3DNyomtass.hu

Alapanyagok

PLA

PETG

Az UV gyanta a szintetikus gyanták csoportjába tartozik. A hagyományos epoxigyantához képest azonban jelentős különbségek vannak, különösen a feldolgozás módjában.

Nyomtathatóság
Ár
Ütésállóság
Szakító szilárdság
Tartósság

Mit érdemes tudni a PETG alapanyagról: Itt minden kérdésedre választ kapsz

A PETG a polietilén-tereftalát (PET) glikollal módosított változata, amelyet általában vizes palackok gyártására használnak. Félmerev anyag, jó ütésállósággal, de kissé lágyabb felülettel rendelkezik, ami hajlamos a kopásra. Az anyagnak kedvező hőhatási karakterisztikái vannak, amelyek lehetővé teszik a műanyag hatékony lehűlését szinte elhanyagolható alakváltozással.

A PETG, a PLA-hozhasonlóan a poliészter műanyagok csoportjába tartozik. Mint a legtöbb FDM 3D nyomtatószál, mindkettő hőre lágyuló műanyag. Ez azt jelenti, hogy egy adott hőmérséklet felett lágyulnak, és lehűlve ismét szilárdtá válnak. Elméletileg ez a folyamat újra és újra megismételhető az anyag minőségének romlása nélkül.

Annak ellenére, hogy vannak hasonlóságok a PETG-ben és a PLA-ban nyomtatott 3D objektumok tulajdonságai között, a végtermék számtalan dologban különbözik:

  • A PETG anyagoknak fizikai szilárdsága egyéértelműan magasabb mint a PLA-nak
  • A hőmérséklet-tűrés jellemzően jóval magasabb a PETG esetében.
  •  kültéri hazsnálatra egyértelműen PETG vagy ABS anyag ajánlott. Az időjárási körülményeknek, illetve a napfénynek sokkal inkább ellenáll mint a PLA anyagok
  • ha a biológiailag lebomlóságot és újrahasznosíthatóságot vesszük szempontként, akkor a PLA egyértelműen előrébb helyezkedik el. A PLA minőség romlás nélkül újrahasznosítható és új szál készíthető belőle! A PETG nem bomlik le olyan könnyen, ugyanakkor teljesen újrahasznosítható.
0
    0
    Kosarad
    A kosarad üresIrány a webshop!