problémát a zitsekkel és foltokkal. Ez azt jelenti, hogy vízszintbe kell állítani az ágyat, be kell kalibrálni az extrúdert, gondoskodnia kell arról, hogy a fúvóka szorosan be legyen csavarva, a Z eltolás helyesen legyen beállítva, és megfelelő hőmérsékletet kell használnia az filamenthez amit használ.

Most, hogy ez kikerült az útból, térjünk rá az okokra!

  • Visszahúzás: A visszahúzás az a művelet, amikor az extrúder visszahúz egy kis mennyiségű filamentumot, hogy enyhítse a hot endben a nyomást. Bár ez a funkció segíthet a nyomtatás során fellépő szálazások megelőzésében, a túl kicsi , túl nagy, túl lassú vagy túl gyakori visszahúzások zits-eket és foltokat okozhatnak.
  • Extrúdálás: Az extrúdálás számos nyomtatási minőségi probléma lehetséges forrása. A zitsek és foltok az inkonzisztens vagy túlzott kihúzás egy formáját jelentik a modell külsején.
  • A fúvóka hőmérséklete: A fúvóka hőmérséklete egy másik lehetséges forrása a zits-ek és foltok kialakulásának, amely befolyásolja a nyomtató extrúdálását és a szál megolvadását. A fúvóka túl magas hőmérséklete azt okozhatja, hogy felesleges anyag szivároghat ki az fúvókából, még akkor is, ha az extrúder nem nyomja a szálat.
  • Nyomtatási sebesség: A nyomtatási sebesség azt jelzi, hogy a nyomtatófej milyen gyorsan mozog, miközben nyomtatja például a kitöltőanyagot, a falakat és az első réteget. A nyomtatási sebesség állandó változása és a túl magas nyomtatási sebesség minőségi hibákhoz vezethet, beleértve a zits-eket és a foltokat.
  • Hűtés: A hűtés az FDM 3D nyomtatási folyamat fő része, mivel a lerakódott filamentet megfelelően le kell hűteni egy új réteg hozzáadása előtt. A túl kevés hűtés zitseket és foltokat okozhat, mivel az olvadt anyag hajlamosabb lesz elmozdulni, és nemkívánatos elemeket képezni, ha újabb réteget ad hozzá.

Most pedig lássunk néhány megoldást!

Tipp #1: Korrigálja az extrúziós hibákat

3D nyomtatási foltok - 6 tipp a megelőzésükhöz - 3DNyomtass.hu
A legpontosabb extrúdálás érdekében kalibrálnia kell a nyomtató extrúder léptetőmotorját (Forrás: All3dp)

Amint azt korábban említettük, az extrudálás a nyomtatási problémák lehetséges oka. Ezért a nyomtató extrudálásának hangolása az első módszer a zits-ek és foltok megoldására. Ha a nyomtató nem folyamatosan és nem megfelelő mennyiségben extrudál anyagot, nyomtatási problémák léphetnek fel.

A nyomtató extrudálásának hangolásához javasoljuk, hogy megfelelően kalibrálja az extrudert , amennyiben ezt mostanában nem tette meg. Ezután érdemes ellenőrizni, hogy a szeletelőprofilban az áramlási vagy kihúzási szorzó megfelelően van-e beállítva. Az áramlás egy szeletelő beállítás, amely lehetővé teszi annak szabályozását, hogy a nyomtatónak mennyi filamentumot kell extrudálnia.

Az extrudálás másik megoldása a fúvóka tisztítása vagy cseréje abban az esetben, ha részleges eltömődés lép fel, amely inkonzisztens extrudálást okoz. Használhatja a Linear Advance funkciót is, amely olyan firmware programokban található, mint a Marlin , az extrudálás további javítására. Ez a különleges funkció arra utasítja a nyomtatót, hogy minden 1 mm/s nyomtatási sebesség esetén extrudáljon egy bizonyos távolságon filamentumot, lehetővé téve számára, hogy előre jelezze és ellensúlyozza a zits-eket és blobs-okat okozó forró végnyomást.

Tipp #2: Csökkentse a hőmérsékletet és a sebességet

3D nyomtatási foltok - 6 tipp a megelőzésükhöz - 3DNyomtass.hu
A hot end hőmérséklet jelentősen befolyásolja a nyomtató extrudálását (Forrás: All3dp)

A zits-ek és foltok elleni második megoldás a fúvóka hőmérsékletének és a nyomtatási sebességnek a csökkentése, mivel mindkettő befolyásolja a nyomtató extrudálását.

A túl magas fúvóka-hőmérséklet túlzott extrudálást okozhat , a túl magas nyomtatási sebesség pedig ronthatja a nyomtatási minőséget, mivel kevesebb ideje van az anyagnak leülepedni a következő réteg hozzáadása előtt. Ezen okok miatt azt javasoljuk, hogy a fúvóka hőmérsékletét 5-10 °C-kal, a nyomtatási sebességet pedig körülbelül 5-10 mm/s-kal csökkentse.

Tipp #3: Állítsa be a visszahúzást

3D nyomtatási foltok - 6 tipp a megelőzésükhöz - 3DNyomtass.hu
A visszahúzás segít megelőzni a húrozást, de ha túl kevés vagy túl sok zits-eket és foltokat okozhat (Forrás: All3dp)

Egy másik módszer a zits-ek és foltok elkerülésére az, hogy állítsa be a visszahúzás beállításait a 3D szeletelő profiljában. A visszahúzás arra utasítja az extrudert, hogy vonja vissza a filamentumot a hot endről annak érdekében, hogy megakadályozza a hot endben felhalmozódott nyomás miatt történő nem szándékos extrudálást. A visszahúzások befolyásolhatják a zits-ek és foltok megjelenését a gyakoriságuk, távolságuk és sebességük révén.

Ezen felül érdemes megfontolni a Z-hop beállításokat is: a visszahúzás során a nyomtatófej áthalad a tervezés felett anélkül, hogy a fúvóka érintené azt.

Visszahúzás Minimális utazás

Mivel a visszahúzások lehetséges okai a zits-eknek és foltoknak a nyomatokon, a leghatékonyabb megoldás az, hogy igyekezzen elkerülni azokat. Ezt úgy teheti meg, hogy aktiválja vagy növeli a szeletelőprogram minimális visszahúzási utazási távolságát, ami azt jelenti, hogy ez a legkisebb távolság, amelyet a fúvóka megtehet visszahúzás előtt. Ez csökkenti a visszahúzások gyakoriságát, és remélhetőleg a zits-ek és foltok számát is.

Visszahúzási távolság

Bár a visszahúzások elkerülése hatékony lehet, ez esetben növelheti a szálazást a nyomtatásán; azonban ne aggódjon, mert vannak más módszerek is a visszahúzások beállítására, hogy megelőzze a zits-eket és foltokat. A második visszahúzási beállítás, amelyet állíthat, a visszahúzási távolság, amely meghatározza, hogy minden visszahúzási eseményhez mennyi filamentumot vonnak vissza.

Ha a visszahúzási távolság túl kicsi, nem elegendő filamentumot húz vissza a hot endbe, és a fúvókából felesleges anyag juthat ki, ami zits-eket és foltokat okozhat. Ha a visszahúzási távolság túl nagy, akkor kialakul egy rés a filamentum vége és a fúvóka között, és levegő szökik át a fúvókán, ami blobs-okat és buborékokat okozhat a nyomtatáson. Ennek elkerülése érdekében először próbálja meg növelni a visszahúzási távolságot, majd csökkentse azt.

Visszahúzási sebesség

A harmadik visszahúzási beállítás a visszahúzási sebesség, amely azt szabályozza, hogy a nyomtató milyen gyorsan húzza vissza a filamentet a visszahúzás során, és milyen gyorsan tolja vissza a hot endbe, amikor a visszahúzás véget ér. Ha a visszahúzás nem elég gyors, az anyag nem húzódik el hatékonyan a fúvókától, és kiszivároghat, ami foltokat és repedéseket eredményezhet a nyomaton. Ennek elkerülése érdekében próbálja meg körülbelül 25%-kal növelni a visszahúzási sebességet, de legfeljebb 65 mm/s körüli sebességgel.

Tipp #4: Növelje a hűtést

3D nyomtatási foltok - 6 tipp a megelőzésükhöz - 3DNyomtass.hu
A nyomtató hűtőventilátorainak sebességének növelése segíthet megelőzni a zits-eket és foltokat (Forrás: All3dp)

A negyedik tipp, amellyel megelőzhetjük a 3D-nyomatokon a zits-eket és foltokat, hogy növeljük a nyomtató hűtését. A túl magas fúvóka-hőmérséklet túlextrudálást okozhat (beleértve a repedéseket és foltokat), mivel a magasabb hőmérséklet miatt az anyag hosszabb ideig olvadt marad.

A fúvóka hőmérsékletének csökkentése mellett több hűtést is használhat a gépen, hogy elérje ugyanezt a célt. Ehhez 10%-os lépésekben növelheti a szeletelőben a ventilátorsebességét, amíg a probléma meg nem szűnik. Ha a ventilátor maximális sebességgel működik, és még mindig nincs elegendő hűtés, akkor hozzáadhat egy másik ventilátort (például a 4020-at ), vagy akár egy erősebb ventillátort is.

Tipp #5: Használjon "coasting" technikát

3D nyomtatási foltok - 6 tipp a megelőzésükhöz - 3DNyomtass.hu
A "coasting" képes megszüntetni a túlextrudálást a fúvóka mozgásainak végpontjain. (Forrás: All3dp)

Egy másik javaslat az, hogy kapcsolja be a „coasting” funkciót a 3D szeletelőprogramjában. A „coasting” lényegében azt jelenti, hogy a nyomtatója álljon le anyag extrudálásával egy kis távolságon a nyomtatási mozgás befejeződése előtt.

Mivel nyomás van a hot endben, ami véletlenszerűen tolja ki a filamentumot a fúvókán, az anyag tovább fog áramlani a fúvókán keresztül, még akkor is, ha az extruder mozgása leáll. A „coasting” gyakorlatilag előrejelezve használja a hot end nyomását, és ezt felhasználva megakadályozza a túlextrudálást, ideértve a zits-eket és foltokat is a nyomatokon. A legtöbb szeletelőprogram, például a Cura, rendelkezik ezzel a funkcióval (vagy egy hasonlóval), és csak aktiválnia kell, majd beállítani annak hatékonyságának megfelelően.

Tipp #6: Állítsa be a Shell beállításokat

3D nyomtatási foltok - 6 tipp a megelőzésükhöz - 3DNyomtass.hu
Használhatja a szeletelő fal- és Z-varrat beállításait a Z-varrat elrejtésére (Forrás: All3dp)

Végül a 3D szeletelő program shell-beállításai azokra a beállításokra és szolgáltatásokra vonatkoznak, amelyek szabályozzák a modell külsejének nyomtatását. A shell az alkatrész külső felületét alkotják, ezért a héjbeállítások módosításával megelőzhetők vagy elrejthetők a zits-ek, foltok és hasonló problémák, mint például a Z-varrat és a kitöltési átfedés.

A következő beállítások találhatók a Cura-ban:

  • Falrendezés – kívülről befelé: Ahogy a neve is sugallja, ez a beállítás a külső falat a belső fal előtt nyomtatja. Mivel az inkonzisztens kihúzások nagyobb valószínűséggel jelennek meg később a rétegben, ez a funkció segít elrejteni a nyomtatási hibákat azáltal, hogy áthelyezi azokat a modell belsejébe.
  • Külső fal törlési távolsága: Ez a szeletelő beállítás elrejti a külső vizuális problémákat azáltal, hogy egy bizonyos távolságra elmozdítja a fúvókát, miután befejezte a nyomat külső falának nyomtatását. Főleg a modell Z varrásának elrejtésére szolgál, ami a nyomat oldalán egyenetlen extrudálásként jelenik meg. 
  • Vasalás engedélyezése: Ez egy másik, shell-el kapcsolatos funkció, amely a nyomat felső rétegeinek kisimítását és a túlzott kihúzódások (zits- vagy foltszerű jellemzők) elnyomását szolgálja a modell felső külső területein. Ez egy kísérletibb szeletelő funkció, és megtalálható a Curaban és a PrusaSlicerben is.

Eredeti forrás: All3dp.com

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Kapj értesítést akcióinkról, felhívásainkról, és kapj havi összefoglalókat!

Hasonló blogbejegyzések

Szoftverek-Blog

A Legjobb AI 3D modell generátorok

A technológia mindig is arra szolgált, hogy megkönnyítse az emberek dolgát, és a fejlett technológiai előrelépések gyorsabbá és hatékonyabbá tegyék a folyamatokat. A 21. században

3D nyomtatás-blog

3D nyomtatott fürdőszobai kiegészítők: 15 hasznos modell

Piperecikkek Akár egy apró, funkcionális fürdőszobát is kinyomtathat 3D-ben! (Forrás: All3dp) Ha új hangulatot szeretne teremteni otthonában a dekorációval, akkor miért ne adhatna szépséget a

3DNyomtass.hu - Minden ami 3D Nyomtatás!

3DNyomtass.hu igény szerint készít tervezési iterációkat belföldi kisvállalatoknak és egyéni vállalkozóknak. Koncepciókat és 3D nyomtatott termékeket kínálunk az ügyfelek számára a gyorsított termékfejlesztés elősegítésére, valamint támogatást nyújtunk, hogy termék ötleteid minél előbb valós termékként kaphasd vissza.

Elérhetőségek

1135 Budapest Szent László út 4.
1. emelet 2. iroda

+36 20 2290 453
+36 20 5492 533

Fiókom

© 2023 Minden jog fenntartva a 3DNyomtass.hu által. Fejlesztő és karbantartó Kriston Tibor