3DNyomtass.hu

Alapanyagok

ABS

Az ABS egy viszonylag olcsó anyag, amely kiválóan alkalmas kemény és tartós alkatrészek nyomtatására. Jó hőellenálló képességgel rendelkezik.

Nyomtathatóság
Ár
Ütésállóság
Szakító szilárdság
Tartósság

Általános tudnivalók

Az ABS (akrilnitril-butadién-sztirol) nagy múltra tekint vissza a 3D nyomtatás világában.Ez az anyag volt az egyik első műanyag, amelyet ipari 3D nyomtatókkal használtak. Sok évvel később az ABS alacsony költségének és jó mechanikai tulajdonságainak köszönhetően a későbbiekben is egy népszerű anyag maradt, és napjainkban is sok területen használják. Az ABS szívósságáról és ütésállóságáról ismert, amely lehetővé teszi tartós alkatrészek nyomtatását, amelyek kibírják az extra használatot és kopást.

A LEGO építőelemek ugyanabból az okból készülnek ebből az anyagból! Az ABS-nek magasabb az üvegesedési hőmérséklete is, ami azt jelenti, hogy az anyag sokkal magasabb hőmérsékletnek ellenáll, mielőtt deformálódni kezd. Ezen okokból kifolyólag az ABS kitűnő választás lehet kültéri felhasználásra, vagy olyan helyeken, ahol az anyag magas hőmérsékletnek van kitéve. Nyomtatás esetén fontos, hogyan csakis olyan helyiségben végezzük, ahol megfelelő szellőztetés van, mivel az anyagnak enyhe, kellemetlen szaga van.

Mechanikai tulajdonságok

 • Az anyagról ismert, hogy erős, strapabíró és tartós. Elnéző a karcolásoktól, és jól ellenáll a hőnek, az áramnak és a mindennapi vegyszereknek. Az ABS kissé rugalmas, ezért kevésbé törékeny, mint a PLA.
 • Az ABS sokkal könnyebben reszelhető és csiszolható, mint a PLA. Utókezelhető acetongőzzel, amely teljesen eltávolítja az összes rétegvonalat és tiszta, sima felületet biztosít.
 • Az ABS UV -érzékeny, így képes könnyen öregedni a közvetlen napfény hatására. Emiatt nem igazán ajánlott a kültéri telhasználásra. A PETG és az ASA jó alternatívák az ilyen alkalmazásokhoz.
ABS nyomtatás acetongőzös utókezelés után (Forrás: Greetech)
Az ABS vetemedése (Forrás: Makerbot)

Add meg itt a címsor szövegét

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Előnyök

 • Alacsony ár
 • Jó ütés- és kopásállóság
 • Jó hőállóság

Hátrányok

 • Erős vetemedés
 • Nemcsak fűtött asztalra, de fűtött kamrára is szükség van
 • Kellenetlen szag nyomtatás közben
 • Az alkatrészek általában zsugorodnak, ami méretpontatlansághoz vezet
 • UV fényre érzékeny

Tudnivalók ha ABS-t nyomtatsz

ABS nyomtatás esetén célszerű nyomtató szalag használata, amely erősebb tapadást biztosít az ágy és a modell között. Amennyiben ezzel se tudja elérni a kívánt tapadást, megoldás lehet ABS oldat használata. Ezt akár otthon is elkészítheti, ha ABS anyagot kis mennyiségű acetionnal kever össze. Nyomtatás előtt, ebből a folyadékból viszen fel egy vékony réteget a nyomtató területre.

Tippek és trükkök

Az ABS
egyik leggyakoribb nyomtatási problémája a vetemedés. Amint a műanyag extrudálási hőmérsékletétől szobahőmérsékletre hűl, ez a hőmérséklet-változás a
műanyag zsugorodását és összehúzódását okozza. Ez különösen gondot okozhat az első réteg esetében, mivel ez a méretváltozás gyakran azt eredményezheti, hogy
az alkatrész elválik az ágytól, ami tönkreteszi a nyomtatást. Ezt a hatást magasabb tárgyasztal hőmérséklettel, nagyjából 100-110 °C hőmérséklettel csökkenthetjük, így a modell nagyobb valószínűséggel nem fog elválni a tárgyasztaltól. Amennyiben ez sem oldja meg a problémát, és a modell továbbra sem tapad megfelelően megoldás lehet, ha a nyomtatófej hőmérsékletét 10-20 °C-al növeljük az első néhány (3-5 réteg) nyomtatásakor. A magasabb hőmérsékletű nyomtatófej tovább csökkenti a dinamikus hőmérséklet hőmérsékletváltozás sebességét, így kevésbé fog zsugorodni az anyag. 
Bár
ezek a trükkök segíthetnek a nyomtatás alsó rétegeiben, a magasabb részek továbbra is problémásak lehetnek, mivel a rétegek távolabb kerülnek az ágytól. 
Nagyobb testek nyomtatásakor megfontolandó a nyomtató körüli kamra hozzáadása, annak érdekében, hogy a nyomtatás körül magasabb hőmérsékletet tartson. A burkolat megakadályozhatja a legmozgást, amely gyorsan lehűtheti az alkatrészt nyomtatás közben. 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Népszerű márkák

Üzletek

További alapanyagok

PLA
PETG
UV Műgyanta
Fogászati UV műgyanta
0
  0
  Kosarad
  A kosarad üresIrány a webshop!