3DNyomtass.hu

Alapanyagok

gallery_resin-1

UV Resin

Az UV gyanta a szintetikus gyanták csoportjába tartozik. A hagyományos epoxigyantához képest azonban jelentős különbségek vannak, különösen a feldolgozás módjában.

Nyomtathatóság
Ár
Ütésállóság
Szakító szilárdság
Tartósság

Mi is az UV Gyanta?

Először is, fontos tisztázni, hogy az UV Gyanta az SLA, LCD és DLP nyomtatáshoz használt alapanyag, ahol egy UV projektorral, vagy egy pozícionált lézerrel világítjuk meg az alapanyagot, aminek hatására a fényérzékeny gyanta megszilárdul.Természetesen ez a folyamat, hasonlóan az FDM nyomtatóval történő nyomtatásnál, rétegről rétegre történik. Ezzel az eljárással, sokkal simább felületek képezhetők, ami leginkább abból fakad, hogy ennél a nyomtatási eljárásnál sokkal kissebb lesz a nyomtató relatív hibája. 

Gyors gyanta

Általánosságban elmondható, hogy a gyorsan kikeményedő gyantának számos előnye van. A nyomtatási idő  Használja ezt a gyantát, ha pontosságra van szükség, például szerszámok vagy alkatrészek készítésekor, és ha a várakozás nem az erőssége.

Kemény gyanták

A különböző néven forgalmazott ABS-szerű „kemény gyanták” magas ütésállósággal büszkélkedhetnek.

 Az akrilnitril -butadién -sztirol (ABS) egy műanyag, amelyet általában a játékgyártásban, az egyéni védőeszközökben, például a védősisakokban és a sisakokban, valamint más célokra használnak, ahol a tárgyat stressznek kell kitenni.

A kemény gyanta ideális koncepcionális modellekhez, funkcionális részekhez és prototípusokhoz.

Forrás: All3Dprint
Forrás: All3DPrint

Vízben mosható gyanták

A vízben mosható gyanták sok szokványos gyanta zűrzavarát és büdösségét eltávolítják, mert hát vízben moshatók.

Ez azt jelenti, hogy ahelyett, hogy alkoholt használna az alkatrészek tisztítására, inkább vizet használjon. Ez egy biztonságosabb, tisztább alternatíva, ha még nem ismeri a gyantákat, olyan dolgot keres, amellyel könnyebben lehet dolgozni, utálja a gyantával való nyomtatás szagát, vagy csak pénzt szeretne megspórolni.

Rugalmas gyanták

Néha kicsit rugalmasnak kell lenni. Az FDM nyomtatók hőre lágyuló poliuretánt (TPU) használnak, egy gumiszerű anyagot, amely cseppálló mobiltelefon tokokban található.

De ha a TPU-szerű gyanta piacon van, akkor gyakran a „Flex” sornév alatt szerepel, és hasonlóan használható olyan termékekhez is, ahol nagy rugalmasságra és rezgéselnyelésre van szükség, például versenyautó-kerekekre.

Forrás: All3DPrint
Forrás: All3DPrint

Növényi alapú gyanta

Ha szójababot és hasonló növényeket használ a gyanta kötőanyagaként, nem pedig hagyományos forrásokból, akkor ez a goop környezetbarát, biológiailag lebomló és ami a legjobb, nem mérgező nyomtatás közben.Érdemes kipróbálni az új nyomtatási módszereket, és kísérletezni az ilyen típusú gyantákkal. Ha nem sikerül, akkor a komposztba kerülhet, nem pedig a hulladéklerakóba.

Sötétben világító gyanta

Akár biztonsági reflektorokat készít az éjszakai futáshoz, akár kísérteties figurákat az asztali szerepjátékhoz, a sötétben világító effektek remekek.

Az FDM nyomtatók gyakran nehezen bánnak az izzószálak izzását elősegítő adalékanyagokkal – roncscsövekkel és forró végekkel -, de a gyantanyomtatóknak nincs probléma ezzel az anyaggal.

Forrás: All3DPrint
Forrás: All3DPrint

Önthető gyanták

A 3D nyomtatás egyik fő előnye a prototípus -készítés egyszerűsége és gyorsasága, és az önthető gyanta kiváló példa erre.Vegyünk ékszerészeket, akik ki tudják nyomtatni a modellt, abból cementformát formáznak, és a gyantát kemencében elégetik, lehetővé téve, hogy a folyékony fémet a helyére öntsék. Egy 3D nyomtatott gyűrű vagy bross ebben az önthető gyantában tucatnyi arany, ezüst vagy más fém formáját képezheti.

0
    0
    Kosarad
    A kosarad üresIrány a webshop!