3DNyomtass.hu

Alapanyagok

gallery_black_flexible

Flexibilis Műgyanta

Az UV gyanta a szintetikus gyanták csoportjába tartozik. A hagyományos epoxigyantához képest azonban jelentős különbségek vannak, különösen a feldolgozás módjában.

Nyomtathatóság
Ár
Ütésállóság
Szakító szilárdság
Tartósság

A flexibilis műgyanta számos érdekes felhasználással és tulajdonsággal rendelkezik. Röviden bemutatjuk a legismertebb illetve legkiemelkedőbb márkákat.

A rugalmas gyanta az UV-kötésű 3D nyomtatógyanta egy típusa, amelynek gumi szerű tulajdonságai vannak. Ez az anyag némiképp kiemelkedő, mivel rugalmas alkatrészek létrehozása is megoldható velük. Az alkatrészek merevségét vagy rugalmasságát, a gyanta Shore keménysége határozza meg, amely a nyomtatási folyamat végén UV lámpázással kis mértékben változtatható. A legtöbb 3D nyomtatáshoz használt rugalmas gyanta Shore keménysége 80A körül van, ami hasonló a cipősorkokhoz használt gumiéhoz.

Forrás: All3DPrint

NÉPSZERŰ MÁRKÁK

Forrás: All3DPrint

Monocure

A Monocure Flex100 nagyszerű választás azoknak, akiknek kiváló minőségű és megbízható gyantára van szükségük. Ez a gyanta alacsony viszkozitású és könnyen keverhető más gyantákkal a mechanikai tulajdonságok javítása érdekében.

A teljes kikeményedése több időt vehet igénybe, mint más hasonló műgyantáknál, illetve repedések keletkezhetnek a nyomtatott felületen, ha a gyanta nem megfelelően keményedik ki. A gyártó előnye, hogy 0,5 és 1 literes mellett már 5 literes kiszerelésben is beszerezhető.

Liqcreate

Ha még hajlékonyabb gyantát keresel, különösen a funkcionális részekhez , a Liqcreate Flexible X talán még jobb választás lehet az előző Monocure-hoz képest. 55A Shore keménységével a gumiabroncs futófelületéhez hasonló érzetet kelt.

Ezzel a tulajdonsággal valószínűleg nem tűnik túl lágy anyagnak , de a Shore keménysége az anyagvastagságtól függően kissé változik. Minél vékonyabb az alkatrész, annál rugalmasabb.

A Flexible X használható a legtöbb DLP, LCD és SLA 3D nyomtatóval, így sokoldalú lehetőség, ha valóban rugalmas alkatrészre van szüksége.

Forrás: All3DPrint
Forrás: Formlabs

Formlabs

A Formlabs Flexible 80A műgyanta 30D Shore keménységével a legjobban alkalmas funkcionális tárgyakhoz, például tömítésekhez vagy egyedi személyes termékekhez, akár óraszíjokhoz is. Ha esetleg még rugalmasabb eredményre van szükség, az Elastic 50A gyantájuk a szilíciumhoz hasonló eredményeket produkál.

Ahogy az várható, a Formlabs gyantákat főként Formlabs gépekkel érdemes használni, ebből fakadóan az átlagosnál magasabb az ára, viszont a minőség kiválló.

Photocentric

Több márkával ellentétben a Photocentric különböző flexibilis gyantákat kínál a különböző gyártástechnológiákhoz , nevezetesen lézer-, DLP- és LCD -nyomtatáshoz . A megfelelő eljáráshoz ha megfelelő gyantát választunk, a nyomtatás nagyon jó minőségű lesz, kitűnő rugalmassági tényezőkkel.

A Photocentric gyantából készült termékeket nyomtatás után érdemesebb meleg vízzel és enyhe tisztítószerrel (alkohol helyett) tisztítani, különben a nyomtatott termék maszatos felületű lesz.

Forrás: 3dprinterwiki
Forrás:All3DPrint

Prusa

A Prusa flexibilis gyantája a Prusament filamenthez hasonlóan a cég saját gyártósorában készül , és ugyanolyan kiváló minőség jellemzi.  A PrusaSlicer szeletelő program tartalmaz külön nyomtatóprofilokat a Prusa SL1-hez, viszont ebben az esetben csak a cég termékeit használhatjuk a nyomtatáshoz.

Érdekesség, hogy a Prusa flexibilis alapanyag szokatlanul kék színben kapható a szokásos átlátszó színvilág mellett. 

Siraya Tech

A Siraya Tech Tenacious gyantáját LCD gyanta nyomtatókhoz tervezték, de DLP nyomtatókkal is használható. A legjobb eredményeket akkor érjük el, ha kiváló minőségű FEP-fólián alapuló resin tankot használunk, és 25 ° C-os gyantával nyomtatunk.

A Siraya Tech számos gyantát gyárt minden nyomtatási igényéhez, beleértve a könnyen nyomtatható és tisztítható, illetve a gyorsabb nyomtatást és nagyobb felbontást biztosító gyantákat is. Flexibilis gyantájuk bármilyen, azonos hullámhosszú gyantával keverhető, így még inkább megtalálhatjuk projektjeinkhez  a tulajdonságok tökéletes kombinációját.

Forrás: Youtube - 3D Prints With Siraya
0
    0
    Kosarad
    A kosarad üresIrány a webshop!