3DNyomtass.hu

GYIK

A 3D nyomtatásról

A 3D nyomtatás egy meglehetősen dinamikusan fejlődő terület. 3D nyomtatás során egy 3D modellből kézzel fogható tárgyat képezünk. A folyamathoz egy szeletelő programot kell használni, amely a 3D modellből G kódot állít elő, majd ezt a G kódot futtatjuk a nyomtatón.

A 3D nyomtatásnak manapság számtalan formája van, amihez több különböző technológia áll rendelkezésre. Az első ilyen nyomtatási eljárás az SLA volt, ahol lézerfénnyel világítanak meg UV fényre szilárduló műgyantát. Ezután, leginkább a technológia egyszerűsége miatt rohamos ütemben elterjedtek az FDM nyomtatók, amelyek egy vékony tekercselt műanyagszámat használnak, amit nyomtatás közben felmelegítenek. A műanyag a nyomtatófejben megoldvad, ha ezt a tekercselt műanyagot elkezdjük adagolni (extrudálni), a nyomtatófejből egy megfelelően kis résen távozni fog a felhevült műanyag. Miközben extrudáljuk az anyagot, motorok segítségével két dimenzióban rajzolunk a nyomtatófejjel, ezáltal anyagot juttatva a nyomtatóplatformra. Ha ezt megrajzolta máris kész az első réteg, miután a nyomtatófej Z irányba távolodik a kinyomtatott rétegtől, majd rétegről rétegre megrajzolja a testet.

Műanyag szomtatásra még szokás használni a DLP, PoliJet technológiát. Ugyanakkor a 3D nyomtatás már rég túl mutat a műanyaggyártáson. Manapság már képesek vagyunk, akár fémek gyártására is. A teljes technológiai fát ide kattintva tudod megtekinteni.

FDM nyomtatóval lehetőségünk van különböző anyagtulajdonságú műanyagokat felhasználni. Többek között ilyen anyagok a : PLA, PETG, ABS, Nylon és egyéb más kompozit anyagok. Ezekről az alapanyagok menüben tudsz részletesen tájékozódni.

Filamenteknél 1,75 mm átmérő a legelterjedtebb, de van számos 3D nyomtató a piacon, amik 3 mm-es filamenttel dolgoznak.

Számos különböző méretű 3D nyomtató létezik. Az FDM nyomtatók jellemzően körülbelül 25 cm x 25 cm x 23 cm hasznos munkatérrel rendelkeznek, de a legnagyobb muntaterűek elérhetik az 50 cm x 50 cm x 50 cm munateret is elérhetnek. Az SLA és FDM nyomtatók ennél jellemzően kissebbek. A legnagyobb UV 

Az internet tele van 3D modellekkel, csak tudni kell hol keresd őket. A legismertebb ilyen oldalak:

  1. Thingiverse.com
  2. MyMiniFactory.com
  3. Grabcad.com
  4. Ctgreader.com

A teljes áttekintőért olvasd el Honnan szerezhetek be 3D modelleket cikkünket.

A legtöbb modelleket kínáló webhelynek van fizetős része is. Olvasd el a Honnan szerezzek be 3D modelleket cikkünket, ahol összegyűjtöttük a legjobb ingyenes, illetve fizetős oldalt egyaránt.

A 3Dnyomtass.hu-ról

A 3D nyomtass.hu számtalan szolgáltatást kínál, legyen szó egyszerű, egyszerű prototípusok készítésétől egészen a kisszériás gyártásig. A jövőben szeretnénk 3D szkennelést is kínálni, illetve hosszútávú célunk, hogy kialakítsunk egy hazai tudástárat a 3D nyomtatással kapcsolatban.

Regisztráció után azonnal hozzád rendelünk egy kupon, amivel 1000 Ft kedvezményt kaphatsz, amennyiben használod tervervezőasztalunkat. Ezen felül különböző felhasználói forgalom alapján osztunk ki további kuponokat.

Nagyjából 10 évvel ezelőtt volt, amikor beszippantott minket a 3D nyomtatás világa. Ezután nem sokkal a jelenlegi csapat mindegyik tagjának volt otthon legalább 1 FDM vagy DLP nyomtatója.

Folyamatosan azon dolgozunk, hogy képesek legyünk mielőbb online, illetve tantermi oktatásokat is indítani. A legfőbb célunk, hogy minél több ember tanulhasson a technológiákról, alapanyagokról, a 3D nyomtató ipar folyamatos fejlődéséről.

A 3DNyomtass.hu Tervezőasztala

Online kalkulátorunk a feltöltött 3D modellek súlyát, valamint térbeli geometriája alapján számolja az árajánlatot. Mivel itt egy darab termék elkészítéséről van szó, ezért ez az opció a legköltségesebb. További szolgáltatások esetén, pl.: Rendszeres gyártás, Kisszériás gyártás során az eredetileg kalkulált árhuz vizonyítva biztosítunk kedvezményeket a gyártási volumentől függően.

A maximálisan feltölthető modellméret 25 MB. Amennyiben ennél nagyobb mérettel rendelkezik a 3D modelled, célszerű nagyobb felbontást használni az STL-be való exportálás során. Ha nem sikerül megfelelően kicsi fájlméretet előállítani, kérlek vedd fel velünk a kapcsolatot.

A Tervezőasztal a feltöltéstől számított 30 napig tárolja az általad feltöltött 3D modellt. Ezután az általad feltöltött modellt automatikusan töröljük tárhelyünkről.

Az oldal nem ellenőrzi a modellek eredetét. Amennyiben esetleg jogi kérdések merülnének fel a gyártott termékekhez használt modellek kapcsán, ezek tisztázása az Ügyfél felelősségi körébe tartozik. Ez olvasható részletesen az Általános szerződési felétltekben is. Ehhez mérten, arra kérünk, csak olyan modelleket használj aminek license jogát megvásároltad, vagy nem áll szerzői jog védelme alatt.

Fájl előkészítés

STL fájlok készítését bármely 3D tervező szoftverrel tudsz készíteni. Amennyiben van egy általad készített modelled, egyszerűen exportáld őket .stl formátumba, ügyelve arra, hogy megfelelő mintaszámot alkalmazz az exportálás során. Amennyiben online felületek egyikéről szervezed be a 3D modellt, azokhoz jellemzően már .stl formátumban jutsz hozzá.

Ezesetben semmiféle speciális teendőd nincs. Egyszerűen csak küld el nekünk az stl fájl(okat) és kinyomtatott termékként kapod vissza.

Rendelés és Fizetés

A rendelt termék méreteitől függően a gyártási idő 1-5 munkanapot vesz igénybe. Amennyiben a terméked gyártása fejeződött, rendszerüzenet formájában értesítünk. Amennyiben a személyes átvételt választottad, már aznap átveheted a terméket, egyéb esetben a kiszállítási idő maximálisan 8 munkanap.

Termékeinket személyes átvétellel, Posta futárral, vagy Foxpost pontokon átvehető csomagokkal juttatjuk el az ügyfelekhez. Foxpost esetén csakis átvevő pontok lehetségesek, házhozszállításra nincs lehetőség. Részletes információkért olvasd el a Kiszállítási információkról szóló tájékoztatónkat.

Tervezőasztalunk használatakor csakis kizárólag Online fizetés, vagy Banki átutalás formájában tudod megrendelésedet véglegesíteni. Kisszériás gyártás, 3D szkennelés vagy más szolgáltatásaink esetében ez lehet akár személyes fizetés is, amennyiben úgy döntesz, hogy személyesen veszed át a megrendelésedet.

A Google Pay és Bankkártáys fizetés minden esetben választható.

Igen. Ebben az esetben egy kollégánk felveszi veled a kapcsolatot és egy előre megbeszélt időpontban átadja neked a csomagot az irodánkban. Ez az időpont, lehet akár a 9-17-ig tartó időszakon kívül is.

0
    0
    Kosarad
    A kosarad üresIrány a webshop!